AVE в Ужгороді: перші враження (ФОТО)

"Шановні ужгородці! Просимо вас укладати договори про вивезення твердих побутових відходів!" До цього закликає фірма AVE, яка зайнялася цим питанням з 1 січня. Але зробити це – ужгородцям вже лінь. А може, вони досі не знають істини про "безкоштовний сир"? Як би там не було, але договори з фірмою AVE уклали лише 5% жителів обласного центру. Так виходить, що жити в чистому та охайному місті ужгородці хочуть лише на словах...

AVE в Ужгороді: перші враження (ФОТО)

 

Проблеми з вивозом побутових відходів з населених пунктів області, а особливо – з обласного центру, - з розряду вічних "дійних корів" журналістики. Більш того, спекуляції на "сміттєвій" тематиці завжди ставали мало не головним коником усіх виборчих кампаній в органи місцевої влади. В результаті мери Ужгорода мінялися-чергувалися, а сміття на вулицях – так і залишалося.
 
Але з недавніх пір у жителів обласного центру нарешті за'явився промінь надії на благополучне врегулювання болючого питання. Вивезенням відходів, згідно з договором з міськвиконкомом, зайнялася фірма "AVE-Ужгород" – дочірнє підприємство міжнародного австрійського концерну AVE. Офіційно – з 1 січня 2013 року. Але де-факто новенькі контейнери з символікою AVE-Ужгород з'явилися на вулицях днів на десять раніше.
 
Отже, підприємство працює вже півмісяця. Саме час підбити перші підсумки, засновані переважно на погляді пересічного городянина.
 
Безумовно, зміни і поліпшення помітні відразу. Насамперед тому, що з більшості старих контейнерних майданчиків вивезли гори "неупакованого" сміття, який накопичувалося тут роками. Блискучі коробки нових контейнерів виглядають куди естетичніше колишніх. Більше того, з самого початку діяльності підприємство почало вивозити відходи деколи по два-три рази на день, тому переповнених смітників, оточених кульками і дрантям, що розліталося від поривів вітру, практично не видно.
 
Немає сумнівів, що керівництво AVE-Ужгород досить детально вивчило негативний досвід попередників і пвжило певних заходів щодо поліпшення ситуації. Так, на багатьох майданчиках, окрім стандартних контейнерів, були встановлені великі ємності-кузови (на фото), в які можна викинути більш габаритні відходи – стару побутову техніку, меблі, картонну і дерев'яну тару від нових придбань.
 
 
Але куди важливішою виявилася непряма функція великих контейнерів – їх встановили в точках магістрального в'їзду в Ужгород, на тих майданчиках, які рясно захаращували не стільки ужгородці, скільки мешканці навколишніх сіл, що в'їжджають у місто. Які не вважають за потрібне платити за вивіз відходів від своїх жител, зате мало не повними мікроавтобусами привозять величезні лантухи свого мотлоху "в дар" обласному центру.
 
Також можна відзначити, що деякі майданчики оптимізовані – наприклад, смітник, що руйнував стіну лінгвістичної гімназії, перенесено трохи далі, на спеціально забетонований "п'ятачок". "Облагороджено" і деякі інші майданчики з контейнерами для відходів...
 
Ймовірно, таку діяльність буде продовжено, тому є сенс підказати "вузькі місця", які помітні простим ужгородцям вже зараз.
 
Так в самісінькому історичному центрі міста, на пл. Корятовича (поруч з вузловою зупинкою громадського транспорту) ряд вкрай необхідних в цьому районі контейнерів розташований не найзручнішим чином – на великій відстані від тротуарів і при цьому відкривається у бік проїжджої частини. У денний час доби маршрутки, які очікують своєї черги на завантаження, зупиняються впритул до цих контейнерів, тому, щоб викинути сміття, пішоходам доводиться виходити на проїжджу частину і протискуватися біля борта автобуса. Що вони роблять з величезною неохотою, купи сміття з тильної сторони контейнерів – найкраще тому підтвердження. Очевидно, є сенс розгорнути контейнери "обличчям до людей".
 
 
Також певні незручності створює майданчик, розташований у словацьких будинках на вул. 8 Березня – він стоїть буквально на узбіччі жвавої дороги, і мешканцям доводиться щодня ризикувати, виходячи на проїжджу частину. Таке розташування більше на руку якраз автомобілістам, які по дорозі на роботу з Сторожниці, не виходячи з машин, недбало відкривають дверцята, викидають свої кульки і "газують", не надто розбираючись, потрапив їх мотлох в контейнер або ж упав поруч.
 
У цілому ж можна сказати, що "AVE-Ужгород" свій крок назустріч ужгородцям зробила. Фірма наочно продемонструвала, що вона в змозі кардинально поліпшити ситуацію з вивезенням побутових відходів, як це вже зроблено в інших містах Закарпаття. Тепер – справа за самими ужгородцями. Адже абсолютно зрозуміло, що "AVE-Ужгород" – не благодійна організація, і надавати послуги задарма вона не зобов'язана. Тим паче, враховуючи вжезроблені капіталовкладення в цю справу. А значить, ужгородці – як прості громадяни, так і організації – повинні укласти з AVE відповідні договори і сумлінно оплачувати надані послуги.
 
Щоб з'ясувати, наскільки свідомо підходять городяни до своїх обов'язків, ми зв'язалися з комерційним директором "AVE-Ужгород" Валерієм Федоровичем Пастуховим.
 
– На даний момент активність ужгородців вкрай низька. Якщо говорити про фізичних осіб, то договори уклали лише близько 5% ужгородців. Причому, переважно з приватного житлового сектора – очевидно, там найпомітніші перші результати нашої роботи. Юридичні особи дещо свідоміші – приблизно 30% клієнтів встигли укласти договори. Думаємо, що після закінчення низки зимових свят робота активізується.
 
Напевно, людям потрібно роз'яснити, що "AVE-Ужгород" – це не комунальне підприємство і не відділ по благоустрою міськвиконкому. Ми не займаємося очищенням міста як таким, ми лише надаємо послуги з вивезення відходів. І готові робити свою роботу якісно та в строк. Хоча, природно, не безкоштовно. Всі ж хочуть бачити своє місто охайним і доглянутим.
 
– З якими основними труднощами ви зіткнулися на початку роботи?
 
– Контейнерні майданчики, які дісталися нам "у спадок" від КШЕПа, найчастіше не відповідають жодним існуючим нормативам. Всього лише 10% з них паспортизовані. Так, наприклад, контейнери заборонено встановлювати на проїжджій частині або на зелених зонах, а таких, фактично, більшість. Робота по оптимізації ведеться вже зараз і буде тривати постійно. Дещо полегшує завдання те, що наші контейнери відповідають європейським нормам "Євро-5", тому і санітарні вимоги до їх розміщення простіші, ніж до старих пластикових.
 
Було багато проблем з розчищенням існуючих майданчиків – над деякими робітники працювали по 4 години поспіль...
 
– Яка головна особливість роботи вашої фірми? Іншими словами, в чому кредо "AVE-Ужгород"?
 
– Головне, ми не даємо сміттю застоюватися, "закисати". Таким чином досягається не тільки естетична мета, але й по охороні здоров'я: помічено, що в містах, де за роботу взялося AVE, значно знизився рівень інфекційних і респіраторних вірусних захворювань.
 
– Великі контейнери на в'їздах у місто – це "рішення на майбутнє"?
 
– Взагалі призначення цих ємностей інше. Наша фірма надає послуги і будівельним організаціям – такі контейнери призначені для "промислового" сміття. Але зараз, в зимовий сезон, будівництво не ведеться, тому ми використовуємо їх у найбільш завантажених місцях.
 
Звичайно, дуже дивує менталітет деяких громадян. Та ж Сторожниця: побудувати хороми в "царському селі" громадяни можуть запросто, а заплатити невеликі гроші за вивезення сміття – ну ніяк! І це при тому, що тарифи на вивезення сміття фактично незмінні з 2006 року...
 
Що ж, судячи з перших кроків, ситуація з вивезенням побутових відходів в Ужгороді буде нормалізована найближчим часом. З чим всіх нас і вітаємо. От якби ще закликати до порядку самодіяльних "сортувальників", яких ми щодня у великій кількості спостерігаємо біля кожного контейнера, а результати їх діяльності – на десятки метрів навколо...
 
Але це вже не компетенція ужгородського підприємства австрійського концерну AVE...

Костянтин Черкай, "Європа-Центр"

11 січня 2013р.

Теги: сміття, AVE, контейнер

Коментарі

аля 2013-02-04 / 19:43:54
Можливо хтось і задоволений роботою нової фірми, але уклавши договори на вивіз сміття та оплативши послуги, на вул.Черешневій за січень вивозили сміття тільки два рази - замість чотирьох. На наші запитання про графік вивозу сміття з нашої вулиці відповіді конкретної не можемо отримати: "можливо понеділок, можливо субота, а можливо... обовязково наступного тижня".

Ужгородець 2013-01-14 / 11:03:17
Замість закликів укладати угоди і робити висновки про "лінь" ужгородців, було б добре чітко вказати перелік документів для фізичних та юридичних осіб необхідних для укладення договорів, адреси та час роботи всіх інстанцій, уповноважених працювати з цих питань.

791 2013-01-12 / 12:07:58
Термін укладення договору - 1 місяць. Але - в основу всіх розрахунків, у тому числі договору з міськвиконкомом і фімою АВЕ (як і з її попередниками)закладено неправильну, незаконно встановлену норму утворення відходів - 2,1 м.куб. в рік на жильця багатоквартирного будинку і трошки ьільше - на приватний сектор. Це - 5,753 літра в день на кожну людину!!! Пані Оксана, чим треба людині займатися, щоб утворювати в квартирі багатоповерхівки 6 літрів сміття в день? Подумайте, тут щось не в порядку!

Мішико 2013-01-12 / 12:07:16
працюють дійсно добре. але щоб це і через рік так було і тим паче через 20!!! у мене прохання до керівництва АВЕ: проконтролюйте, щоб усі приватники, які проживають на початку Сторожниці (у новобудовах), а також ті, що живуть у напрямку Тарнівці, також уклали договори, бо кожного дня на Чорновола вигружають великі сміттєві пакети у наші баки. Чому ми за і них платити зобов’язані...!!!

Оксана 2013-01-11 / 22:49:15
Ніяк не можу вирватися з роботи, щоб укласти договір. Хочу й можу платити, але... Можливо вартує зробити якіс робочі години у вихідні дні?
А працюють вони, дійсно,якісно.

Мирослава 2013-01-11 / 20:58:59
А коли будуть привозити інд. контейнери у приватні будинки, власники яких уклали договір з АVE ?

Павло 2013-01-11 / 20:14:07
З сортувальниками аж ніяк не розібратися. Певно треба запросити автстрійську поліцію навести порядок. А за чисті майданчики уважуха - договор укладемо найближчим часом.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини