Партію Гайдоша обурює "мовний" законопроект опозиції

17 січня відбулося засідання Президії Демократичної спілки угорців України, на якому розглядалися питання, що хвилюють угорську громаду України. Мова йшла, зокрема, й про реєстрацію у Верховній Раді України проекту закону України «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні».

Партію Гайдоша обурює "мовний" законопроект опозиції

Як наголосили присутні, поданий на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України Яворівським В.О. (ВО «Батьківщина»), Матіос М.В. (Політична партія «УДАР» Віталія Кличка) та Фаріон І.Д. (ВО «Свобода») документ без перебільшення є «унікальним» в українській законодавчій практиці. Адже суспільство отримало документ, низка положень якого суперечить не тільки Конституції та міжнародно-правовим зобов’язанням України, а й здоровому глузду.

Обґрунтовуючи своє намагання встановлення тотальної одномовності, автори законопроекту допускаються прямої фальсифікації змісту текстів основоположних державотворчих документів. Так, в преамбулі стверджують, що «Україну було проголошено і створено як суверенну національну державу …», фактично заперечуючи державотворчу роль і місію більш ніж 10 мільйонів громадян, які в етнічному сенсі вважають себе належними до інших національностей, звівши їхній статус до іноземців, а їхню культуру й мову – до культури й мови іноземних народів. При цьому встановлюють новий, Конституцією не передбачений обов’язок громадян, а саме щодо знання української мови. Осіб, котрі не володіють нею або володіють не в належному обсязі, пропонують обмежити не тільки в доступі до певних професій, а й у виборчих правах – вони не можуть бути депутатами ні Верховної Ради України, ні депутатами місцевих рад.

Учасники засідання констатували, що автори законопроекту, порушуючи вимоги ст. 22 Конституції України, у багатьох випадках припускаються звуження змісту та обсягів прав громадян – осіб, належних до національних меншин. Так, застосування у громадському житті і в офіційному вжитку мов меншин вбачають можливим тільки на рівні адміністративних одиниць – населених пунктів статусом не вище міста районного підпорядкування, й тільки при умові, якщо чисельність осіб, належних до відповідної меншини, становить не менше 50% населення.

При тому, що діяльність освітніх і навчальних закладів з мовами нацменшин  допускають також тільки в населених пунктах, де частка відповідної меншини складає не менше 50 відсотків, автори законопроекту пропонують скасувати конституційну гарантію (част. 5 ст. 53 Конституції) отримання середньої освіти рідною мовою, дозоляючи це тільки на рівні початкових класів та основної школи.

Як наголосили учасники зібрання, поряд із позбавленими логічного сенсу мовними обмеженнями, що передбачено для сфер радіо і телебачення, вже зовсім абсурдними видаються обмеження 15% обсягами від їх загальної кількості тиражу періодичних видань мовами меншин, засновниками яких виступають юридичні або фізичні особи.

Головуючий на засіданні голова ДСУУ, народний депутат України Іштван Гайдош звернув увагу на те, що наведені і численні інші законодавчі пропозиції, що містяться у даному законопроекті, носять у собі загрозу порушення основоположних культурних, соціальних і політичних прав громадян України –  осіб, належних до національних меншин, порушують їхні конституційні права, націлені на позбавлення їх існуючих можливостей задоволення своїх національно-культурних потреб, у брутальній формі нехтують міжнародно-правовими зобов’язаннями України щодо захисту прав людини, в т.ч. осіб, належних до національних меншин.

Президія Демократичної спілки угорців України прийняла окрему Заяву з приводу реєстрації «мовного» законопроекту опозиції, в котрій, зокрема, висловлює своє обурення і глибоке занепокоєння фактом появи такої законодавчої ініціативи у вищому законодавчому органі країни. Особливо прикрим вважає той факт, що серед ініціаторів цього документу, крім представника відомої своєю схильністю до політичного екстремізму і ксенофобії ВО «Свобода», знаходяться і народні депутати, які представляють політичні сили, що позиціонують себе як демократичні і такі, що палко підтримують євроінтеграційний курс України.

Прес-служба народного депутата України Іштвана Гайдоша

18 січня 2013р.

Теги: угорці, мова, законопроект, Гайдош

Коментарі

Це я 2013-01-21 / 17:35:59
Володимир 2013-01-21 / 16:19:40

Таким чином можна стверджувати, що українці між собою навіть не можуть жити у злагоді. Виходить, з мадярами краще, бо Корятович втік від свого брата до Мукачева, щоб служити угорському королеві.

Володимир 2013-01-21 / 16:19:40
ishtvami коли це українці жили в мирі з мадярами 1000 років? Почитайте історію і там досить постійних конфліктів, окупацій і провокацій і принижень. Хто з ким жив у мирі? Окупанти завжди кричать МІ ЗА МІР, все ХАРАШО. РУЗКЕ МІР (все те саме можна сказати по угорськи). Я чомусь не бачу інших приводів для братерства між регіоналами і мадярами окрім антиукраїнського сепаратизму.

Lola 2013-01-20 / 22:23:54


Флуд. Видалено два коментарі. Адмін


Остап 2013-01-20 / 20:18:07


Відстоюйте Україну цивілізовано. Коментар видалено. Адмін


Нік 2013-01-20 / 13:41:52
Ти дивися у Гойдоша є прес-слузжба.Чи не ця "служба" складається з
його тупої гірської селючки Веронії.З усього видно що так.Бо лиш
глупа кухарка може таке писати.А якщо їм щось не любиться на Україні то ноги в зуби і в Мадярщину навіки вічні.І всім буде добре і в городі і в горсоветі.А за всі підлості що ці двоє роблять будуть страдати іх діти.Повірьте.

шоні 2013-01-20 / 12:40:24
ейш кі чудо ест о гайош?

сорри 2013-01-20 / 11:52:14
А ще зайди на інформацію про прийом члена "Йоббіка" в Берегові. Що забули на території України мадярські фашисти зі збоченськими нахилами?

сорри 2013-01-20 / 11:50:51
Зайди, чоловіче, в сам текст заяви Гойдоша і Ко і спробуй зайти там європейські традиції. Саме ця заява і посіяла смуту і викликала хвилю обурення в українському середовищі. Гайдош - аґент чужої держави і провокатор. І проблема саме в ньому, а не в людях, які відреагували на це свинство.

istvami 2013-01-20 / 11:21:02
Шовинистсие высказывания отдельных лиц не соответствуют европейсим традициям и нормам общения между народами. Это скорее напоминает отдельных африканских племен до сих пор отравляющих мир на континенте.
Понятно что националиты обеспокоены сравнительно высоким процентом рсскоязычного населения Украины. Но тогда и начните агитацию за укр. язык в Киеве, Харькове, Одессе, Донбассе и др, городах где лет 20 тому назад большинство населения говорило исключительно по-русски (личный опыт).
Но ради бога оставьте Подкарпатье\Закарпатье в покое, где на протяжении 1000 лет население было многоязычным, и украинский был один из них. И все жили друг с другом в мире...

Віктор 2013-01-19 / 21:58:58
Перше речення про право нацменшин на користування мовою своїх меншин.

Віктор 2013-01-19 / 21:57:04
Помилкове слово "ональні" - слід читати "національні".

Віктор 2013-01-19 / 21:55:17
Чи мають ональні меншини, громадяни України право на володіння і використання на побутовому, культурному та освітньому рівнях - безспірно мають і повинні мати без будь-яких заперечень. І це право закріплено і гарантовпно в Коституції та законодавстві Україні, закріпленно і гарантовпно так, як ні одній Європейській країні, і зокрема РФ.
Чи значить це те, що в Україні повинна перестати існувпти, розвиватись і утверджуватись українськаимова як державна, ні не значить і не буде значити. Бо в Україні була, є і буде державною мовою, мова титульної нації, - українська. І це зрозуміло для всіх громадян не зплежно від їх нацвональності.
Нажаль такі шпрехбрехери як Гайдош, підтримуваний у Парламенті проросійським шовіністмчними силами від партії Регіонів, з одного боку відпрацьовує своє прходження до Верховної Ради України через партсписки регіоналів, а з іншого боку хоче показати себе великим зпхисником угорців на Закарпатті (які в мовному питання не є ущимленими) та показує себе перед Будапештом, що він не гврший представник їх інтересів на Закарпатті, порівнчно із своїм політичним конкурентом, також україноненавісником Міклошом (Миколою) Ковачем від КМКС.
Тільки простим угорцям така лжеполітична діяльність ні Гайдоша, ні Ковача не потрібні. І окрім шкоди нічого не приносить
А свій суверинітет, в тому рахунку і в мовному питанні Уераїна відстоїть, тож потрібно добре думати, щоб далі гірко не плакати!

Це я 2013-01-19 / 21:47:11
Пане Іване!
А де ви таке вичитали, що мадяри не хочуть вивчати українську, або посадовці не володіють нею. Як мінімум на рівні премєр-міністра україни!

Іван 2013-01-19 / 21:33:12
Друга чи сота мова в Угорщині, як і у всьому Світі - це + ! Але для початку - повноцінного громадянства, це обов'язкове знання угорської мови. І це правельно. Правельно як для Франції - французської, Німечини - німецька, для Росіїської Федерації - російська, а для України - українська! Хто не хоче, його право, але тоді нелізь на державну службу чи в депутати!!!

Це я 2013-01-19 / 21:17:52
При вступу до угорських вузів нараховують додаткові бали за володіння іноземними мовами, української до речі, теж. Так само при прийому на роботу, особливо на державну, перевагу мають ті, хто говорить ін. мовами. Знаю дівчину, яка до виїзду з батьками до Угорщини ходила до україномовної школи, там дипломованою написала заяву до поліції на роботу, та знання української мови помогло їй отримати роботу.
У них у міграційній службі кожний працівник повинен говорити однією-двома мовами сусідніх країн: сербською, румунською, словацькою, українською.

Istvan 2013-01-19 / 20:16:59
Іван - ти брешешь

Іван 2013-01-19 / 19:03:14
Рано чиипізно, всі дограються і догав...
А як Гайдош дивиться на те, що законодавство його любимої Угорщини зобов'язує всіх своїх громадян знати мадярську мову? І жодний громадянини Угорщини які не володіють угорською мовою не мають права посісти жодної державної посади, посади в органах місцевого самоврядування, влючаючи парламент...
Гайдош звиздить, бо зрозуміло гроші чієї держави та її політики відпрацьовує в супереч інтересів України...

Ужгородець громадянин України 2013-01-19 / 18:10:30
:)

Istvan 2013-01-19 / 17:54:38
:)) Никайте, стукач з`явився на сайті...

Гуцул 2013-01-19 / 15:53:40
Думаю якби СБУ було у нас нормальним то Гойдоша уже давно би на нари кинули за антиукраінські вислови ханнигу

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини