Рейдерське об’єднання

Як міністерство Табачника й очільник Закарпатської області монополізують вищу освіту в регіоні

Рейдерське об’єднання

Нещодавно найстаріший і найбільший ВНЗ області Ужгородський національний університет (УжНУ), потрапив до рук персони з одіозною репутацією. Під патронатом керівництва Міністерства освіти й голови облдержадміністрації, за сумісництвом лідера тутешнього осередку Партії регіонів Олександра Ледиди керівник донедавна маленького та невпливового Закарпатського державного університету (ЗакДУ) Федір Ващук за півроку пройшов шлях від виконувача обов’язків до ректора УжНУ. До того ж він дістав не тільки посаду очільника провідного освітнього закладу Закарпаття, а й реальні перспективи поглинання всіх без винятку вишів цього регіону.

Загострення ситуації

Щоб краще зрозуміти нинішній цугцванг в УжНУ, варто повернутись до 2004 року, коли напередодні виборів, за офіційною версією, наклав на себе руки ректор цього вишу Володимир Сливка. Замість нього було призначено ставленика панівної тоді на Закарпатті партії СДПУ(о) Василя Русина. Щоправда, ненадовго, адже після перемоги помаранчевих на його місце поставили довірену особу Віктора Ющенка на президентських перегонах – Миколу Вегеша.

«Принциповість» останнього добре ілюструє той факт, що 2010 року він уже виступав як агітатор кандидата в президенти Віктора Януковича. За словами місцевих освітян, ректорська каденція Вегеша була невдалою і, якби не підтримка Віктора Балоги, могла закінчитися набагато раніше, ніж через офіційні сім років. «Пан Вегеш виявився поганим адміністратором, – пояснює журналіст і публіцист Василь Ільницький. – За нього мате­ріа­льно-технічна база університету почала просто розвалюватися, до цього додалися ще й корупційні скандали з розпродажем університетських приміщень у центрі міста (їх понад 50. – ред.)».

Ситуація загострилася навесні 2012 року, коли добігав кінця термін ректорського контракту й наближалися парламентські вибори. Найбільший ВНЗ Закарпаття, на базі якого сконцентрована левова частка місцевої інтелектуальної еліти і в якому навчаються близько 12 тисяч студентів, став для влади привабливою «ресурсною базою», яку потрібно було взяти під конт­роль. Під час головування у виші людини Балоги втілити це було нереально. Тож ближче до закінчення каденції Вегеша в боротьбу за УжНУ включився ще один досить важливий гравець – ректор другого за розміром ужгородського вишу, Закарпатського державного університету, Федір Ващук, людина з іміджем авантюриста від освіти. Він досить швидко знайшов собі союзника в особі керівника області, голови місцевого осередку Партії регіонів Олександра Ледиди.

«Ващук розпочав свою кар’єру в середині 1990-х, переконавши тодішнього мера Ужгорода Сергія Ратушняка, що місту необхідно мати на противагу державному УжНУ свій власний, муніципальний виш, – розповідає політолог Віктор Пащенко. – Тоді був створений такий собі Ужгородський державний інститут інформатики, економіки і права. Згодом він став членом СДПУ(о), встановив дружні стосунки з тодішнім міністром освіти Василем Кременем, який і надав його ВНЗ статус державного, що означало бюджетне фінансування та зміну вивіски на «Закарпатський державний університет».

У приватних розмовах усі, з ким вдалося поспілкуватися Тижню, ващуківський освітній заклад називають «шарашкіною конторою» із продажу дипломів, жартома додаючи, що «ЗакДУ» розшифровується як «Закарпатський державний універмаг». Стрімкий злет пана Ващука тимчасово обірвався у 2004 році, адже той виступав одним із найактивніших прибічників Януковича. На кілька років він відійшов у тінь. Однак щойно у 2010-му міністром освіти став Дмитро Табачник, Ващук дуже швидко знайшов із ним спільну мову.

Шок і трепет

Наслідком цього порозуміння стала постанова МОН від 10 серпня 2011 року (за півроку до закінчення каденції ректора Вегеша) про об’єднання в один усіх чотирьох вишів Закарпаття. Це, окрім УжНУ та ващуківського ЗакДУ, Мукачівський державний університет та Закарпатський художній інститут. Під приводом політики укрупнення ВНЗ, яку декларує Табачник, було зроблено спробу поставити новий «мегавиш» під контроль міністра, а очільником ліквідаційної комісії, що мала керувати цим процесом, він хотів бачити того ж таки Федора Ващука.

Прикметно, що спочатку цей план підтримав навіть Віктор Балога, який, певно, сподівався «протягти» на посаду ректора в новоутвореному ВНЗ свого ставленика. Однак тільки-но зрозумів, що саме задумали Табачник із Ващуком, як буквально через тиждень, на засіданні уряду, завдав удару у відповідь. «Балога все ще залишався тоді впливовим гравцем і зумів домогтися скасування постанови МОН», – пояснює Віктор Пащенко. Однак це лише трохи відтермінувало неминуче.

У квітні 2012 року закінчується каденція Миколи Вегеша. Табачник підписує наказ про його звільнення, а на посаду в. о., згідно зі своєю звичною в таких комбінаціях тактикою, нікого не призначає. Лише через місяць тимчасовим ректором стає Віталій Ніколайчук, явно перехідна постать. Вибори ректора не були призначені, а протеже Табачника пан Ващук починає поступово «опрацьовувати» викладацький колектив УжНУ.

Зрештою, у вересні міністр освіти звільняє Ніколайчука і призначає Ващука в. о. ректора УжНУ з цікавим уточненням «на громадських засадах», при цьому останній і надалі очолює ЗакДУ. Перед ним, подейкують, була поставлена чітка перспектива: якщо він забезпечить максимально лояльне голосування викладачів та студентів УжНУ за Партію регіонів, то гарантовано дістає посаду ректора.

«І тут максимально включаються в гру всі маніпулятивні таланти комерсанта від освіти, – каже Віктор Пащенко. – Він розігріває атмосферу страху, підлабузництва і зради. Спочатку запускаються чутки про звільнення пенсіонерів, підняття цін у гуртожитках, а потім «добрий цар» їх привселюдно розвінчує».

«Студентам обіцяють підвищення стипендії, зниження плати за проживання, зрештою, великі зимові канікули, – продовжує Василь Ільницький. – Впроваджується фантастично винахідлива схема контролю за голосуванням студентів: так звана сесія довіри. Тобто нібито їхні знання можуть оцінити однокурсники, а викладач зобов’язаний погодитися з «громадським рейтинговим контролем» і виставити пропоновану «представниками органів студентського самоврядування» оцінку. Паралельно чинять шалений тиск на всіх, зокрема, в примусовому порядку зганяють студентів на концерти задля підтримки Партії регіонів та мажоритарних кандидатів від неї. А безпосередньо під вибори починається пряма купівля голосів за 100 гривень».

На жаль, Ващуку все вдалося: всупереч усім традиціям та усталеним нормам (наприклад, саме з УжНУ в 2004 році розпочалася Помаранчева революція на Закарпатті) університет проголосував як треба. Буквально через два тижні після виборів призначаються вибори ректора, де пан Ващук здобуває впевнену перемогу над кандидатом Віктора Балоги, відомим нейрохірургом Володимиром Смоланкою, якому навіть не дали часу хоч раз зустрітися з колективом УжНУ. Процес висунення кандидатів на виборчу конференцію, як і сам процес голосування, відбувався під суворим контролем та за особистої присутності Ващука.

Заступивши на своє місце, новий ректор одразу почав «реформування»: зменшив кількість пар із метою економії коштів на опалення, внаслідок чого майже всю зиму навчальний процес в УжНУ був просто зупинений. «За словом «реформи» можна сховати що завгодно, – каже ректор Мукачівського державного університету (МДУ) Юрій Мигалина. – Наприклад, бажання приватизувати приміщення в центрі Ужгорода, як це вже колись було зроблено. А так само бажання об’єднати під своєю владою всю вищу освіту на Закарпатті. Невдовзі МДУ почнуть перевіряти комісії міністерства, щоб довести до такого стану, коли нам залишиться тільки впасти в обійми Ващука. І це при тому, що в нас із 14 спеціальностей 11 не збігаються з УжНУ, тобто тільки ми готуємо спеціалістів у цих галузях. Тож жодного резону в об’єднанні немає».

Місцеві експерти кажуть, що схожа доля чекає й на інші навчальні заклади, де є державний бюджет, зокрема Художній інститут, Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти, Центр підвищення кваліфікації державних службовців.

Богдан Буткевич, Український тиждень

25 березня 2013р.

Теги: УжНУ, Ващук, МДУ

Коментарі

Саша К. 2013-04-18 / 01:44:38
Всі (включаючи мене) хто тут блищить своєб неймовірно обізнаною думкою - дешеві нікчеми. Самі дешеві шмати лайна, через яких і гниє ця країна. Бо замість того, щоб кардинально діяти ми тут показуємо наскільки гарно ми вміємо срати і обсирати. Молодці! Українці завжди були є і будуть кріпаками, просто зараз зявилася можливість потявкати в інтернеті. Гнила нація!

munkachi 2013-04-04 / 06:26:33
Всем коллективом на перерыве прочитали на сайте mail.ru, что министр Табачник стал официально долларовым миллионером (согласно поданной им декларации о доходах). И обуяла нас гордость и за министра, и за закарпатского "инвестора" Ващука. Помог ведь, хлопец, а...? Не удивимся, если зам. министра Сулима также станет миллионером, но пока "гривневым"...

Маша 2013-04-03 / 17:20:15
Це Ващук купив у міністра ТАБАЧНИКА та у ЛЕДИДИ посаду ректора

ВАСЯ 2013-04-03 / 17:18:16
Министр образования и науки Дмитрий Табачник задекларировал 2,7 млн.грн. за 2012 год. На счетах в банке — 9,5 млн.грн., на счетах семьи — 2,5 млн.грн.


Декларация министра размещена в газете «Урядовий кур'єр».

Большую часть доходов министра образования и науки Украины Дмитрия Табачника составили отчуждение недвижимого и движимого имущества (1,7 млн.грн.), дивиденды и проценты (547 тыс.грн.), зарплата и другие выплаты и вознаграждения (280 тыс.грн.), доход от преподавательской, творческой и научной деятельности (55 тыс.грн.), авторское вознаграждение и другие доходы от реализации имущественных прав интеллектуальной собственности (27 тыс.грн.) и материальная помощь (6 тыс.грн.).

Общая сумма доходов членов семьи министра составила 496 тыс.грн.

На счетах министра в банке — 9,5 млн.грн., на счетах семьи — 2,5 млн.грн.

В собственности министра — квартира 125 кв. м, дом 559 кв. м, а также земельный участок в Киевской области площадью 6 960 кв. м. В собственности семьи — автомобиль Toyota camry 2004 года выпуска.

Напомним, за 2011 год Табачник задекларировал 768 тыс.грн. дохода.

munkachi 2013-04-02 / 18:31:26
Если Бог хочет наказать человека - он лишает его разума... Если Бог хочет наказать коллектив - он дает ему этого человека в качестве руководителя!

Сорока 2013-04-02 / 17:28:46
А на "бамі" у парадних туалетах примусили чергувати викладачів.
Оце так Ващук цінує еліту.

Макс 2013-04-02 / 02:15:04
А чи зможем жити у світі який так прагнемо побудувати?

Чи готові Ви не брати, не давати хабарів? Вчитись на кожен екзамен? Вимагати від викладачів реальних знань?

Чи готові все здобувати чесною працею?

екс-викладачу! 2013-04-02 / 02:12:51
А Ви думаєте багато викладачів читає книжок? Чи наукову періодику? Ви просто зайдіть в бібліотеку.
Зараз потрібні "правильні" а не розумні люди.

Леха 2013-03-31 / 14:51:34
Если кто то хочет получить хорошее образование, то не поступает в Ужгород. Это покупка диплома, а не знания. На работу таких брать...себе дороже.

ображений 2013-03-28 / 20:57:16
Та щоб уже вдавилися навіки тими квадратними метрами,будівлями, приміщеннями, в кінці кінців тими мільйонами, про які так мріють негідники, які все завойовують нечесним, шахрайським шляхом.
Брудні гроші,мільйони приносять лише горе та нещастя їх власникам та їх сім"ям.Бо такі великі суми чесно заробити неможливо одній людині, такі гроші приходять їх власникам обманом, грабежами, брехнею,шахрайством, тобто іде збагачення одних за рахунок обману інших.Але ці мільйони просочені людськими прокльонами, горем, а подекуди людською кров"ю.
Тому існує притча - на чужій біді своє щастя ніколи не побудуєш!Це істина, в якій глибока філософія закладена.

філософ 2013-03-28 / 19:46:30
А дійсно, з усього треба шукати найкраще. Збанкрутить, доведе до ручки мафіозі Ващук наш універ, то й не буде це ще кінець світу. Не буде на Закарпатті вузів, то й що. Їх ще є повно в Україні. Будемо вчитися у Львові, Івано-Франківську, не кажучи вже за Київ чи Донецьк. Зато, подумайте, скільки приміщень вивільниться. Можна буде мати їх під нові банки, офіси для бізнесу, контори, супермаркети, навіть квартири поробити із гуртожитків. Багато що можна буде продати та отримати великі гроші, за які відремонтувати комунальні комунікації, дороги, тротуари, спорудити спортивні та дитячі майданчики. Ліквідація Ващуком УжНУ означатиме, що нам привалить ВЕЛИКЕ ЩАСТЯ!!!!

небайдужий 2013-03-28 / 17:09:21
просто гидко дивитись на те, на що перетворюється вища освіта в країні. Випадок Вегеша гарно підтверджує, що опозиція така сама, як влада, їй на людей (в даному випадку) наплювати. Зараз УжНУ тримається на ентузіазмі лічених викладачів "старої школи", які ще пам*ятають радьянські стандарти освіти. А Ващук - просто дрібний мафіозі, якого "кришують" регіонали в особі Табачника.

переживаючий 2013-03-28 / 12:57:49
підтримую філософа!

філософ 2013-03-28 / 08:09:16
У всього є свій початок і кінець. Відносьтеся до всього по-філософськи: Ужгородський університет мав свій початок у 1945 р., а тепер, у 2013 р. наступив його кінець.

Лоци 2013-03-28 / 08:05:52
Не будуть наші діти копати, буде копати Ващук сотки дасть бог.

Студенка -знаючому 2013-03-27 / 23:06:09
У магістрів є педагогічна практика....на якій вони проводять заняття для молодших колег!

до знаючого 2 2013-03-27 / 22:06:22
Думайте батьки абітурієнтів куди будуть поступати ваші діти...............
А я знаю У "Закарпатський Гарвард" спішіть здавати ЗНО.Бо кіть не поступить в УжНУ, то обстануться ваші діти у селах лопатов вручну копати сотики...

знаючий2 2013-03-27 / 19:33:30
Давно пора навести порядок у цьому університеті, особливо на факультеті міжнародних відносин. Це ж треба виперти знаного професора з роботи, а пари на 4 курсі дати проводити студентці 5 курсу (економічна дисципліна). Це вже точно підніметься рівень освіти не тільки на МЕО. Думайте батьки абітурієнтів куди будуть поступати ваші діти...............

для ung 2013-03-27 / 16:43:20
Підтримую інформацію про "рішателів"-лаборантів. Вони багато підлоти роблять.Не всі, звичайно.

зальотная 2013-03-27 / 15:06:00
Так Рошко - давній курваш, зря ви не проконтролювали свою малу, знаю з свого опита, сама здавала у нього екзамени до рана

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини