На Закарпатті не поспішають втілювати вимоги угорських педагогів щодо угорської мови

Про це йдеться у прес-релізі Методичного центру Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства з приводу запровадження у життя норм Закону «Про засади державної мовної політики» на Закарпатті, що його розповсюдив секретаріат ЗУПТ.

На Закарпатті не поспішають втілювати вимоги угорських педагогів щодо угорської мови

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, на конференції товариства, яка відбулася 9 вересня 2012 року, було розглянуто питання про заходи щодо впровадження положень мовного закону у діяльності шкіл з угорською мовою навчання. З-поміж іншого йшлося й про впровадження угорської мови не лише як рідної, але й як іноземної в угорськомовних школах області. а також, по можливості, як іноземної в неугорських закладах.

Резолюцію конференції, як повідомляють її організатори, було надіслано рекомендованим листом до 176 адресатів - головам обласної адміністрації та обласної ради, головам районних адміністрацій та районних рад, містам обласного значення, департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА, управлінням освіти і науки РДА області, міських рад, депутатам обласних та районних рад, обраних від округів, де проживає угорське населення.

До грудня 2012 року було отримано всього 7 відповідей, у яких нам вказано на причини, що унеможливлюють виконання положень Закону. Основною причиною названо те, що існуюча нормативно-правова база не відповідає положенням Закону, а відповідні нормативні акти, що регулювали б порядок виконання Закону, наразі не прийняті.  

З огляду на це основним питанням порядку денного загальних зборів ЗУПТ, проведених 8 грудня 2012 року, був хід реалізації Закону «Про засади державної мовної політики». До резолюції загальних зборів було внесено пункт про повторне звернення щодо реалізації положень Закону до відповідних інстанцій, до яких ще у вересні вже були надіслані листи. Крім цього, окремими листами було звернено увагу  директорів шкіл з угорською мовою навчання про можливості виконання Закону та інших наказів МОНМС, а саме:  

· у тих регіонах, де угорська мова отримала статус регіональної, дозволити ведення шкільної документації в школах з угорською мовою навчання, зокрема протоколи зборів педколективу, класні журнали, навчальні плани, табелі тощо, угорською мовою. У таких навчальних закладах класні кутки, стінгазети, таблиці, інформаційні табло та інші засоби унаочнення мають бути угорською мовою. Таблички (вивіски) з назвою закладу та печатки мають бути двомовні, а в офіційній назві закладу має бути вказане ім’я особи, присвоєне закладу. 

· забезпечити для випускників шкіл з угорською мовою навчання двомовні українсько-угорські свідоцтва та атестати про базову загальну та повну загальну середню освіту. У свідоцтвах та атестатах прізвище та ім’я випускника писати за правилами угорського правопису, без вказування імені по батькові. Правильне написання угорського відповідника імені, відповідно до закону, узгоджувати з батьками. 

· у класах з угорською мовою навчання спрямувати години, передбачені на вивчення другої іноземної мови – із врахуванням думки батьківського комітету – на вивчення першої іноземної мови або/і угорської мови..

Також в листах директорам шкіл з українською мовою навчання в тих регіонах Закарпаття, де угорська мова отримала статус регіональної, товариство пропонувало спрямувати в цих школах години, передбачені на вивчення другої іноземної мови з 5-го класу, на вивчення угорської мови.

Були надіслані листи-звернення і директорам шкіл з українською мовою навчання в тих регіонах Закарпаття, де угорська мова не отримала статус регіональної. Їм пропонувалося запровадити серед другої іноземної мови на вибір й угорську.

На 274 рекомендованих листів було отримано 16 відповідей, у яких знову йшлося про причини неможливості реалізації Закону в області.

У зв’язку з цим через місяць правління товариства вирішило організувати конференцію, залучивши освітян, інших зацікавлених осіб та представників влади, що мають певний вплив на хід реалізації положень Закону. На конференцію було запрошено голів обласної адміністрації та обласної ради, голів районних адміністрацій та районних рад, міст обласного значення, керівника департаменту освіти і науки молоді та спорту Закарпатської ОДА, завідувачів управлінь освіти і науки РДА краю, міських рад, депутатів обласних та районних рад усіх партій, які були обрані у тих територіально-адміністративних одиницях, де угорське населення становить 10 або більше відсотків населення або балотувалися від угорських партій. 

Також у конференції взяв участь держсекретар міністерства закордонних справ Угорщини Жолт Неймет.

Багато запрошених, скаржаться ініціатори заходу, особливо перші особи області, депутати парламенту від регіону та обласної ради, проігнорували конференцію, але прийнята резолюція, кажуть вони, буде надіслана і їм.

25 лютого 2013р.

Теги: угрський, угорськомовний

Коментарі

Istvan 2013-02-26 / 08:55:47
Брешете - ніхто нічого не вимагає. Поки-що лише просимо!

Ігор 2013-02-25 / 19:28:45
Цитую: " З-поміж іншого йшлося й про впровадження угорської мови не лише як рідної, але й як іноземної в угорськомовних школах області. а також, по можливості, як іноземної в неугорських закладах" і запитую: а чому не ханти-мансійської?

виборець 2013-02-25 / 14:46:41
Уявляєте собі ситуацію, коли заступник міністра МЗС України приїжджає на збори до україномовного педагогічного товариства десь у Нірці, а потім ці збори звертаються до державних структур Угорщини з наполегливою рекомендацією ввести вивчення укр. мови, як іноземної, на вибір, навіть у тих школах, де нема жодного українця?
А як «звучить» подібна вимога, щодо ділової української мови у державному освітньому закладі Угорщини?

Istvanе 2013-02-25 / 13:00:15, краще покажіть приклад, як угорець, рідна країна якого входить у склад Євросоюзу, приклад толерантності та європейського мислення.
Не дай Бог угорцям такого президента і правлячої партії, як в Україні!
В Угорщині давно б тоді говорили тільки по-німецьки, враховуючи вплив Німеччини на угорську економіку.
Пишайтесь своєю рідною країною, а українці вірю здолають свою «хворобу росту» самостійно, прислухаючись до порад цивілізованих країн світу, таких, наприклад, як Угорщина, щодо досвіду у відстоюванні національних інтересів.

«Порадьте» краще щось у цьому напряму, і Вас будуть поважати, навіть на цьому сайті!

Тарас 2013-02-25 / 13:34:58
Пусти свиню під стіл, вона залізе на стіл.

Адмін 2013-02-25 / 13:06:32
Istvan, "просять" - це коли один раз. А коли листи розсилають уже втретє і в розісланому на всі ЗМІ прес-релізі спеціально акцентують на тому, що влада не відповідає, це вже не прохання.

Ви маєте право вважати інакше.

Istvan 2013-02-25 / 13:00:15
Там йдеться про рекомендацій, а не про вимоги! - РАЗНИЦА ОГРОМНАЯ!

Istvan 2013-02-25 / 12:58:00
А де там такі слова: "вимога", вимоги", "вимагаємо"?

Адмін 2013-02-25 / 12:28:31
Прийшли офіційно на редакційну пошту. В матеріалі - пряме цитування

Istvan 2013-02-25 / 12:05:19
Де ви читали про таких вимог?

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини