Представник ультраправої партії з Угорщини активно пропагує на Закарпатті сепаратизм (ФОТО)

9 березня у Берегові відбулася подія, яка чомусь залишилася непоміченою для українських ЗМІ. Хоча і заслуговує на увагу, бо практично зачіпає міжнародну політику.

Представник ультраправої партії з Угорщини активно пропагує на Закарпатті сепаратизм (ФОТО)

Отже, в цей день на будівлі, де знаходиться офіс-приймальня депутата Європарламенту від Угорщини Бейли Ковача було встановлено перший на Закарпатті синьо-золотистий прапор секеїв (угорців) Трансільванії.

На заході був присутній також Ласло Шіпош, голова угорського Фонду за відродження рунічної писемності «Rovas», вчителі місцевих шкіл, угорська інтелігенція.

«Секейський прапор було вивішено на знак солідарності з народом, який так само як і закарпатці прагне автономії та свободи, – зазначив Бейла Ковач. – Адже закарпатці проголосували за територіальну автономію ще у 1992 році, але їх прагнення так і не було реалізовано».  

Бейла Ковач наводить також приклади у Європі, де мешканці довгий час боролися за автономію – Південний Тіроль, Країну Басків, Каталонію. На його думку, автономія – це єдиний шлях, аби уникнути ворожнечі у суспільстві.  

«Закарпатці, угорці та європейці повинні висловити солідарність з трансільванськими секеями у їх боротьбі за автономію», – зазначив парламентер. А встановлення секейського прапора у Берегові назвав певним загальноєвропейським символом, який відображає прагнення людей до свободи, не лише закарпатських угорців.

Варто сказати, що акція у Берегові стала практично першою у Європі та світі. Адже наступного дня, 10 березня, подібні демонстрації на підтримку автономії угорців-секеїв відбулися не лише в Угорщині, а й у великих містах Європи та Америки. 

Як повідомляє агентство MTI, такі демонстрації відбулися у Будапешті, Солону, Шарошпотоку, Кестеі.  Близько тисяч людей прийшло до будівлі посольства Румунії в Будапешті з секейськими прапорами та вдягнуті у народні костюми секеїв.

Секретар Асоціації «За автономію секеїв» Лайош Ласло зачитав послання «землі секеїв», в якому вимагав для цього народу права на вільне використання своєї рідної мови, символіки і заклик визнати угорську мову офіційною у Трансільванії. «Ми хочемо домогтися автономії, оскільки лише  автономія є прийнятним для нас вирішенням проблеми», – додав він, цитуючи послання.

За словами Лайоша Ласло понад 30 тисяч чоловік протестували проти антисекейської політики уряду  Румунії в місті Тиргу-Муреш (угор. Марошвашархей) у День свободи секеїв 10 березня. Демонстрантивимагали, аби автономія секеїв отримала статус окремого регіонузгідно стандартів Євросоюзу, аби отримувати від ЄС фінансування програм розвитку території.

Акції на підтримку секеїв і проти політики Бухареста відбулися біля посольств Румунії в Лондоні, Відні, Гельсінкі, Гаазі, Брюсселі, Мюнхені, Стокгольмі і Цюріху. Демонстрації також відбулися у канадських містах Оттава і Торонто. Близько 20 чоловік провели флешмоб на підтримку секеїв поруч з Білим домом у Вашингтоні.

Минулої п’ятниці, 15 лютого, над будівлею Національних зборів Угорщини у Будапешті також був піднятий прапор румунських угорців (секеїв), що проживають на території Трансільванії.

Міністерство закордонних справ Румунії з «глибоким жалем» сприйняло цей жест угорської влади, «і вважає, що цей символічний жест може стати викликом для румунської громадськості», – про що вказується в прес-комюніке. Підкреслюється також, що «цей факт суперечить досягнутим раніше домовленостям між головами зовнішньополітичних відомств Румунії та Угорщини про вжиття заходів щодо стабілізації політичної ситуації між двома державами».

Також Румунія погрожує об’явити персоною нон-грата надзвичайного  і уповноваженого посла Угорщини в Бухаресті, якщо Будапешт не припинить підтримку секеїв. Як заявив міністр закордонних справ Румунії Тітус Корлецян, посол Угорщини Оскар Фузеш буде висланий з країни, якщо ще раз підтримає які-небудь заяви про необхідність перегляду румунської конституції або розширенні прав угорського населення Трансільванії.

Угорський дипломат раніше заявив, що повністю розділяє заяви держсекретаря МЗС Угорщини Жолта Неймета про необхідність перегляду румунської конституції, переходу країни до федеральної форми устрою та надання секеям розширеної автономії. Оскар Фюзеш також підтримав право секеїв вивішувати своє синьо-золотисте прапор, заборонений офіційною владою Румунії.

Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта вважає, що популізм, екстремізм і політична демагогія тільки шкодять взаєминам Румунії та Угорщини.«Справжніми проблемами в румуно-угорських взаєминах є зовсім не прапори, а екстремістські, популістські та демагогічні рішення політиків, які тільки шкодять цим взаєминам», – заявив Віктор Понта.

Румунський прем'єр особливо підкреслив, що обом державам необхідно зосередитися на вирішенні інших, більш значимих проблем, із якими стикаються румуни, угорці та болгари. Основні з них – це створення робочих місць для них і мирне співіснування на європейському континенті.

Віктор Понта також підтвердив обмеження на вивішування над державними установами «секейського» прапора угорців Трансільванії. За його словами, максимум, що може допустити уряд Бухареста – це прапор Румунії та прапор Євросоюзу.

Довідка Закарпаття онлайн:

Бейла Ковач представляє в парламенті Угорщини ультраправу партію Jobbik, котра, з-поміж іншого, недвозначно виступає за ревізію кордонів з Україною за рахунок території Закарпаття.

Іван Романчук, Мукачево.net, фото karpatinfo.net

22 березня 2013р.

Теги: секеї, автономія, сепаратизм

Коментарі

УПА-2 2013-04-28 / 17:19:50
Сашкові.
1. Йоббік таки зазіхає та закарпаття. Щоб тільки щелепи не вивихнув
2. Ви живете на Місяці (Луна, Монд і т.д.)?
3. Землі НИНІШНЬОЇ Закарпатської області попали під маджарів у 1387 році. До 1918 року пройшло 531 рік + 1939-1944=536 років. Прийшли вони сюди не через Верецькитй перевал, як би це хотілося ізобразити нинішнім "мадярам", а уверх Дунаєм. Їхні брати баджґарди (булґари, нині - башкири) сіли праворуч Дунаю і зіслов"янщилися. Маджари ж пройшли далу і сіли в межиріччі Драви й Дунаю, у Блатенському князівстві, знаному і западній писемній традиції як Паннонія. Не рипалися. Рипнулися на Реґенсбурґ, так їм німецькі хвошізди так боки нам"яли, що з походу вернулося аж (!!!) семеро воїнів. Мадяри через пару сотень років ЦІЛКОВИТО розчинилися в слов"янському морі, але встигли, Gesindel, терором та ужасом накинути нашим предкам свою недо-мову, яка не має навіть поняття категорії роду! Після занепаду руської (нині це слово зветься - української) держиви Великої Горватії (Великої Моравії), що розпалась на 4 окремі князівства - Нітранське, Краківське, Карпатське й Горватське, мадяри тихо перейшли Дунай і крок за кроком, рік за роком, сторіччя за сторіччям двигнули вгору по Тисі.
4. Наше населення ніколи не припиняло визвольної боротьби, постійно відбувалися великі й малі повстання. Раковці - за назвою села Раковець (тобто - Раковецький, як Мункачі - Мукачівський, Білкеі - Білецький, Долгаі - Довжанський тощо).
5. Русь, русичі, русини - це ОДНА ІЗ НАШИХ за 7521 рік численних самоназв. Крім цієї самоназви, маємо багато назв зовнішніх. Порівняй: Дойчі самі себе називають дойчами, мацкалі - германцями, італіки - иедесками, хьрянцюза й шпанці - алеманами... Мало тобі?
6. Угорці - не мадяри. Угорці - це горивати, бо живуть, чувак, у горах. Мажяр, які прийшли (власне, їх послали сюди чорти пейсликаті, що сіли були на шию козарам - ти це мав би знати) ми за звичкою називаємо тим іменем. Мадяри - мадступний і полохливий народець. Був. Його вже немає! Тільки, повторюсь, залишилася недомова.
7. І, нарешті, на мадярське "Бöдöш оросок" ми дружно кажемо: "Едь-кеттö-гаром - срати маттери мадярам!".
Учісь іді, давай! Генде гох!

Гліг 2013-03-27 / 15:42:05
До Сашка.А мадярщина на своїй території нікому немає бажання надати автономію? Якщо кожній нацменшині надати автономію і шматок землі, то України ,як держави небуде,а Україна є найбільшою країною Європи.А місто "Дебрицин" то був Доброчин ,Старо Українська земля.

Сашко 2013-03-26 / 20:36:59
Мені соромно за автора статті.
1. Угорська партія Jobbik не є ультраправою, не фантазуйте та не повторюйте нісенітниць. Або така, якщо всіх, хто говорить правду в очі називати ультраправими.
2. Ніхто, ніколи з угорців та громадських обєднань не жадав та не пропагував за ревізію земель українського Закарпаття. Завжди мова йде-йшла про автономію.Хто говорить протилежне, той і є провокатором.
3. Землі Закарпаття з 895 року до 1918 року, а потім ще з 1939 по 1944 рік офіційно належали мадярам(угорцям).До 9 століття ці землі населяли братерські угорцім племена, до яких відносяться і сийкеї Трансільванії. Хто бажає заперечити цей факт, прошу надати любий офіційний державний документ з архіву з тих часів, що відносились би до іншої країни.
4. Угорці у часів польської та російської навали на козацьку Україну з радістю приймали на своїх землях(Закарпаття) подолян та галичан, ділилися землею, допомогали, чим могли.А лідер борців за незалежність Угорщини Ракоці 2 допомогав козакам бити шляхтичів.Нащадків українців, що переселялисьв ті сумні часи, сьогодні використовує КГБ-ФСБ для створення плацдарму свого впливу, називаючи окремим народом, русинами. Так само вони діють в Придністровї, східних областях України чи в Криму тощо.
5. І сьогодні угорці звертаються до керівництва країни, як зверталися до керівництва у всі інші часи(радянські, за Кравчука, Кучми, Ющенка, про надання автономії земель, де щільно проживає угорська громада, яка ніколи, нікуди не переїзджала, а тільки змінювала назву країни проживання в документах.Та це не їх вина.Вони прагнуть зберегти свою ідентичність, а не ассимілювати. В цивілізованих країнах такі бажання завжди підтримуються.
6. Угорці - справедлива та смілива нація. Їх праця та народна культура тільки збагатить багатонаціональну Україну.

Гість 2013-03-26 / 16:41:59


Флуд. Ви тему бачите? Коментар видалено. Адмін


Гість 2013-03-26 / 13:10:18


Флуд. Коментар видалено. Адмін


Hungi 2013-03-26 / 12:07:09
Гість 2013-03-25 / 21:51:22
"Секеї нащадки гунів!"

в той же час :

УПА-2 2013-03-25 / 18:21:54
"...ми, руси..."...Гунська імперія Богдана Гатила..."

Получається, що Секеї - то руси :)))) Це торошки для розрядки...

сорри 2013-03-25 / 13:48:53
"... Бо...угорці...підтримують при владі партію, яка нахабно грабує, ослаблює Україну і веде її в залежність до азіатської Росії, а не в Європу."

Нажаль, статистика показує, що ви праві, але цей підхід цілком природний, тому що це є проявом культурно-політичного самозахисту угорців та інших нац.меншин України від націоналістичних нападків та утисків їх прав, адже ПР одна з партій, яка на сьогодні підтримує (чи хоча би не заперечує) прагнення угорської громади на збереження своєї самобутності. (При цьому, звичайно, угорцям залишається ставити економічні питання на другий план. Тому я би повторив питання Zoltán-а: "Назовите ту украинскую партию, которая уважает национальные общины, гарантирует все права нацменшин!"

Гість 2013-03-25 / 21:51:22
Секеї нащадки гунів!

Магас 2013-03-25 / 20:30:44
Так секеї це окремий народ чи вони мадяри?

Istvan 2013-03-25 / 19:09:48
Великая Моравия и Великая Горватия за пару лет стали слугами Великой Венгрии. Одакр был гуном - а венгры нащадки великого Аттилы. Ну, а того Великого Самосвала я до сих пор видел только на великих разбитых дорогах Украины...

УПА-2 2013-03-25 / 18:21:54
Мадяре! Не вигадуйте собі на одне місце проблем. Чи ви собі думаєте, що ми, руси, вже забули про наші держави на тиз землях, де Ви збудували свою державу "Модьорорсаґ"? Блатенське князівство - це за Дунаєм довкола Болота, Болотона, Балатона... Це Велика Горватія, Велика Моравія, Гунська імперія Богдана Гатила... Держава Самослава, князівство Одоакра... Не приписуйте собі цієї величної історії. Злізьте з шиї і хребта руського народу, який ви називаєте "бöдöш оросок"-

Istvan 2013-03-25 / 17:20:49
http://alfahir.hu/itt_a_lista_innen_erkeznek_az_uj_allampolgarok

Istvan 2013-03-25 / 17:18:31
Точные данные о том, в каких странах сколько заявлений поступало остосительно венгерского гражданства по упрощенном порядке, и сколько получили (для уточнения: заявлений могли подавать целые семьи на одной анкете)

Zoltán 2013-03-25 / 16:55:13
1. Нам, подкарпатцам, не нужен ни Jobbik, ни Свобода!
2. Подскажите за кого должен подкарпатский венгр голосовать? Назовите ту украинскую партию, которая уважает национальные общины, гарантирует все права нацменшин!
3. Назовите хоть одно ревизонистическое заявление ОФИЦИАЛьНОГО Будапешта!

Istvan 2013-03-25 / 14:37:45
Для Сорри - во всех случаях, что вы навели к расколу госсударства привело то, что не давали автономию тем краям, и республикам...

сорри 2013-03-25 / 14:16:34
Всі народи мали погані періоди в своїй історії. Є він і в України. Переживемо. Так, я вірю в добре майбутнє своєї країни. Більше того, я в ньому переконаний.

Але, Гість, тут зовсім інша тема. Зараз прокинеться Адмін і повидаляє всі наші коментарі, що не мають відношення до змісту цієї публівкації. І буде правий.

Гість 2013-03-25 / 14:06:42
А на рахунок України ви вірете що інша влада буде себе добре поводити!Незабудте помаранчеву революцію тоді всі думали що заживемо а що вийшло???Україна вже розграблена і по горлі в довгах трба було думати у 91 році ми тоді мали все абсолютно все від армії і ядерної зброї до заводів шахт і фабрик ми мали велику можливість щоб стати могутною державою!Ви думаєте що тепер станемо якщо тоді не змогли????

Гість 2013-03-25 / 13:57:33
Яка чітка політика Угорського ревізіонізму????А що румунія не теж саме робить вже там паспорти начали видавати ще у середині 90 років памятники королям ставят відкрито кажуть що бесарабія румунська теріторія під час відвідування Чернівців президентом України по місто було переповнене листівками про те що це румунська земля великою популярністю є книга коли говорить зброя про війну з Україною ...острів зміїний.....про це всі мовчать чи не так??? а Росія.....???Але про них ніхто не кричить!Це звичайне боягузцтво бо ніхто не хоче дратувати сільнішого!А туй що 155 тисяч мадярів і на ни треба відігратися

сорри 2013-03-25 / 13:48:53
Гість, про це якраз і мова - про політику подвійних стандартів від угорської меншини Закарпаття. Бо, з одного боку, угорці кричать про бідність, корумпованість і взагалі проблемність України, тоді як, з другого боку, підтримують при владі партію, яка нахабно грабує, ослаблює Україну і веде її в залежність до азіатської Росії, а не в Європу.

Гість 2013-03-25 / 13:45:15
А до росколу государства веде тільки неміч і убогість цого государсвтва!Було б у Сербії добре життя косово б не хотілоб автономії!........А в Румунії що ???цілком природно що секеї хочуть автономії на тих землях більшість секеї це їхня земля !

сорри 2013-03-25 / 13:45:15
Гість, не кричіть так, я не глухий... :)

Може би й нічого поганого в цьому не було, якби в даному випадкук за цим не проглядалася чітко політика угорського ревізіонізму.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини