Польські спостерігачі розповіли про свавілля голови ОВК №71

Звіт за результатами моніторингу роботи окружкому експерти оприлюднили у вівторок, 6 листопада у м.Хуст.

Польські спостерігачі розповіли про свавілля голови ОВК №71

«Оскільки ми почали моніторинг виборчого процесу в виборчому окрузі №71 вже на стадії встановлення окружною виборчою комісією результатів голосування то можемо вказати на порушення, що відбулись саме на даній стадії. Ми контактуємо з іншими іноземними спостерігачами, які моніторили хід голосування і по отриманій від них інформації можемо зробити висновок, що сам процес голосування, що мав місце 28 жовтня 2012 року проходив спокійно та без порушень», – зазначили спостерігачі. Водночас, вони перерахували порушення, які були допущені під час підрахунку голосів головою ОВК №71 Ольгою Кадар:

«В порушення норм даного закону після підведення підсумків голосування та складення відповідного протоколу від 30 жовтня 2012 року та закриття засідання, замість того щоб винести відповідну постанову та передати виборчу документацію до ЦВК, голова ОВК  почала скликати засідання та ставити на голосування питання про розгляд скарг строк розгляду яких відповідно до ст.. 109 даного закону вже минув.

Більше того рішення по таким питанням за ініціативи голови ОВК №71 приймались таємно, що є недопустимим і грубо порушує норми що викладені в ч 10 ст. 33 закону України «Про вибори народних депутатів України». Незрозумілою є ситуація із заміною членів ОВК. Постанова про зміну складу комісії відповідно до норм виборчого законодавства повинна бути не пізніше, як на наступний день оприлюднена на сайті ЦВК. На нашу думку голова ОВК мала б переконатись в легітимності даного документу перед тим як здійснювати заміну, шляхом зачитування сумнівного документу, який не містить ні гербової печатки ні підпису голови ЦВК, а додаток взагалі є ксерокопією без печатки.

Підсумковий протокол з приміткою «Уточнений» в порушення вимог п. 6 ст. 96 виборчого закону містив в собі зміну кількості голосів поданих за одного з кандидатів, хоча даний протокол мав бути складений лише з метою виправлення арифметичних помилок та одруківок. Цікавим є факт приєднання до даного протоколу окремих думок членів ОВК, які були введені в комісію лише 04 листопада, а сам даний протокол складений за результатами нібито засідання, хоч на нашу думку і не могло відбуватись, але за даними ОВК відбулось 02 листопада, в попередньому складі ОВК, а отже нові члени ОВК в ньому участі не приймали, оскільки на той час, ще не були членами ОВК і їх окрема думка не може приєднуватись до даного протоколу».

Спостерігачі також відмітили факт визнання недійсним голосування на одній з дільниць:

«Відповідно до ч. 15 ст.94 Закону України «Про вибори народних депутатів України» ОВК може, саме може, а не зобов’язана приймати рішення про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним у разі факту неправомірного недопущення осіб зазначених в ст. 34 даного закону у приміщення для голосування чи приміщення, де проводиться підрахунок голосів.    

Ця норма міститься в законі, а саме з метою забезпечення контролю за голосуванням або недопущення порушень, що могли би вплинути на хід голосування та встановлення його підсумків. На оскарженій дільниці були присутні члени ДВК та спостерігачі від кандидата, довірену особу якого нібито не було допущено, які не виявили жодних порушень під час голосування, а отже сам факт не допуску не міг вплинути на результати голосування. Отже члени ОВК своїм рішенням фактично позбавили виборців даної дільниці гарантованого ст. 38 Конституції України право обирати, що є неприпустимим з точки зору Європейської практики».

В цілому, зауважили спостерігачі, позитивним є те, що незважаючи на вищевикладене переміг кандидат за якого віддали голоси більшість виборців.

07 листопада 2012р.

Теги: спостерігачі, ОВК 71, свавілля

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини