Проектувальника для благоустрою площі Народної в Ужгороді обрали адміністративно – Закарпатська ОДА

Другий тур конкурсу по благоустрою площі Народної в Ужгороді не відбувся, а рішення про обрання проектувальника було прийнято адміністративно. Такою є відповідь з Закарпатської облдержадміністрації на інформаційний запит керівника МГО «Мальовничий край русичів» Поліни Тищенко.

Проектувальника для благоустрою площі Народної в Ужгороді обрали адміністративно – Закарпатська ОДА

Здивована  невідповідністю дат і номерів документів, на які робилося посилання в попередній відповіді з ОДА, Поліна Тищенко направила на ім’я «губернатора» ще один запит. Як з’ясувалося з «уточненої» відповіді, «ІІ тур конкурсу не відбувся у зв’язку з тим, що на розгляд конкурсної комісії був поданий лише один проект, що унеможливлює змагальність та об’єктивність розгляду зазначеного питання саме в умовах конурсу».

У таких випадках закон і логіка здорового глузду вимагають визнати конкурс таким, що не відбувся, і, далі, відмовитися від попереднього наміру, або, якщо є об’єктивна необхідність в досягненні мети, що її намагалися досягти ініціюванням конкурсу, оголосити новий.

Але закарпатські чиновники мислять по-іншому. Саме тому, як свідчить цитований документ, «рішення про обрання проектувальника було прийнято В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПОРЯДКУ» (виділення наше – ред.) і, як вважають автори відповіді з управління містобудування та архітектури Закарпатської ОДА, «з додержанням всіх норм діючого на той час законодавства».

Хто є тією особою, котра «в адміністративному порядку» приймала зазначене рішення по «вдосконаленню» конструктивістського шедевру чеського архітектора Франтішка Крупки, не вказується. Однак, якщо взяти до уваги, що найактивнішим промоутером даної ініціативи є особисто голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, не варто сумніватися, що рішення, якому не в силі опиратися жоден закарпатський чиновник, приймав саме він.

Такій наполегливості та цілеспрямованості голови Закарпатської ОДА є певні логічні пояснення. Як свідчать неофіційні джерела Закарпаття онлайн, за якийсь час після переможних для Віктора Януковича президентських виборів у Києві за участі всіх регіональних «губернаторів» відбулася нарада, на якій кожного з присутніх було зобов’язано запропонувати для реалізації в регіоні один проект, який би підняв імідж чинної влади та Партії регіонів в очах місцевого населення. Фінансування цього проекту мало бути забезпечене з державного бюджету. Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида обрав об’єктом такого «покращення вже сьогодні» площу Народну в Ужгороді. Звіт про це пішов «нагору» і лише потім, від громадськості, «губернатор» дізнався про Крупку, «конструктивізм», «історичну забудову», «архітектурну пам’ятку» та інші поняття, які, в комплексі, унеможливлюють реалізацію намірів щодо радикальної реконструкції площі.

Однак, «сказав А – треба казати й Б» – у владних верхах, сформованих вихідцями із Донбасу, можуть не зрозуміти інтелігентської слабохарактерності та бажання відмовитися від раніше озвучених намірів. Тим більше, що поняття  Крупка, «конструктивізм», «історична забудова» та «архітектурна пам’ятка» для Віктора Януковича та Миколи Азарова ще незрозуміліші та менш суттєві, ніж для Олександра Ледиди. Саме тому ініціатива з «благоустроєм» ужгородської площі Народної  ніяк не може «вирулит» з тупика, в який її спрямував нинішній очільник Закарпаття. Навіть всупереч переконливому та наполегливому проханню громадськості.

Утім, не було щастя, та нещастя помогло. Судячи з усього, реалізація в Ужгороді «точкового» проекту «покращення вже сьогодні» від Партії регіонів має всі шанси пробуксувати. І що цікаво – саме через сумні наслідки проголошеного ПР покращення в масштабах усієї країни. Бо результати ґаздування в Україні правлячої влади поставили країну на межу фінансового дефолту. Як наслідок, грошей з держбюджету ледь вистачає тільки на покращення у Донбасі, тоді як Закарпаттю не перепало нічого.

Хоча, якщо Олександрові Ледиді вже зовсім нестерпно хочеться облагодіяти ужгородців фонтаном на якійсь реконструйованій площі, можна запропонувати йому для цих експериментів менш цінну з точки зору архітектури та історії та значно більш занедбану територію перед обласним муздрамтеатром. Там є зруйнований фонтан, який працював всього один раз – при відкритті. І там справді треба докластися чиновницькій енергії та архітектурним досвіду та таланту. Після чого нинішня руїна може справді перетворитися в одну з окрас обласного центру Закарпаття.

Щоправда, для цього Олександру Ледиді доведеться посприяти своєму однопартійцю – меру Ужгорода Віктору Погорєлову в його справедливому прагненні повернути місту цю територію, незаконно продану під забудову колишнім градоначальником Сергієм Ратушняком…

10 грудня 2012р.

Теги: площа Народна, благоустрій, реконструкція, Ужгород

Коментарі

експерт 2012-12-11 / 18:35:46
Знаєте, це все нагадує історію з Ратушняком, коли той намагався збудувати аквапарк, але його політичні суперники всіляко намагалися ускладнити цей процес і дійшло до тог, що багатомільйонний амбітний з європейськими інвесторами просто закрився. Так і тепер виходить щось подібне, довести площу Народну до європейського вигляду ( адже "реконструкцією" це назвати не можна - поле з травою не можна реконструювати ), необхідно давно. Але з нову у амбітний проект втягується родинний мукачівський клан, якому не до вподоби все, що робиться не за їхньої вказівкою, а кимось іншим. Нажаль з цього і починається гальмування реконструкції площі.

*** 2012-12-10 / 22:03:16
Оксано! Чим конкретно ви любуєтесь? не полініться, зробіть фотку отієї краси і поділіться з нами, жителями Ужгорода.

Оксана 2012-12-10 / 15:51:34
я буваю там часто і з задоволенням любуюсь цим дендрарієм!

1958 2012-12-10 / 12:32:12
ужгородець 2012-12-10 / 11:29:10
Ужгородцы там редко бывают, а начальство пускай любуется видом своих крутых тачек под окнами облрады

ужгородець 2012-12-10 / 11:29:10
Все правильно. Ви цього добивались.
Держбюджетом-2013 не передбачено коштів на соціально-економічний розвиток Закарпаття.
Любуйтеся далі пасовиськом - невід'ємною складовою архітектурного конструктивістського ансамблю Крупки.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини