Олександр Севідов: "Власна база та футбольна школа - запорука стабільного успіху"

Напередодні старту весняної частини чемпіонату головний тренер "Говерли" Олександр Севідов взяв участь у передачі "Час футболу" на телеканалі "Тиса-1".

Олександр Севідов: "Власна база та футбольна школа - запорука стабільного успіху"

Далі - найбільш цікаві запитання глядачів та ведучих "Час футболу" та відповіді наставника "Говерли":

– Як команда готувалася до старту весняної частини чемпіонату?

– Ми провели два серйозні збори в Туреччині, зіграли 11 контрольних матчів в жодному з яких не поступилися. Але це не говорить не про те, що ми надто сильна команда, а скоріше про слабкість наших суперників. З цих спарингів виокремив би лише три двобої - проти німецького "Мюнхена 1860", казахського "Іртиша" та російського "Терека", де ми дійсно побачили наші сильні й слабкі сторони.

– Після завершення турецьких зборів, матч з "Миколаєвом" став такою собі генеральною репетицією перед матчем із "Зорею". Як би охарактеризували цю зустріч?

– Головне завдання даного поєдинку для гравців – отримати ігрове навантаження й практику. Звісно, через важкий газон продемонструвати щось з технічного арсеналу нашим футболістам було важко. Та й гравці старалися не отримати ушкодження перед важливим двобоєм у Луганську.

– Тепер про кадрову ротацію. Кого ми більше не побачимо в складі "Говерли" та хто з’явився замість них?

– Насамперед, хочу подякувати нашим досвідченим футболістам, які нам допомогли у першій лізі, а в цьому сезоні виконали певні локальні завдання. В міжсезоння розташування команди покинули Олександр Косирін, Єгіше Мелікян, Свєтослав Тодоров, Александар Трішовіч, Андрій Гринченко, Владислав Микуляк. На жаль, ми не зуміли зберегти в складі команди кваліфікованого оборонця Віталі Борідяна, який перебрався до російської "Волги". Щодо нових виконавців, то їх всього двоє – захисник Кирило Петров та нападник Володимир Лисенко. Обоє – кваліфіковані футболісти, які пройшли академію київського "Динамо".

– На якій оптимальній позиції бачите Кирила Петрова?

– Безперечно, Кирило – перспективний гравець. В першому поєдинку через те, що Сотіріос Балафас через дискваліфікацію пропускатиме матч в Луганську, він виступатиме на позиції опорного півзахисника, а потім подивимося, де будемо використовувати його…

– На вашу думку, ігрові ланки достатньо укомплектовані якісними виконавцями?

– На жаль, через те, що розташування команди покинув Віталі Бордіян, досі продовжує лікування Давід Одонкор, правий край – найбільш проблемне місце "Говерли". Через різні причини, на жаль, на ці позиції ми не змогли взяти кваліфікованих футболістів.

– Більшість уболівальників прогнозують перемогу "Говерли" на виїзді в Луганську. А ви що очікуєте?

– Розумієте, це футбол. Можливо, ми в жодному компоненті не поступаємося "Зорі", але головне, щоб на результат матчу не вплинули "нефутбольні чинники", як це мало місце в домашньому матчі з луганчанами (авт.: тоді арбітр допустився кількох грубих помилок перед призначенням пенальті в ворота "Говерли"). Коли наші гравці прочитали інтерв’ю досвідченого футболіста "Зорі" Микити Каменюки, де він зазначив, що його команда не втратить шанси здобути три залікові бали в поєдинку з "Говерлою", одразу ж запитали мене: "А що, він вже знає, хто судитиме гру?". Тож дуже хотілося б, щоб ці негативні навколофутбольні моменти більше не повторилися, а суддівська бригада на чолі з Віктором Швецовим провела матч на високому рівні.

– Після "Зорі" до нас завітає ще більш складний суперник – дніпропетровський "Дніпро". Як будуватимете гру проти недавнього учасника Ліги Європи?

– Докладемо максимум зусиль, щоб нейтралізувати найбільш небезпечних футболістів "Дніпра" і звісно, шукатимемо щастя біля володінь Яна Лаштувки. Та й гратимемо вдома, а на рідному стадіоні, як мовиться, й стіни допомагають…

– Досить несподівано, що кращим бомбардиром "Говерли" після першої половини сезону став опорник Мірко Райчевіч. Як гадаєте, в другій половині чемпіонату нападники поправлять ситуацію з забитими м’ячами?

– Надіємося, що наші форварди будуть виконувати свої прямі обов’язки – забивати голи. Зокрема, великі сподівання на нашого новачка Володимира Лисенка, думаю, компанію йому складуть Даміен Ле Таллек, Олег Міщенко. Крім гольових передач очікуємо на голи й від Дмитра Трухіна та молодого вихованця закарпатських тренерів В’ячеслава Чурка.

– Зрозуміло, що ви докладете максимум зусиль, щоб наша команда зберегла прописку в прем’єр-лізі. Але якщо цього не вдасться, ви залишитеся на тренерському містку "Говерли"?

– Не хочеться про погане, але…Зараз команда знаходиться в небезпечній зоні, і все може бути. В разі такого результату, звісно, відповідальність за нього нестиме головний тренер. Якщо мене не звільнять, буду й надалі виконувати свої обов’язки, мені подобається працювати на Закарпатті, а тренерську роботу дуже люблю.

– На вашу думку, які складові є запорукою успіху команди?

– Для того, щоб добре виступати на високому рівні необхідна якісна спортивна база підготовки – нормальні поля, хороші умови. Якщо цього немає, то це виходить так начебто будинок збудований без фундаменту, його весь час хитає. По-друге, потрібно формувати власну футбольну школу, створювати свою піраміду від дитячого до професійного футболу. Все одно колись до цього потрібно буде йти, чим скоріше тут це буде створюватися, тим швидше прийде стабільність. Не буде таких "гойдалок", які спостерігаємо з "Говерлою" впродовж десяти останніх років – вийшли в прем’єр-лігу, а наступного сезону повернулися назад у першу лігу.

Інформаційний відділ ФК "Говерла"

28 лютого 2013р.

Теги: Севідов, Говерла

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини