На Закарпатті опозиційні журналісти почали говорити про прослуховування їх "мобілок"

7 грудня 2012 року, незабаром після підведення офіційних підсумків виборів у Верховну Раду України, Віктор Янукович своїми указами звільнив зі своїх посад відразу кілька начальників облуправлінь Служби безпеки України (СБУ). Тут простежується цікава закономірність.

На Закарпатті опозиційні журналісти почали говорити про прослуховування їх "мобілок"

Суть її в тому, що звільнені очолювали СБ саме в тих областях, в яких на парламентських виборах 2012 року пропрезидентська Партія регіонів (ПР) отримала найменший відсоток голосів, і мало того, незважаючи на всі зусилля адмінресурсу, не тільки не змогла скільки-небудь відчутно поліпшити свої показники, але й суттєво втратила колишні позиції, вважаєавтор статті на сайті President.org.ua.

Відноситься це до Миколаївської, Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей. 

У Львівській та Івано-Франківській областях «регіонали» ніколи підтримкою і не користувалися і з величезними зусиллями, використовуючи всі можливі технології набрали 4%, зазначає автор статті. А ось Миколаївська область стала одним з лідерів падіння рейтингу Партії регіонов.В порівнянні з результатами виборів 2007 року, на яких в Миколаївській області "донецькі" набрали 54,4%, нинішні 40,51% виглядають справжнім розгромом. Закарпаття ж з усіма можливостями так само не змогло дати партійним списком ПР необхідного результату. У підсумку бачимо, що відносну більшість, яку змогли отримати "регіонали" в парламенті, забезпечено виключно мажоритарниками і покупкою всеїдних комуністів.

Інша справа, яке відношення до отриманих на виборах результатів конкретної партії має Служба Безпеки України.

"Можна припустити, що на СБУ під час виборів Сім'єю Януковича були покладені якісь специфічні функції (крім встановлених Конституцією та законом "Про Службу безпеки України"). А враховуючи специфіку відомства та його технічні можливості, то цілком імовірно, що використовувалися вони як для безпосередньої фальсифікації виборів (при голосуванні, підрахунку голосів, передачі даних), так і для інших технологій (тиск на кандидатів, членів комісій, виборців, інформування та т. д.)", – говориться у статті.

На користь використання такої можливості говорить і те, що в інших областях України після виборів подібних звільнень не відбулося. Отже, там зі своїми завданнями керівники обласних СБУ справилися.

Глав обласних управлінь СБУ Миколу Боброва, Юрія Кіцула, Василя Сітара та Геннадія Грищенка зняли з постів незважаючи на те, що звільнення посадових осіб такого рангу і профілю – дуже болючий процес. За родом своєї діяльності СБУ має в обороті масу засекреченої інформації, таємних інформаторів, агентурну мережу. При кожній зміні начальства у великих регіональних структурах необхідно проводити негайні й складні зміни. Багато контактів і напрацювань взагалі втрачаються.

Як стверджує автор статті, зазначені зміни в управліннях СБУ зроблено заради зміцнення позицій чинної влади до майбутніх виборів.

Тим часом, останніми днями опозиційні до влади журналісти Закарпаття заговорили про можливість прослуховування їх мобільних телефонів, наводячи, як приклад, непомітний для більшості витік інформацї в провладних регіональних ЗМІ, який міг статися виключно у випадку прослуховування журналістських "мобільників". Такого, кажуть мас-медійники, вони не пам'ятають починаючи з 2004-го року.

Власне, саме паралелі з 2004-м мали би змусити задуматися організаторів цих незаконних дій, вважають журналісти. Бо, по-перше, це свідчить про слабкість існуючого режиму. А, по-друге, є нагадуванням про те, що влада змінюється, і тоді "авторам" таких дій з часом можливо доведеться відповідати за них перед законом.

 

П'ЯТЬ ОЗНАК ПРОСЛУХОВУВАННЯ МОБІЛЬНИКА

Визначити, що на телефоні живе "жучок", непідготовленому користувачеві досить важко. Однак є кілька ознак, які можуть опосередковано підтвердити факт наявності "прослушки".


1.  Висока температура батареї

 Якщо акумулятор вашого телефону гарячий - це значить, що він активно розряджається.  Це нормально під час розмови, але якщо до апарату ніхто не торкався протягом пари годин, а він все одно залишається відчутно теплим, значить, всередині нього щось відбувається, наприклад, працює шпигунська програма.

2.  Телефон занадто швидко розряджається

 Цей пункт випливає з попереднього: якщо батарея розряджається дуже швидко, особливо, якщо телефоном не користувалися більше звичайного, значить всередині нього працює якийсь потенційно небезпечне додаток.  Однак пам'ятайте, що з часом акумулятори "зношуються" і зниження часу роботи - це нормальне явище.  Замислюватися потрібно тільки в тому випадку, якщо тиждень тому телефон працював від одного заряду три дні, а зараз тільки один.

3.  Затримка при вимиканні

 Звертайте увагу на затримку при вимкненні телефону.  Якщо цей процес займає підозріло багато часу, супроводжується миготінням підсвічування (воно може горіти ще деякий час після виключення) або вимкнення взагалі не вдається, то з телефоном щось відбувається.  Це можуть бути, звичайно, звичайні технічні проблеми, але не виключені і більш неприємні варіанти.

4.  Дивна поведінка

 Якщо телефон включає підсвічування екрану, вимикається, перезавантажується, встановлює або запускає програми, то, швидше за все, ви вже "під ковпаком".  Звичайно, і тут не можна виключати якісь збої в роботі операційної системи, але не звертати на це увагу ніяк не можна.

5.  Перешкоди і наведення

Перешкоди можуть бути двох видів: ті, які ви чуєте під час розмови, і ті, які виникають при піднесенні телефону, наприклад, до аудіоколонки.  У першому випадку підозрілим є шуми або будь-який інший шум (клацання, шипіння і т.п.), який супроводжує вашу розмову з будь-яким абонентом в будь-який час.  Іноді поява перешкод є результатом поганого прийому сигналу або іншими подібними проблемами, але якщо шум чути завжди і вже не перший день, то це привід для хвилювання.

Другий випадок – це наведення передавальної антени телефону на інші пристрої, в першу чергу на колонки або динаміки.  Ви напевно неодноразово чули цей "булькаючий" звук.  Він виникає під час розмови, а також у режимі очікування з невеликими інтервалами, коли телефон звертається до базової станції.  Ненормальним вважається безперервне "булькання" в той час, коли по телефону ніхто не розмовляє.  Це може означати, що шпигунська програма вийшла на зв'язок з іншим телефоном, і передає йому всі навколишні звуки.

Світ 24

Читайте також:

Чи прослуховують закарпатських журналістів? Думка медійників

10 січня 2013р.

Теги: прослуховування, СБУ

Коментарі

Ще один читач 2013-01-21 / 16:49:40
Та слухають, слухають, заспокойтеся )))))
Робота в них така - слухати
Якщо по їхньому закону вже в хижу можуть прийти без вас - то телефон то просто так - дитяча забавка
А як дуже треба, то прості менти і мнсники, а в сбу вже робота така - можуть "водити" вас по містах і селам з точністю до кілька метрів - чим більше станцій-вишок - тим точніше
а слухати - то ще простіше - ставиться фоновий переадресатор на флешку і ви самі все розказали їм і стукати не треба нікуди йди
))))))))

Слов'янин 2013-01-19 / 21:54:21
Чомусь ніхто з коментаторів так і не зацікавився заокеанською програмою «прослушки» «Ешелон», натомість, займаючись обговоренням дріб»язкових питань.

Завидівець 2013-01-18 / 18:59:26
Це,що ви тут написали,настільки тупе,що просто підриває ваш авторитет як журналістів.Якщо маєте написати щось опозиційне,то не пишіть такі дурниці,бо ніхто в них невірить.Наші спецслужби не такі вже недолугі,як ви їх тут зобразили.Але може бути,що ви думаєте,що ваші читачі вже такі бумбаки,що повірять у будь що?

Косма Адміну 2013-01-18 / 18:25:26
М-студіо і "Старий Замок" опозиційні? Не смішіть мої тапочки. Там журналісти як шнирі бігають за провладними Балогами, Пітьовками і знімають як ті дарують чайники. А для того, щоб зняти спортивний 10-хвилинний сюжет про футбольний матч любительська команда має заплатити читаві башлі. Отакі у них порядки. А ви кажете опозиційні. У кожного ЗМІ є учредітєль і спонсор. Як вони на дуді грають, так журналісти і танцюють...

Косма Андрею 2013-01-18 / 18:17:50
Як нема опозиційних журналістів. Ходять слухи, шо в закарпатських лісах переховується Гонгадзе, а недавно до нього приєднався Усов і планують інші непродажні...

Читач. 2013-01-14 / 14:33:39
Ну ти Адмін і видав! Це всі підконтрольні Балозі видання є опозиційними? Опозиційність і емітація опозиційності - абсолютно різні речі. А відносно прослушки, то це для грошей імущих не проблема в наш час! Діло техніки. І цим користуються всі кому не лінь. А слухати вас немає змісту. І так усе самі напишете. А пишуть в інтернеті все що завгодно, як на заборах!!!

Адмін 2013-01-13 / 13:18:12


Конкретику вам розкажуть в СБУ.

Крім "по вуха" провладної "Закарпатки" є ще так само провладні сайти, провладна "Тиса-1", 21-канал, провладні прес-служби тощо...

Опозиційними до чинної влади є Закарпаття онлайн, мукачівський сайт, газета "Старий замок-Паланок", "М-студіо" тощо.


Журналіст 2013-01-13 / 13:11:25
А що, у нас є опозиційні журналісти? Ви пишете якусь пустоту, без назви ЗМІ,(хоча б наближені до того чи цього) без імен, прізвищ. На Закарпатті провладана лише Закарпатська правда з усіма районками, якими керують, а це лише мізер, усі решта ЗМІ займають більше простору і як вони у всій своїй кількості можуть бути в опозиції до меншості. Зазвичай, усе навпаки буває. Я — проти прослушки, але ж конкретика має бути.

Слов'янин 2013-01-11 / 20:03:23
Нині кожен третій вважає себе крупною фігурою, яку «прослуховують». Смішно читати коментарі «опозиційних» журналістів. Ще смішнішою є інструкція по «виявленню» ознак прослуховування. Ніхто з цих «крутеликів» чомусь не зацікавиться відповідною заокеанською програмою «Ешелон», яка «накрила» майже всю Європу. Мабуть про цю програму говорити не коректно і не толерантно?

читач 2013-01-11 / 15:28:09
Ехо під час розмови є ознакою прослуховування?

муза 2013-01-11 / 14:27:57
Опозиційні журналісти на Закарпатті є- один з них - В.Мочарник, і зовсім недавно цьому було підтвердження (архів закарпаття онлайн чи чорної гори). У журналіста газ "Експрес" взагалі встановили "жучка" прямо в помешканні! -жахлива історія на святвечір.

ужгородець 2013-01-11 / 11:24:36
Видав, не зря таки призначили нового шефа СБУ на Закарпаття

1958 2013-01-11 / 00:29:15
Технически прослушать возможно все и всех. Слушают все, даже в сша. Ну и что? Думать надо прежде чем сказать, тем более по телефону.

Шони 2013-01-10 / 23:33:59
Андрей прав. Нет в Закарпатской области оппозиционных журналистов. Все продажные. А насчет "П'ЯТЬ ОЗНАК ПРОСЛУХОВУВАННЯ МОБІЛЬНИКА" - не верьте это развод для лохов, пообщайтесь со специалистами.

Адмін 2013-01-10 / 22:54:41
Андрей, вам би сказати "майже нема". Бо дуже вже безапеляційно виходить... ))

Андрей 2013-01-10 / 22:45:32
На Закарпатті нема: 1) опозиційних; 2) журналістів (тим більше - комбінацій п. 1-2).

жучок 2013-01-10 / 20:55:02
якшо телефон себе дивно поводить то його треба або викинути, або віднести на ремонт.
Хороша майстерня телефонів є на вокзалі там його можуть зробити, а якшо не зможуть то викинуть.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини