"Придбати" угорське громадянство можна за ціною від 6 до 25 тисяч євро

З прийняттям поправок до законодавства ці суми можуть суттєво зрости.

"Придбати" угорське громадянство можна за ціною від 6 до 25 тисяч євро

«Ми, в судовому порядку, доведемо «угорське коріння» для тих клієнтів, у яких їх немає. Ми також офіційно оформимо всю процедуру відновлення громадянства через МЗС і Мінюст, до отримання угорського паспорта клієнтом. У спірних і проблемних випадках, посприяємо в оформленні громадянства із залученням кращих угорських адвокатів».

«Зробимо вам Угорське громадянство. Все офіційно! Працюємо через адвокатів в Будапешті. При необхідності можемо підписати договір. Питання не знання угорської мови і відсутність угорського походження Ваших родичів, при необхідності може бути вирішене з допомогою наших юристів».

«Я не є представником комерційної організації і дію як приватна особа. Є можливість допомогти охочим з оформленням угорського громадянства законним шляхом, відповідно до поправок в еміграційному законодавстві Угорщини. Можливо прискорене оформлення протягом 2-3 місяців… Дію без посередників. Вартість 10 000 євро. Позитивний досвід».

Подібними об’явами рясніє Інтернет. А для допомоги в отриманні громадянства Угорщини нині створені навіть спеціалізовані сайти. Юридичні фірми, які надають подібні послуги, часом навіть не приховують своїх контактних телефонів та адрес офісів. Хоча можливо, вони і неіснуючі. Тому багато хто пропонує зв’язуватися через скайп. Однак всі вони обіцяють одне – через 6-11 місяців кожний заявник стовідсотково отримає омріяний паспорт громадянина ЄС. При чому, не відмовляючись від свого рідного.

Немає сумнівів, що цією послугою активно користаються. Інакше б і потреби у такій кількості сайтів, які пропонують спрощену процедуру отримання іноземного громадянства, не було.

Більшість таких юридичних фірм-посередників пропонують отримання паспорту Угорщини в три етапи. Перший – це підписання договору. Другий – це пошук родинних коренів клієнта, формування пакету документів і власне сам процес подання. І нарешті третій, – оформлення громадянства, присяга, отримання сертифікату про громадянство та паспортів. В тому числі свідоцтва про народження, про шлюб та ідентифікаційну картку (ID).

Клієнтів переконують: «Ви гарантовано отримаєте громадянство ЄС!» Адже головне, як пишуть юристи, аби державна установа Угорщини прийняла документи – якщо вони відповідають вимогам закону, відмова в наданні громадянства виключена! А всі необхідні документи перед поданням перевіряються досвідченими угорськими юристами. Лише деякі зазначають, що не надають послуги особам, які мають судимість або перебувають у розшуку.

Щодо цінової політики. Вона на різних ресурсах досить суттєво різниться. На одному з сайтів наводиться прейскурант передплати: діти до 12 років оформляються безкоштовно, від 12 до 18 років – 4 000 євро, сім'ям знижка на кожного дорослого – 2000 євро. Якщо без передоплати – свідоцтво про громадянство Угорщини та оформлення біометричного паспорту коштуватиме 20 000 – 25 000 євро.

Як вдалося з’ясувати найменша вартість оформлення – 6 000 євро. Це при умові, якщо людина, яка бажає одержати паспорт Угорщини, продемонструє елементарні знання мови і має документи, що він або його прямі предки були народжені на території Закарпаття у період 1938-1945 або до 1920 року. Відсутність потрібних знань або документів оплачується окремо у кожному випадку «в індивідуальному порядку».

Цікаво, що подібні юридичні фірми працюють не лише з громадянами України, а й СНД, насамперед Росії. Про це свідчать коментарі та подяки клієнтів. Скажімо, такі:

- «Звернувся в дану фірму для отримання громадянства. Обіцяли зробити документи за 5 місяців, але процес затягнувся. У результаті отримав документи через 6 місяців. Довелося відкладати поїздку на цілий місяць. (Євген, Санкт-Петербург)»;

- «Не хотіли приймати документи, так як не вистачало свідоцтва про народження бабусі. Хотіла вже звертатися до когось іншого. Після довгих умовлянь все таки прийняли документи. Через 7 місяців я нарешті отримала громадянство». (Олена, Нижній Новгород);

- «Зв'язалися по електронній пошті, отримавши відповідь, послали відскановані копії зазначених документів. Через 4 місяці після подання документів, отримали громадянство. Велике спасибі! (Віктор і Наталія, Київ)».

Звісно всі ці коментарі нагадують лише спробу спритних аферистів нажитися на бажання багатьох громадян з колишнього СРСР отримати паспорт, який дозволить без проблем подорожувати світом...

Однак днями з’явилося повідомлення про те, що Угорщина змінила правила отримання громадянства своєї країни. Якщо раніше подавати документи можна було через будь-яку сільську раду, то нині таке право отримали тільки декілька сільських управ та спеціальні центри. Нововведення нібито пов’язані з виявленими фактами корупції удеяких сільських радах, де можна було  отримати довідку про громадянство, навіть не володіючи угорською мовою та не маючи всіх потрібних документів.

Не виключено, що факти корупції можуть підтвердитися і в консульських установах Угорщини за кордоном. Адже мова йде про досить великі суми, навіть для жителів Європи. Тож сумнівів того, що юридичні фірми з України активно працювали і досягали позитивних результатів для всіх бажаючих отримати угорське громадянство, вже практично немає.  

Нагадаємо, що 1 січня 2011 року в Угорщині вступили у дію поправки до закону про громадянство, згідно з якими значно спростився порядок отримання статусу громадянина Угорщини. На нього може претендувати навіть людина, яка ніколи не проживала у цій країні. Основна умова - довести своє угорське корінняі вільно володіти угорською мовою. А основні переваги угорського громадянства - це вільне переміщення та працевлаштування на території Європейського союзу, без потреби змінювати прописку і відмовлятися від попереднього громадянства. Також з паспортом Угорщини можна подорожувати без віз у інші країни, в тому числі в США, Канаду, Австралію.

Як не дивно, але навіть у закарпатців, чиї предки є угорцями, виникають проблеми з отриманням громадянства Угорщини. Проблема може виникнути через відсутність підтверджуючих документів (адже відомо як зберігаються документи у вітчизняних архівах) або через незнання угорської мови. Саме у таких випадках навіть етнічних угорцям приходиться шукати вихід з ситуації. На Закарпатті також існує вже чимало контор (що маскуються під вивіскою надання туристичних або юридичних послуг), які за певну плату обіцяють посприяти у вирішенні питання. Зокрема у приватних розмовах йдеться про суми від 500 доларів і більше за сприяння...

Подавати документи через консульські установи наші співвітчизники часто-густо не ризикували, оскільки більшість вважає, що таким чином потрапляють під контроль Служби безпеки України (СБУ). Тому варіант поїхати за кордон і подати документи у найближчій сільській раді - вважався за найкращий. Нині, якщо попередня інформація підтвердиться, такого варіанту більше не буде. Відповідно, послуги «юристів» неодмінно і в рази збільшаться. Хоча наразі це лише наші припущення і ніщо більше...  

До речі, днями на розгляд Верховної Ради України було внесено законопроект № 2308 «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство в Україні», а саме щодо подвійного громадянства в Україні. Проект закону передбачає, що при отриманні будь-якого іноземного громадянства громадянин України, який досягнув 18-річчя, може не відмовлятися від рідного громадянства. Натомість  повинен надати в центральний орган виконавчої влади з питань громадянства документи, що підтверджують наявність громадянства іноземної держави. У такому разі йому буде поставлена відповідна відмітка в паспорті.

Однак далеко не всі закарпатці зраділи факту внесення у Верховну Раду України цього законопроекту, який має легалізувати «подвійне громадянство» в нашій країні. Адже наявність такого закону також вплине на ціни посередників у оформленні громадянства країн Європи, в тому числі й Угорщини.

Також не слід забувати, що серед так званих «юридичних фірм», які рекламують свої послуги – чимало шахраїв. Розумні люди радять попередньо порадитися з тими, хто вже мав з ними справу. Звісно, розшукати їх нелегко, але при бажанні, можна. Зокрема на форумах. 

Дехто пропонує насамперед подбати про власну безпеку і можливі наслідки. Наприклад, на російському форумі чоловік на ім’я Олексій пише, що чимало громадян РФ вже отримали «через фірми» громадянство Греції, Словаччини та Болгарії. В результаті – майже мільйон росіян було позбавлено цих паспортів, деяким загрожувала стаття до 5 років позбавлення волі «за отримання паспорта країни Євросоюзу на підставі фальшивих документів».

«І ось черговий ажіотаж навколо програми отримання румунського і угорського громадянства. Найрізноманітніші компанії Росії, України і Молдавії пропонують отримання румунського і угорського паспорта, – зазначає Олексій. – І як завжди все просто і легко! Залишається лише дивуватися короткості людської пам'яті, відсутності елементарної обережності, не кажучи вже про юридичну грамотність...Фірми обіцяють рішення суду щодо ваших бабусі і дідуся, які, нібито, були румунами або угорцями. Не кажучи вже про практику придбання фальшивих свідоцтв про народження... Але елементарний запит Мінюсту Румунії чи Угорщини в Мінюст РФ виявить використання фальшивих документів… Якщо паспорт вже отриманий, то виявлення факту його отримання на підставі фальшивих документів призводить до тяжких наслідків: до 5 років позбавлення волі, 10 років заборони на в'їзд до ЄС».

Звісно, навіть такі консультації не зупиняють громадян колишнього соцтабору. Чим інакше пояснити досить значну кількість росіян та приїжджих з східних регіонів України, які бажають терміново вивчити угорську мову на Закарпатті, хоча б елементарні фрази – бажано за кілька тижнів!

Ще одна з причин для обережності – можливість придбати фальшивий паспорт. Таке абсолютно не виключено. І факти затримання наших співгромадян з недійсними документами на КПП вже мали місце. 

У будь-якому разі питання отримання громадянства Угорщини, Словаччини чи Румунії - сьогодні залишається однією з найпопулярніших тем для розмов на Закарпатті. При чому, більшість з нинішніх «напівлегальних» громадян Євросоюзу абсолютно не бажають змінювати свою прописку – це для них лише можливість вільно перетинати кордон, без бюрократичного оформлення візи.

До речі, купити громадянство Угорщини можна сьогодні цілком легально. Для цього потрібно придбати державні облігації на суму мінімум 250 тис. євро. Таким чином Угорщина, обтяжена боргами, намагається вирішити власні економічні проблеми.

Міклош Секереш, Мукачево.net

18 лютого 2013р.

Теги: громадянство, Угорщина

Коментарі

Антоніна 2021-09-18 / 11:54:20
Як можна зв'язатися з вами? Номер телефона ваш

1234 2013-02-18 / 13:16:16
...До речі, купити громадянство Угорщини можна сьогодні цілком легально. Для цього потрібно придбати державні облігації на суму мінімум 250 тис. євро. Таким чином Угорщина, обтяжена боргами, намагається вирішити власні економічні проблеми.

Ne virno! Stattya ne vidpovidaje dijsnosti.
otrymujut ne hromadjanstva, a PMZ!-propyska, a ce velíka i suttjeva riznycja. Take mozhluvo i dlja insux krajin Zax. Evrpoy i Ameriky.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини