Служба молоді і спорту України відзначила закарпатських спортсменів-орієнтувальників (ФОТО)

Щороку Державна служба молоді та спорту України, з метою популяризації кращих результатів роботи зі спорту вищих досягнень, спортивної майстерності і підготовки резерву до збірних команд України, стимулювання до високих спортивних результатів тренерів-викладачів і спортсменів, здійснює рейтингову оцінку досягнень у всіх видах спорту за результатами всеукраїнських та міжнародних змагань. Лідери визначаються кількістю медалей та найбільшою кількістю очок, що нараховуються за виборене місце в індивідуальних та командних видах програми.

Служба молоді і спорту України відзначила закарпатських спортсменів-орієнтувальників (ФОТО)

Напередодні різдвяних свят Держмолодьспорту, спільно з Національною Федерацією, визначили лідерів і у спортивному орієнтуванні. Приємно відзначити, що вже не перший рік поспіль серед кращих у вітчизняному орієнтуванні тримаються представники Закарпаття.

Так, серед областей третьої групи Закарпатська область набагато випередила всіх переслідувачів і, з сумою 7543 очки, впевнено перемогла, набагато випередивши срібного та бронзового призерів – Сумську та Чернівецьку області. Більше того, і у загальному рейтингу всіх регіонів України наші орієнтувальники серед лідерів: більше за них очок зуміли набрати лише більш заможніші і значно більші за розміром Харківська область, місто Київ та Дніпропетровська область.

Але цим успіхи спортсменів–орієнтувальників нашої області не обмежилися. Ужгородці Віра та Олексій Ждановичі, разом з одеситкою Христиною Богомягковою, набравши однакову кількість очок, поділили третє місце у рейтингу спортсменів (на перших двох Анастасія Калиновська з Дніпропетровська та киянин Артем Стрижак). До десятки найкращих тренерів України увійшли все той же Олексій Жданович (клуб "Банзай-Ра", 5 місце) та мукачівець Олександр Цепурдей (клуб "Товариш", 8 місце).

Однак все це – та сама вершина айсберга. Підвалини у закарпатського спортивного орієнтування надійні! Наведемо ще трохи статистики:

-         до першої сотні найкращих орієнтувальників України (всього до загального рейтингу включено майже тисячу спортсменів) увійшли також мукачівці Наталія Шозда (15 позиція), Олександр Касьянов (36) та Василь Морозов (48), ужгородці Олександр Зубенко (58), Ференц Гутлебет (59) та Євген Сіротов (65), мукачівка Олександра Золтан (79 місце).

-         у списку тренерів на 16 позиції мукачівка Ніна Расчупкіна, на 27-й – Георгій Фечо з Ужгороду, 40-й – Сергій Готра (с. Кам’яниця Ужгородського району), 75-й – Руслан Касьянов з Мукачева, 94-й – ужгородець Федір Гутлебет.

Нагадаємо, що всі ці тренери є працівниками Закарпатського центру туризму та спорту учнівської молоді, директором якого є кандидат педагогічних наук Володимир Чепа, а спортсмени – членами спортклубів, які, як громадські об’єднання, працюють при цій установі. Заклад давно вже є відомим в Україні та області центром зміцнення здоров'я учнів, студентів і вчителів, розвитку фізичної культури і активних видів туризму, центром активного і цікавого дозвілля молоді. До списків національної збірної, що їх на 2013 рік затвердив Держмолодьспорту, увійшло 13 закарпатців (це теж є своєрідним рекордом в нашій області): це велоорієнтувальники з Мукачева Дмитро Гаршанін, Олександра Золтан, Олександр Касьянов, Анастасія Моїсеєва, Василь Морозов, Владислав Французов і Наталія Шозда, та ужгородці Ференц Гутлебет, Віра, Олексій і Олександра Ждановичі, Олександр Зубенко.  

Враховуючи, що жодна із ДЮСШ області не має подібних досягнень на загальноукраїнському рівні, можемо сміло стверджувати, що ЗакЦТКЕСум є найкращою спортивною школою Закарпаття.

Найефективніше серед видів спортивного орієнтування в області розвивається МТВО – спортивне орієнтування на велосипедах, що його культивують в мукачівському "Товариші" та ужгородському "Банзай-Ра". Саме цей вид спорту і приніс левову частину медалей і понад 82 відсотка всіх очок (6219), що дали області орієнтувальники. У біговому орієнтуванні наші земляки "заробили" 890 очок, у рогейні – 434. На жаль, жодного очка не вдалося вибороти у лижному орієнтуванні та трейл-О – виді, що створений для людей з обмеженими можливостями (заради справедливості відмітимо, що з даною категорією працює лише тренер ужгородського "Інваспорту" Георгій Фечо).

Серед закарпатських клубів орієнтування найбільше очок (за мінусом особистих очок тренерів) здобули СК "Товариш" (тренери Н. Расчупкіна та О.Цепурдей), що об’єднує гуртківців Мукачева і Мукачівського району (2950 очок отримали в сумі 22 спортсмени), ужгородський клуб "Банзай-Ра" (тренери В. та О.Ждановичі і Ф.Гутлебет, 1559 очок здобули 20 учнів), клуб "Максимум" з Ужгороду (тренер Г.Фечо, ОДЮСШ «Спартак», 933 очки – 10 спортсменів) та СК "Кам’яниця" Ужгородського району (тренер С.Готра, 226 очок – 5 учнів).

"Закарпаття є одним з центрів по проведенню спортивних заходів різного рівня: починаючи від місцевих і закінчуючи міжнародними змаганнями, – говорить завідувач організаційно-масовим відділом ЦТКЕСум Юрій Ляхович, – цього року суддівська колегія, сформована з працівників нашої установи, успішно провела чемпіонати України з вело- (липень, Мукачево) та бігового(жовтень, Ужгород) орієнтування, пішохідного туризму (липень,  Іршава). А у 2013-му Держмолодьспорту та Українська Федерація довірили нам проведення міжнародних змагань, присвячених 50-річчю спортивного орієнтування на Україні та теренах колишнього СРСР".     

"Ми, звичайно, задоволені тим, як пройшов рік, – говорить заслужений вчитель України, директор ЗакЦТКЕСум Володимир Чепа, – можливо, гучних перемог наші хлопці та дівчата не здобували, але загалом і в цілому виступали краще, ніж дотепер. Спорт залишається тим, чим і був завжди. Найбільш наочною сферою життя. Де результат є очевидним, де удача чи невдача – це не демагогія, а місце на фініші і рядок у таблиці. У спорті все загострено до межі. І, я впевнений, що наші вихованці є і завжди будуть найактивнішою частиною суспільства.

Сподіваємося, що наш напружений план-календар спортивних і туристичних змагань, походів і експедицій, краєзнавчих та оздоровчих заходів традиційно буде виконаний і в наступному році, а радість спортивних перемог, почуття задоволення від безкомпромісної боротьби, хвилі позитивних емоцій від нагород і підтримки уболівальників суттєво пожвавлять навчальний процес".

Олександр Цепурдей, голова ФСО Закарпаття, методист ЦТКЕСум

27 грудня 2012р.

Теги: спортивне орієнтування, нагороди, спортсмени, тренер

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини