У Чопі штучно роздувають "угорський" конфлікт

Завтра, 6 березня, в 14.00 у Чопі в приміщенні залізничного вокзалу міська рада ініціює круглий стіл для того, аби обговорити і спробувати вирішити ситуацію, що склалася в місті з представниками угорської нацменшини.

У Чопі штучно роздувають "угорський" конфлікт

 

Так, за словами заступника міського голови Лариси Ступак, після прийняття сумнозвісного «мовного закону» Колесніченка-Ківалова у низці угорськомовних ЗМІ регулярно подавалася неправдива і однобока інформація про, начебт, утиски прав нацменшини в місті. Незважаючи на те, що на одній із сесій міськради угорській мові надали статусу регіональної, непорозуміння угорців з місцевою владою на цьому не закінчилися.

Останній конфлікт інтересів стався у суботу, 2 березня. Як розповіла Лариса Ступак, у січні до Чопської міської ради звернулася Лівія Балог -- керівник товариства угорської культури Закарпаття у Чопі (ТУКЗ-КМКС) з проханням угорською мовою надати їм сесійний зал міськради для проведення підсумкової звітної конференції їх організації. «Ми їм на угорській же мові відмовили і пояснили, що не надаємо зал для подібних заходів взагалі, до того ж, він має доволі малий розмір. Однак натомість запропонували їм використати для своїх потреб великий зал у міському будинку культури. Але приміщення БК їм не підійшло і вони звернулися в міське управління освіти з проханням дозволити їм провести захід в угорськомовній школі. Управління освіти такого дозволу їм не надало», – пояснила заступник міського голови. До речі, аби виявити, чи управління діяло в межах своїх повноважень і на яких підставах воно відмовило, у міськраді проведуть службове розстеження.

Одразу ж після цього у під’їздах багатоповерхівок Чопа хтось масово розкидав листівки із закликом збиратися о 17.30 в суботу, 2-го березня, під стінами мерії, аби таки провести звітну конференцію ТУКЗ-КМКС, а також взяти участь у мовчазній акції протесту проти дій «антиугорської» влади. Крім того, клич до місцевих угорців з’явився на деяких сайтах та у соціальних мережах.

Однак про проведення публічної акції органи місцевого самоврядування офіційно ніхто так і не попередив. Увечері, вже в темряві, під міськрадою зібралося кілька сотень людей. Під час акції присутні не лише мовчки протестували, але й виконували гімн Угорщини, а містом їздили машини, завішені угорськими прапорами. Був присутній на заході і голова КМКС, депутат Закарпатської обласної ради Міклош Ковач, який виступив перед протестуючими.  На сайті karpatinfo.net в матеріалі про акцію в Чопі Міклош Ковач називає дії міської влади ганебними і безпрецедентними, такими, що порушують права місцевих корінних народів в угорському місті.

До того ж, на заході були присутні кореспонденти з угорського загальнонаціонального громадського каналу Duna-TV, які, за словами Лариси Ступак, вже не вперше подають в ефір заангажовані сюжети про, нібито, утиски угорців у Чопі.

«У зв’язку з такою напруженою ситуацією ми збираємо круглий стіл, на який запрошуємо представників Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, депутатів обласної ради, лідерів КМКС, священиків тощо. Для того, аби зрозуміти, які до нас є конкретні претензії, почути про факти дискримінації та знайти якийсь вихід із ситуації», – зауважила заступник міського голови Чопа. Голова обласної організації партії КМКС, депутата Закарпатської обласної ради Василь Брензович, до якого з проханням прокоментувати ситуацію звернувся журналіст, відмовився обговорювати це питання.

До речі, після таких активних дій угорців обурилися вже українці: місцеві депутати підготували звернення про відміну рішення про надання статусу регіональної угорській мові в Чопі.

05 березня 2013р.

Теги: угорський, Чоп, конфлікт

Коментарі

I am 2013-03-08 / 10:44:52
Версия горисполкома о том, что "на одній із сесій міськради угорській мові надали статусу регіональної" - НЕПРАВДА! В соответсвенном решении горсовет просто констатировал, что в Чопе "поширена угорська мова, як регыональна". С тех пор ничего не сделано - напр. даже не изготовлены двуязычные печатки ни для горисполкома, ни в школах, ни в местном коммунхозяйстве - где соответственно данному Закону это является обязательным.

РАрик 2013-03-06 / 20:28:57
Розірвали того малого Оскара
ай бо воно сегинятко ані бельмеса по нашому.
Сиділо тихо щось нявчало про шенгенськи візи
шкода що Ковач кинув відбріхуватися таке небожатко КАжуть
Суліма стаий хитрий вовк потягнув ковдру на себе добряче, діти зрозуміли, що воно само полізе в голови міста потім скаж що його лЄкторат дуже любить. ецунів кинув кине й того САнСана золотогорного хитра чопська дупа ;)КИДАЛОВО !!! Всяди кидалово!!

немаН 2013-03-06 / 16:24:25
ну шо там далі було? хто знае?

СВОБОДа 2013-03-06 / 13:39:48
нихто не прийде на тотой круглий їхній стіл.
вже стільки розуму вистачіть у Брензи та Ковача щоб не піарити якусь сімью балогів.сами наколотили- най тепер вилазить гадюка та балог лівия.

тарас 2013-03-06 / 13:35:15
Палко тут непричом.Він представляє Регіонів а кмкс і регіони нічого спільного немають.Кмкс сам по собі вони воюють проти всіх навіть проти своіх так би мовити поганих мадярів тобто умдс.Вони зараз почувають себе на коні бо з Будапешта завалюють іх мішками форінтів.

Базар 2013-03-06 / 13:34:33

Ага!!! Мадьяри хвіст підняли- винна головиха. А Янек та К" не винні, що закон про мови прийняли? Тепер най їдять, щоб очи повилазили мля!

Чопівець 2013-03-06 / 11:55:40
Угорськомовне населення підбурює, колишній кандидат в мери Палко. Він програв вибори. Не зміг утримати базар. Договір оренди в нього закінчився, а умови договору і закону він порушив. А тому йому не продовжили його дію (самовільне будівництво).

тарас 2013-03-06 / 10:56:14
До музи.Дійсно в Чопі коринним населенням являються угорци.Це правда а від правди не треба боятися.Решта населення пришелци в тому числи і миський голова яких заселили в Чоп під час розбудови зализниці.Треба визнати всьому винна головиха та ії оточення яка явно ворожнечо відноситься до мадярів.Немає тут ніякої политики просто є ненавість до своїх мешканців.А робить вона цей безпредел тому що ії чоловик є прокурором Ужгородськог району.

Рома 2013-03-06 / 10:11:46
"Собака лает караван идет"
Я пропоную редакторам Закарпатський сайтів звертати на проблеми українських угорців рівнопропорційну увагу угорської преси до проблем українців в Угорщині.
Так буде справедливо.

ІВАН 2013-03-06 / 07:52:42
Оце, так, пусти свиню під стіл...

МОЛОДЕЦЬ 2013-03-06 / 02:00:10
Де наші рятівники в лиці _СВОБОДИ_, напевно лише вони зможуть навести порядок,бо владі не дотого.
САМЕ ТАК, ИНАКШЕ ПРАВДИ НЕ БУДЕ НИГДА ШУГА

МенихК 2013-03-06 / 00:59:58
Та ви подивиться що пише журналюга з Будапешту -який раніше працював на каналі Тиса на свому фейсбуці про це. Там самі матюки та ненавість до України. Його звати Дебрецені Мишко.

муза 2013-03-05 / 22:51:36
..." порушують права місцевих корінних народів в угорському місті"- за такі слова має бути кримінальна відповідальність і позбавлення депутатського мандата щонайменше !

Депутат 2013-03-05 / 19:01:03
А шо кажуть Регіо Аннали конюхва. З ЗолотойГори?

Олександр 2013-03-05 / 18:45:58
Де наші рятівники в лиці _СВОБОДИ_, напевно лише вони зможуть навести порядок,бо владі не дотого.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини