Прокурор Закарпаття "наїхав" на закарпатську міліцію

Прокуратура Закарпатської області вимагає притягти до відповідальності працівників УМВС України в Закарпатській області, які не впоралися із своїм обов’язком по розкриттю резонансних злочинів

Прокурор Закарпаття "наїхав" на закарпатську міліцію

Прокурор Закарпатської області направив подання начальнику УМВС України в Закарпатській області генерал-майору міліції Василю Варцабі,  у якому вимагає усунути порушення чинного законодавства в діяльності його підлеглих щодо профілактики та протидії злочинності, розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів, насамперед проти життя та здоров’я громадян, умисного знищення або пошкодження майна, а також при проведенні досудового розслідування.

Також, прокурор  вимагає вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників УМВС України в Закарпатській області,  які допустили порушення вимог Законів України „Про міліцію”, «Про оперативно-розшукову діяльність» та Кримінального процесуального кодексу України, тобто не впоралися із виконанням покладеного на них державою обов’язку по розкриттю резонансних злочинів.

Зокрема, Анатолій Петруня неодноразово наголошував на тому, що криміногенна ситуація в області, особливо, що стосується підпалів автомобілів та майна, у тому числі правоохоронців та чиновників, набирає загрозливого характеру. На координаційних нарадах прокурор вимагав  мобілізації зусиль правоохоронців у подоланні цієї проблеми, приймалися спільні постанови із зазначенням конкретних заходів і термінів їх виконання, надсилалися численні документи прокурорського реагування тощо. Проте, проаналізувавши стан справ щодо даної ситуації, Анатолій Леонідович констатував, що правоохоронцям не вдалося виконати свою основну функцію – забезпечити розкриття резонансних кримінальних справ. Незважаючи на те, що боротьба зі злочинністю, запобігання та профілактика кримінальним правопорушенням, захист громадян від злочинних посягань, розкриття злочинів, відшкодування завданих збитків відповідно до вимог Закону України «Про міліцію» та Кримінального процесуального кодексу України є основними завданнями та найголовнішими пріоритетами у діяльності органів внутрішніх справ.

Особливо турбує прокурора ріст злочинів, пов’язаних з умисним пошкодженням майна - 41 випадок. Найбільше таких скоєно: на території міста Мукачево - 6,  Ужгорода  - 15, Виноградівського-  5, Ужгородського - 3, Перечинського - 3,  та Воловецькогоі  Берегівського районів по 2.

Слід зазначити, що у органах внутрішніх справ області зареєстровано 323 злочини ( із яких 41 у 2012 році) щодо умисного пошкодження майна шляхом підпалу, з яких  розкрито тільки 5. Їх вже скеровано до суду. Причому, жодного резонансного злочину цієї категорії не розкрито ( у тому числі підпалів автомобілів співробітників правоохоронних органів, працівників органів влади та місцевого самоврядування: члена виконкому Ужгородської міської ради Маргарити Мощак, заступника Ужгородського міського голови – Юрія Белякова,  колишнього начальника управління майном міста Ужгорода - Володимира Мартина).

Майже у всіх кримінальних справах цієї категорії досудове слідство правоохоронцями було зупинено на підставі п. 3 ст. 206 КПК України ( коли не встановлено особу, яка вчинила злочин).

Прокурорами вже скасовано 37 таких незаконних постанов слідчих міліції  прозупинення досудового слідства і надано письмові вказівки у цих справах.

Упродовж 2012 року лише в місті Ужгороді мали місце 19 фактів умисного пошкодження майна шляхом підпалу, за якими вже розпочато 15 кримінальних проваджень.

Прокурори вивчили ці кримінальні провадження і  встановили, що досудове розслідування у них проводиться на вкрай низькому професійному рівні, а слідчі дії безпланові та епізодичні.

Це призвело до безпідставної тяганини та неприйняття кінцевого рішення, а досудове слідство у справах передчасно і безпідставно зупинялося.

У своєму поданні прокурор області акцентує увагу начальника УМВС в Закарпатській області на тому факті, що, незважаючи на великий суспільний резонанс окремих злочинів, жодного з них його підлеглі не спромоглися розкрити.

Протягом 2012 року на території області почастішали випадки пошкодження майна шляхом підпалу, проте керівництвом міськрайвідділів УМВС України в Закарпатській області не проаналізовано ситуацію із цими видами злочинів злочинів. А це свідчить про неналежне виконання своїх посадових обов”язків  службовими особами міськрайвідділів УМВС України в Закарпатській області  при здійсненні контролю за підлеглими працівниками, які допустили порушення при розслідуванні кримінальних проваджень зазначеної категорії і встановленні осіб, винних у вчиненні злочинів зазначеної категорії.

Протягом цього часу незаконними діями злочинців умисно знищено або пошкоджено шляхом підпалу 142 автомобілі. Найбільше у місті Ужгороді – 90 та місті Мукачево -21, в Ужгородському – 9, Мукачівському – 5, у Свалявському та Хустському по 4, у Берегівському, Іршавському, Тячівському районах по 3.       

Таким чином, із року в рік кількість таких злочинів тільки збільшуються, вони носять зухвалий характер, особи, які їх вчиняють, залишаються не встановленими і без покарання.

Незважаючи на актуальність питання щодо розкриття злочинів, робота по встановленню осіб, що їх вчинили, з’ясування детальних обставин їх вчинення, зводилась до мінімуму. Зазвичай, після інтенсивної роботи у перші місяці вчинення злочинів, у подальшому робота по розкриттю злочинів припиняється, у непоодиноких випадках не проводились жодні дії і на початкових етапах. Матеріали оперативно-розшукових справ не систематизувалися, плани оперативно-розшукових заходів по розкриттю злочинів складались формально, без врахування особливостей вчинених злочинів, висунуті версії не відпрацьовувались

Прокурорськими перевірками виявлено, що у 20 оперативно-розшукових справах з моменту заведення не проводились жодні розшукові заходи. Дані справи лежать без руху, не зважаючи на те, що вже неодноразово перевірялись працівниками облпрокуратури, по ним надавались вказівки по усуненню порушень, а також вказувалось керівництву органів внутрішніх справ області на активізацію оперативно-розшукової роботи.

«Вказані порушення вимог Закону України “Про міліцію”, «Про оперативно-розшукову діяльність», Кримінального процесуального кодексу України стали можливими внаслідок відсутності належного контролю з боку керівників УМВС за виконанням підлеглими працівниками покладених на них обов’язків, недостатнього рівня професійної підготовки та неналежного виконання своїх службових обов’язків слідчими та оперативними уповноваженими щодо взаємодії у розкритті кримінальних правопорушень.

Все це в сукупності негативно впливає на стан боротьби зі злочинністю і потребує негайного вжиття заходів щодо усунення зазначених порушень чинного законодавства»- йдеться у поданні.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

12 лютого 2013р.

Теги: прокурор, злочин, міліція

Коментарі

526 2013-03-26 / 09:49:39
Яка може бути міліція,коли працівник міліції в м.Ужгороді по вул. Можайського 9\65 розливає та продає лівий коньяк.

До Петруня, Варцаби та Грищенка 2013-02-20 / 00:30:25
Поки Копча та його банда на свободі ГАНЬБА вам ! Те, що вбивця на свободі говорить про ваш низький професіоналізм , та тотальну корупцію в ваших відомствах. ГАНЬБА Перестаньте перекладувати один на одного відповідальність , схаменіться крім грошей ще є СОВІСТЬ !
Суд над виродком Каганцем , покаже ваше справжне обличчя.

аграрний коледж 2013-02-19 / 01:00:13
В інших Вишах керівники авторитетні, солідні а в нас дурепа з "титулою".

студенти мукачівського аграрного коледжа 2013-02-18 / 20:57:30
Анатолій Леонідович будь-ласка звільніть наш коледж від взяточниці, фальшиводипломниці і вкрай непорядної людини - Балаж Надії Йосипівни. Придбавши фальшивий диплом а заодно, нечесно отримавши звання кандидата наук, ця аферистка немає морального права навчати дітей. Усе Мукачево вже знає, що слідство по цій кримінальній справі вже завершене,І нехай ця пройдоха забирається під три чорти з коледжу!

небога 2013-02-18 / 14:38:01
Запитання до прокурора Петруні-до яких пір буде числитися за людські гроші нероба Бенца Ю.Ю.? Совісті у таких нелюдів ніколи не було та вже і не буде, бо роки диктують закат ери влади, але ж при пенсіях майже 15-16 тисяч грн.( задумайтеся ! ) плюс зарплата така ж, плюс бізнсові структури....Чи бува не вдавиться Бенца Ю.Ю.людськими грішми??? Ще й винаймають кабінети у Петруні, судячи з людських коментарів.Боже як тяжко будете здихати за людські сльози та прокльони.

тюфяк 2013-02-16 / 14:18:40
А він хіба чимось, чи кимось керує? Чи може Петруня самостійно дає вказівки? Він собачка, яка виконує вказівки з Києва.

Lider 2013-02-15 / 20:05:59
А сам пан Петруня, що зробив??? Керувати і давати вказівки з кабінету може давати будь-хто.

Микола 2013-02-15 / 18:42:23
Можете Ви жалітись на злочинність, корупцію, .... до Петруні, Варцаби, доблєсних судів, якщо всі вони є "звенами" ланцюга корупції в області. Петруня міліонер, багато нерухомості, куча бабла, і все це на зарплату???

до КОГДА ПОСАДЯТ КОПЧУ 2013-02-15 / 12:24:14
А що до вбивства, Березнянська прокуратура не знала, що Копча злочинець? Жона Копчі хвалиться: "Прокурор у них ручний, карманний"

КОГДА ПОСАДЯТ КОПЧУ ??? 2013-02-15 / 12:07:37
" до КОГДА ПОСАДЯТ КОПЧУ ??? 2013-02-14 / 09:16:33 2013-02-14 / 11:28:12
Кримінальна справа давно в суді. В.Копчу оголошено в розшук, до якого прямого відношення прокуратура не має. "

Тотальная коррупция в правоохранительных органах это не ваша компетенция ? я думаю всем понятна причина по которой его до сих пор не нашли , может вам следует серьезней заняться этим резонансным делом ?

до доцента 2013-02-14 / 21:17:41 2013-02-15 / 09:36:33
"На хабарі затримали директора Мукачівського аграрного ліцею", на ЗО.

до доцента 2013-02-14 / 21:17:41 2013-02-14 / 21:52:01
15 лютого 2013 року з 14.00 год. по 15. 00 год. в м. Мукачеві проводитиме прийом громадян начальник УМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Василь Миколайович Варцаба. Прийом відбуватиметься за адресою: м. Мукачево, вул. Я.Мудрого,8 (адмінбудинок Мукачівського міського відділу міліції по обслуговуванню м. Мукачева та Мукачівського району).

Зверніться з цим питанням до нього.

Адмін 2013-02-14 / 21:37:35


Видалено 2 коментарі, що не мають відношення до теми


доцент 2013-02-14 / 21:17:41
Пане прокурор! Слідством докозано про використання директором мукачівського аграрного коледжа Балаж, фальшивого диплома для здобуття наукового ступеня - кандидата економічних наук. Шахрайка Балаж по сьогоднішній день отримує від держави доплату за наукову ступінь, яку отримала завдяки фальшивому диплому. В матеріалах справи є всі беззаперечні докази. Слідство завершене. Затримка лише за Вашим прокурорським наглядом за дотриманням законності. За реакцією прокуратури у цій справі спостерігають дуже багато людей. Так що "ФЛАГ ВАМ В РУКИ" І не треба звинувачувати міліцію в бездіяльності . .

Ignoring 2013-02-14 / 20:40:44
Малий Біловар давно вже не слідчий і має свій кабінет, не хвилює тест за нього

до 2013-02-14 / 18:47:09


Флуд. Коментар видалено. Адмін


до до Ігор 2013-02-14 / 18:22:56
не вибагливі ж ви однак :) - це про лискучу красу "містера прокуратури" Петруні.
Вони всі там, як на підбір: відгодовані тушки. БУ прокурор Мухін - мов той хомяк лосниця, Савченко - з бігаючими оченятками, Роман -такий собі відгодований дядько-електрик з відсутністю ознак особливого інтелекту, Бенца - наглючий дідок-хапуга, котрий цілий кабінет захватив (в якому дуже рідко буває- втім як і на роботі) і це при тому що, той же малий Біловар (толковий хлопчина) - брат Біловара, котрому джип спалили- бігає по різним кабінетам та шукає місця, щоб взяти у свідків покази. Звичайно, Бенці положено кабінет, а слідчий може і на сходах попрацювати.

до Ігор 2013-02-14 / 13:05:28 2013-02-14 / 16:41:23
Так, симпатичний, всі б так виглядали

Ігор 2013-02-14 / 13:05:28
Файний Петруня, відгодований аж лосниться. Добре, видно, живе. Усім закарпатцям бажаю так виглядати.

до КОГДА ПОСАДЯТ КОПЧУ ??? 2013-02-14 / 09:16:33 2013-02-14 / 11:28:12
Кримінальна справа давно в суді. В.Копчу оголошено в розшук, до якого прямого відношення прокуратура не має.
По іншим питанням зверніться до їх адвоката В.Понзеля, колишнього начальника В.Березнянського РВ УМВС.

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 5
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 2
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини