"Творити літературу — справа невдячна" — вважає поет із Закарпаття Петро Мідянка

Один з найбільш відомих сучасних письменників країни закарпатець Петро МІДЯНКА - феноменальна особистість, яка вже чимало досягла в галузі літератури та педагогіки, а його творчістю захоплюються не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Мешкає він у віддаленому від міської суєти Широкому Лузі.

Петро МІДЯНКА.
Петро МІДЯНКА.
— Ви, будучи відомим поетом, проживаєте, не в столиці чи хоча б в обласному центрі, а саме у гірській Тячівщині...

— По-перше, тому, що народився саме у Широкому Лузі, який, до речі, був заснований одним з моїх прямих предків. По-друге, після закінчення університету отримав направлення на місце роботи вчителя української мови та літератури в школу сусіднього села, де працюю і до сьогодні. Ну, а по-третє, як наймолодша дитина в сім'ї, вважаю своїм обов'язком піклуватися про стареньку матір, яку звідси вже не вивезеш навіть силоміць. Надто вже вжилася в цьому селі.

— Як сьогодні можна оцінити стан нинішньої закарпатської літератури в загальноукраїнському контексті?

— Звичайно, закарпатську літературу потрібно розглядати виключно в загальноукраїнському контексті, адже наша область є складовою України. Проте не новою сьогодні для нашого краю є проблема периферії. До прикладу, в Німеччині Мюнхен в культурному плані нічим не поступається Берліну. Культурне ж життя в Україні формувалось і зосереджувалось у столиці. Тому з провінції навіть талановитій людині дуже важко здобути визнання в центрі. Зараз в Києві фігурують імена лише кількох закарпатських письменників. Якщо раніше це були Іван Чендей та Петро Скунць, то зараз це Василь Кузан, Дмитро Кешеля, трохи менше Олександр Гаврош та Михайло Рошко.

— Які позитиви і негативи можна виділити у сьогоднішньому літературному процесі на Закарпатті?

— Головними позитивами були і залишаються полінаціональний склад населення Закарпатської області та зручне географічне розташування краю. Художні твори наших митців перекладають різними мовами (словацькою, чеською, угорською) і читають у себе на батьківщині. Центральна тематика - зображення закарпатського села. Проте відчувається відсутність урбаністичної теми. А найголовнішою проблемою є, звичайно, відсутність коштів для видання художньої літератури, та й відсутність самих видавництв. Ті, що є, орієнтуються перш за все на'комерційну літературу. Це призводить до високого номіналу української книги. Тому я й сам більшість своїх творів видаю за кордоном. Але там також не без проблем. Теж є певні зволікання, повільна праця ґрантодавців.

— Як ви гадаєте, чи буде мати успіх у столичної читацької аудиторії антологія «Джинсове покоління», яка нещодавно побачила світ, серед співавторів якої є також і ви?

— Ідея Михайла Рошка створити таку антологію є непоганою, проте, думаю, що в Києві цією книгою мало хто зацікавиться. Насамперед тому, що нині в Україні є надзвичайно багато імен, які вже мають велику читацьку аудиторію, і їх публікації будуть користуватись більшим попитом. А саме Закарпаття киянам більш цікаве як рекреаційна зона з файним вином і міцною кавою.

— Як ставитесь до молодих закарпатських поетів?

— У нашому краї є достатньо молодих письменників, проте не всі вони вміють розкрити свій талант, якщо він, звичайно, є. Серед тих, у кого справді відчувається поклик до написання поезії, можу виділити Андрія Любку. В нього є все необхідне для того, щоб розвивати в собі справжнього митця. Проте йому потрібно ще багато попрацювати, щоб стати професійним письменником. До речі, вміння створити собі літературний бренд є також дуже суттєвою річчю для письменника.

— Ви водночас і педагог, щодня спостерігаєте за підлітками. Чи є поклик у цього юного покоління творити літературу?

— Творити літературу — справа невдячна. Щоб цим займатися, треба бути або ж багатієм, або ж по-справжньому закоханим у літературу. Я належу до останньої категорії.

— Від справ літературних перейдімо до політичних. Як оцінюєте нинішню суспільно-політичну ситуацію в країні?

— Прикро, звичайно, це констатувати, але я вважаю, що українці є нацією, яка не в змозі захистити своїправа. Причому, справа не лише в тих майже 16 роках незалежності. Адже, щоб збудувати могутню державу, може знадобитись і століття, а розвалити її можна за лічені години. Українці поки що лише розвалюють, а не будують. На відміну від інших молодих європейських держав, українці живуть за принципом «худоба може бути голодною, але головне, щоб господар був ситий».

— Які плани у Петра Мідянки в найближчому майбутньому?

— Мені важко відповідати на подібні запитання, оскільки моє життя ніколи не було плановане. Конкретних завдань я також на даний момент перед собою не ставлю. Щодо творчості, то моя наступна книжка вийде наприкінці осені у словацькому видавництві "Ваит". Це видавництво видавало також "Рекреації" Юрія Андруховича протягом двох років. Маю рукопис поетичної книжки в Україні, на яку також вишукують кошти люди з Асоціації українських письменників. Займається цим цьогорічний лауреат Національної премії ім.Шевченка Тарас Федюк.
Мирослав НЕБЕСНИК, Ярослав ГУЛАН, "Фест"
22 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 3
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини