Хіба на Закарпатті перемогла Партія регіонів?

Партії регіонів, яка завдяки перемозі В.Януковича на президентських виборах отримала практично монопольну владу на Закарпатті, так і не вдалося легітимізувати її довір'ям самих закарпатців. Попри те, що на поствиборчих мапах наш край замальовують у синій колір, треба говорити про те, що, в підсумку, опозиційні партії здобули набагато більший за «регіоналів» відсоток симпатій краян. А понад 8 відсотків «Свободи» на Закарпатті, майже як загалом в Україні, взагалі є попереджувальним дзвіночком «регіоналам» при владі.

результати по Україні вцілому
результати по Україні вцілому

З максимальним використанням адмінресурсу і, як в Ужгороді, прямим підкупом, який бачили всі, окрім правоохоронців, Партії регіонів на Закарпатті в підсумку вдалося нашкребти лише неповні 31%. Разом із сателітами з КПУ – майже 36. Тоді як опозиційні «Батьківщина», УДАР і «Свобода» сукупно отримали практично 55,99%. То чи є право відносити Закарпаття до сфери впливу Партії регіонів за тією, виключно, ознакою, що в регіоні цю монопольну політичну силу, формально, вдалося протягти на перше місце?

Аналогічно по мажоритарних округах, де «регіоналам» вдалося «зробити» нардепами всього 3 своїх кандидатів. І то дуже відносно і надзвичайним зусиллями.

Ціна перемоги «регіонала» Василя Ковача в ужгородському окрузі вже візуалізована у вільних від владного впливу соціальних мережах у вигляді двохсотгривневої купюри з його портретом. Про технології виведення на друге місце марґіналізованого ужгородцями Ратушняка шляхом відбирання результату у Павла Чучки завтра о 13:30 в прес-центрі «Закарпаття», ймовірно, говоритимуть соціологи, політологи і журналісти. Натомість поразка очільника закарпатської «Батьківщини» на свалявському окрузі мала би стати справді великим знаком питання для всіх опозиційних сил. Як і те, що жоден із офіційних кандидатів-мажоритарників, висунутих опозицією, не набрав не лише переможної, а й просто гідної кількості голосів. Висновок на майбутнє, безперечно, мав би бути зроблений вже сьогодні.

Перемога Віктора Балоги на мукачівському окрузі з величезним відривом від конкурентів – абсолютно закономірна. Системна і якісна робота, відмова від підтримки маргінальних політсил і, натомість, чітко акцентована проукраїнська та проєвропейська позиція компенсували мінуси, виділені опонентами, і повернули йому довіру проукраїнсько та проєвропейсько налаштованої закарпатської еліти, через яку ця довіра екстраполювалася на ширші електоральні маси. Можна говорити про те, що цього позитиву, значною мірою, виявилося достатньо і для вдалого кандидування інших претендентів з прізвищем Балога. Однак, якщо в хустському окрузі перемогу Павла Балоги все-таки вдалося відстояти ціною максимального залучення сил і ресурсів, то у виноградівському, де протистояння по лінії Іван Балога – Іван Бушко було найбільш принциповим, цього виявилося явно замало, аби протиставитися грубому адміністративному та фінансовому тиску та неприхованим фальсифікаціям.

Переконливий показник перемоги Василя Петьовки – чудовий приклад результативності кількарічної системної роботи в окрузі. А для влади – чітка ілюстрація того, якими наслідками, в перспективі, загрожує призначення на керівні владні посади непопулярних в регіоні, ба, навіть, одіозних осіб.

Загалом, той факт, що в протистоянні по лінії Балога – Партія регіонів симпатії закарпатців більшою мірою виявилися на боці саме команди Віктора Балоги і, попри шалений спротив влади, дали останньому можливість втримати перемогу в половині мажоритарних округів Закарпаття, говорить про те, що щира, справжня, не зманіпульована і, тим більше, не куплена в переддень голосування довіра інтелігенції і ширших народних мас є для політика доброю підставою почуватися впевненіше й у майбутньому. І саме в цьому контексті перед Віктором Балогою як політиком і бізнесменом за підсумками виборів постає нелегкий вибір: чи залишитися принаймні на кілька років у не зовсім комфортній опозиційній ніші, чи, всеж, піддатися спокусам і пресингові ПР, яка всіма правдами і неправдами сколочуватиме нову більшість у новому парламенті України. В останньому випадку треба буде зрадити не тільки своїй демократичній передвиборчій риториці, але й – в глибшому розумінні – майбутньому свого краю та своєї країни. А, значить, і майбутнім виборцям, які віддали свої голоси трьом представникам його команди саме в розрахунку на таке краще – проєвропейське, проукраїнське і, однозначно, демократичне – майбутнє.

Перед трьома представниками Партії регіонів, які також здобули омріяні мандати до парламенту, такий вибір, в силу зрозумілих причин, не стоїть. І не лише тому, що від самого початку було зрозумілим, що в їх особі ПР отримує у парламенті трьох своїх банальних «кнопкодавів». Надіятися на те, що ці люди зможуть хоч на мить відхилитися від генеральної лінії партії в ключових для України моментах, немає чого і в силу того, що собою по суті представляють ці особи. Адже ілюзій тут, здається, немає ні в кого.

І саме в цьому сенсі закарпатцям у ширшому розумінні варто нарікати на самих себе. Адже вибір, хай і задавлений і ґвалтований, у нас все-таки був…
 

Результат по Закарпатській області (підсумок підрахунку 100% протоколів):

Результат по Україні вцілому:

30 жовтня 2012р.

Теги: вибори, Партія регіонів, влада, опозиція

Коментарі

так 2012-11-03 / 21:08:43
Знаючому.
Підкупили за 100 та 200 гривень? Ну раз так, то нехай собі поділять тоту сотку на 5 років, до других виборів. І саме головне нехай собі ні в чому не відмовляють.

Знаючий 2012-11-02 / 19:13:07
За підкупи знають всі !!! А толку ???

АНЦЯ 2012-11-02 / 10:44:19
ИСІ ВАШІ НАМАЛЬОВАНІ ПРОЦЕНТЫ, ЯВНО ТЯНУТЬ НА МАЙДАН-2!

тібіку 2012-11-01 / 23:09:07
Таким псам ги ти ссукают добрий мотзу, а тоти злодіьота, щось перераховав набудовали для себе, а не для народа.Набудовали на людських слизах та на кістках. Гітлер, Піночет, Франко, та інші націоналісти підняли з колін свої народи, а жидіська банда думала і думат лиш про наживу. Европа піднімаєся з колін Україна так само прийде скоро заплата.

йончі 2012-11-01 / 18:56:41


Хамство і антиукраїнський тролінг. Коментар видалено. Адмін


Довбуш 2012-11-01 / 17:44:00
Риги ніфіга не виграли! Закрпаття пробуджується. В Рахові анали на жодній дільниці не отримали перемоги, попри шалений підкуп. 1. Батьківщина. Далі УВАГА 2. "Свободи". 3. Удар. А риги четверті!

РУСИНИ ОБЛАСТІ 2012-11-01 / 14:14:07
ДА ПАВЛО ТИ ПРАВИЙ .......... НЕ ТОЙ ЧОЛОВІК КО ГОЛОСУЕ А ТОЙ ХТО РАХУЕ .... МИ ВСІ ЛОХИ .... ТОЧНІШЕ З НАС ЗРОБИЛИ ЛОХІВ ... ТОМУ ЩО КОЖНИЙ ІЗ НАС СЕБЕ КИМИСЬ УЯВЛЯЕ .......А СИЛА НАША БИ БУЛА ТІЛЬКИ У ЕДНОСТІ .... ЯК У ТІЕІ СВОБОДИ НА ЖАЛЬ МАЕМО ТО ЩО МАЕМО ТОЕСТЬ ПОВНИЙ НОЛДЬ ВШИТКІ ЗАКАРПАТЦІ А ТІ ХТО ТЕПЕР ТІПА РЕГІОНАЛИ ТО НА ЖАЛЬ НЕ РОЗУМІЮТЬ .. БО КРОВ У НИХ ПРОДАЖНЯ

Tibor 2012-11-01 / 09:00:19
боді та русину

Ахметов, Пінчук, Коломойський то є щирі українці! Ніхто стільки не зробив відверто для України як вони. Подивіться скільки вони побудували, той же пінчук найсучасніший металургійний завод, Дніпросталь, Дніпропетровськ, в Європі. Донбасарена Ахметова, феросплавні заводи Коломойського і т.п. А що побудували нацики Свободівці?

Русин тібору 2012-11-01 / 08:41:37
Ага типирь вижу чого ти за регів. Тобі ся Орбан не любит, ти хлопче не голубий? А риги прийняли закон на захист підерів. Да-да підери за ригів .

бодя 2012-10-31 / 22:55:46
для мене ізраїль не є обітованою землею. для мене обітована україна. і тому мене не цікавить, скільки бабла, вкраденого в інших країн і народів, євреї вклали в цю свою землю. чому не їдуть туда названі тобою пінчуки і коломойські? бо не зможуть так цинічно грабувати своїх одноплемінників, як грабують українців?

Tibor 2012-10-31 / 22:30:17
боді

До речі, на Землю обетованну не потрібна віза, тому і ти можеш туди поїхати і впевнитися, як там живуть. Заодно познайомитися з надбанням цивілізації. Думаю, після такого знайомства з культурою, ненависть до всіх значно зменшиться. Це буде корисно для неньки України.

бодя 2012-10-31 / 21:41:18
у мене нема меншовартості. ти просто дістав усіх тут нав'язуванням "більшовартості" нації до якої явно належиш. і так само намаганням принизити все українське. і намаганням виправдати жидівський олігархат, який випив з україни всі соки. от і звиздуй у свою жидівщину. нєхер нас вчити

Tibor 2012-10-31 / 21:34:11
боді

Антисемітизм з"вляється у людей з явними ознаками меншовартості. Почитайте Черчіля... У англічан немає антисемітизму, тому що вони не вважають себе меншовартими за євреїв.

бодя 2012-10-31 / 21:13:41
Тібор - мадярський жид. Це видно з усього. Нема з ким говорити

Tibor 2012-10-31 / 21:01:36
Для це я

Щоб бути найнахабнішим, треба мати розум. Будьте і Ви нахабними, хто Вам не дає. Не заздрити треба, а діяти, мається на увазі не прапорами жовто-блакитними махати та боротися за мову, а творити, виробляти як Ахметов і т.п.

Tibor 2012-10-31 / 20:57:22
Русину

Я не в Мадярщині живу, а на Україні. Хай там Орбан хоть лопне, і до речі він мені не до вподоби. Раю неме ніде і не буде. Завжди буде розділеність... Сель аві кажуть французи... А свобона най кричить...

1234 2012-10-31 / 20:39:45
ПР зато така багата, за те що люди дурні...)))))))ми платимо податки( всі гроші ідуть у Київ), а вони за ті гроші піаряться, перед виборами все ремонтують, купляють у людей голоси за їхні же гроші...))) але наш народ такий тупий і далекий, таке відчуття шо він не головою думає, а .... зато ми так погано і живемо... подивіться на Європу чим вони ліпші за нас? - та нічим, але живуть у 100 разів краще...

Це я 2012-10-31 / 20:39:04
Те що вони найрозумніші - це смішно. Скоріш за все - найнахабніші.

Тібору від Русина 2012-10-31 / 20:34:56
У мадяршині типирь прийшли до влади націоналісти і се для тя добре, аш на Вкраїні прийшла в парламент Свобода пишиш ги би ти на діру скипідару вляли. А що ти проти то за то, що боишся йбитя за Урал не натіряли. Не біся жополозників всім треба. Туй ись такі твори в коментах понаписовав з тебе такий політик ги з мене рабин. Що ми не видиме (покращення), тобі може й добре а народу не дуже. Диви бо як лопне тирпіня йби й ти та тобі подібні ворон не пужали.

Tibor 2012-10-31 / 20:28:25
боді

До речі... Щойно повернувся з подорожі по Ізраілю, класна країна, щоб Ви так жили. Але і на Україні не погано. Завжди той править хто розумнійший. Хай свободі залищаються прапори з мовою, а заводи і матеріальни статки у Ахметова, Пінчука, Коломойського, Порошенка. І все буде гаразд! Хай свобода тішиться і кричить на кожному кроці, але не вони визначатимуть долю країни. Кишка тонка, причому дуже!

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини