Період блукання між трьома соснами для України має закінчитися

У часи «розвинутого соціалізму», коли світова наддержава СРСР підкорювала космічні далі, володіла найбільш потужним ядерним потенціалом, велетенськими запасами корисних копалин та виробляла найбільше у світі металу на душу населення, ми, ці душі - громадяни вистоювали в той час черги за літром знежиреного молока, кілограмом вареної ковбаси, баночкою майонезу та пляшкою «жигулівського» пива та заздрили своїм найближчим сусідам - чехам, словакам, угорцям, полякам, які набагато випереджали нас влаштованістю свого щоденного життя.

Справді бо — придбати модне і якісне взуття, відносно стильний одяг, спробувати смак банана та іншої заморської екзотики, зрештою, купувати без блатів м'ясопродукти у сусідніх з СРСР країнах уже на той час не було проблемою. Нам, радянцям, здавалося, що ті живуть як у Бога за пазухою (за наш рахунок!), та ще й, невдячні, регулярно бунтують: угорці в 1956-му, чехи і словаки у 1968-му, поляки ж своє суспільне невдоволення висловлювали кожних 10 років.

Сьогодні, коли «соцтабору» більше не існує, а колишні совдруги, камарати, борати, пшіятелі геть усі «ломанулися» під економічну та військово-політичну «парасольки» ЄС і НАТО, інтегрувавшись у європейське співтовариство, ми, українці, дали можливість безвідповідальним політиканам втягнути себе у цілковито безплідну та виснажливу суспільну дискусію на тему: прямувати нам рівною дорогою до цивілізованого товариства, замкнутися на власному хуторі чи посипати голову попелом перед вічно невдоволеним нашою поведінкою «старшим братом». Співвітчизник-трудяга, який не зміг знайти собі гідно оплачуване заняття на Батьківщині і відкрив для себе Європу на ринку праці, однозначно ЗА європейський вибір України. Молодий українець, який хоче не лише купити собі диплома, якого світ не визнає, а здобути реальні знання -теж ЗА. Не проти й ті пенсіонери, які добре розуміють істинні причини того, чому, пропрацювавши на цю країну усе своє життя, на старість вони ледве животіють. ЗА Президент і його політична команда. Хто ж тоді проти? Чому Україна стільки літ блукає у порожнечі, шукаючи невідомо чого?

Зрозуміло, завжди буде проти одна-єдина політична сила, яка хваткою мерця тримається за віджилі політичні догмати, отруюючи ними суспільство. До речі, українські комуністи у цьому плані не оригінальні. Точно так вели себе й 'їхні чеські, словацькі, польські єдиновірці, коли у суспільстві йшла дискусія про майбутнє цих країн. Логіка їхньої поведінки зрозуміла - зі вступом до євроструктур якість життя у суспільстві "підтягується" до євростандартів, що кінцево руйнує комуністичні міфи про соціальну справедливість. У такому суспільстві соціальна база для люмпенської ідеології просто відсутня, і за таких умов місця у парламенті не здобудеш...
Але чому мовчить українська бізнесова, фінансова, владна еліта? Чому «вершки» суспільства воліють не "висовуватися"? Невже лише тому, що їхні діти і без членства України у ЄС вчаться в "оксфордах", батьки лікуються у приватних лічницях Німеччини і Франції, а дружини і коханки безперешкодно добираються на покази високої моди до Парижа чи Мілана, фестивалі до Ніци та Канн? Невже лише кайф утім, що ВОНИ таку змогу мають (як колись партноменклатура), а решта їхніх співвітчизників - ні.

Доречно нагадати, що суспільство рівних можливостей - це не тоді, коли у всіх зарплата 130 крб. і одна на всіх черга за маслом, а коли можливості громадян та правила для гри однакові для всіх, а хто і як ними зуміє скористатися, то вже особиста справа і проблема окремо взятого індивідуума.

Чекати, коли у так званої української еліти визріє усвідомлення, що українці - європейська, а не азійська нація - теж марна справа, бо їх це сьогодні не переймає і в осяжному майбутті переймати не буде.

Однак в Україні ще є десятки мільйонів нормальних громадян, які щораз більше переконуються у тім, що у сусідів-західноєвропейців є набагато приємніші заняття, ніж дивитися на схід через оптичні приціли, і вони уже давно зрозуміли, що життя людині дано не для того, аби жертвувати ним заради задоволення чиїхось політичних амбіцій чи фюрерсько-вождістської маячні. Життя простої людини - найвища цінність, і завдання цивілізованого суспільства - зробити його достойним для кожного громадянина, незалежно від його місця у суспільній ієрархії.

Власне на цьому й базувалося недавнє
змагання двох систем, двох світоглядів. Переміг сильніший. Сьогодні для нашого поступального розвитку у нас немає розумної альтернативи інтегруванню у євроспільно-ту, захищену колективними силами безпеки Північноатлантичного Альянсу від можливих посягань недругів чи терористів. Цей постулат має практичне підтвердження добрим прикладом наших найближчих сусідів, - угорців, поляків, чехів, словаків, словенців, які уже сьогодні далеко відірвалися від нас у своєму соціальному розвитку. Невже лише нам судилося вічно блукати поміж трьох сосен, коли нормальні люди просто влаштовують собі життя, достойне людської гідності? Переконаний, що ні, бо не може центральноєвропейська країна залишитися на узбіччі великого європейського шляху.
Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, "Фест"
21 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини