Іван Балога: обов’язок політика – виконувати свої обіцянки

Іван Балога вже не раз проходив вибори – і завжди переможцем. Востаннє – у жовтні 2010 року, коли був обраний депутатом обласної ради по «мажоритарці» від Виноградівського району. Того ж року рекордна кількість депутатів -- 95 із 108 довірили йому посаду голови обласної ради.

Іван Балога: обов’язок політика – виконувати свої обіцянки

Як амбітна людина, Іван Балога нерідко береться за проблеми, які для багатьох є глухим кутом. Постійно опікується школами, дитячими садками, лікарнями. Активізував роботу з європейськими партнерами і як  результат - Закарпаття вже уклало угоду з 11  регіонами країн Євросоюзу.

Активно вирішує проблеми краю на загальноукраїнському рівні. Кілька десятків звернень обласної ради до центральних органів влади щодо розв’язання наболілих соціально-економічних проблем дали свої позитивні результати. 

Людина не кабінетна. Більшість робочого часу проводить в містах та районах. Спілкується з представниками громад, знає про їхні проблеми, береться за їх вирішення.

Меценатство та благодійництво – ще одне зобов’язання, яке Іван Іванович взяв на себе. Додавши до цього багато реалізованих проектів, можна стверджувати, що його добре знають в кожному куточку Закарпаття.

Від «совкової» системи влади слід відмовитися.

- Два роки тому вас утретє обрали депутатом обласної ради, тоді ж колеги вам довірили посаду керівника ради. Як досвідчений управлінець, які ви бачите шляхи вдосконалення роботи місцевої влади?

- Багато в чому на сьогодні в нас залишається система влади, яка сформувалася іще за радянського минулого. Ми маємо місцеву владу, у якої є тільки обов’язки. Натомість не має ні достатніх коштів, ні повноважень. Держава «повісила» на місцеву владу стовідсоткову відповідальність за стан освіти, медицини, соціальні програми, а кошти виділяє за принципом «тому дам, тому не дам». Як результат, на Закарпатті є сільські ради, які на сьогодні мають на своїх рахунках лише по кількасот гривень і не спроможні вирішити навіть дрібні місцеві проблеми.

Розв’язати цю проблему можна лише на законодавчому рівні. По-перше, місцеве самоврядування повинно отримати реальні повноваження та кошти. По-друге надати місцевим громадам право обирати владу – від дільничного міліціонера до обласних керівників. Розпочати потрібно з ліквідації райдержадміністрацій і створення виконкомів районних рад.

Лише обраний посадовець завжди реагуватиме на проблеми громад та намагатиметься їх вирішити. Призначений з центру губернатор або голова райадміністрації завжди виконуватиме вказівки згори, а інтереси краян будуть на другому плані. Від нинішньої «совкової» системи слід відмовитися.

- Яким на вашу думку має бути народний депутат? Яким ви хочете стати народним депутатом для закарпатців?

- Депутат – це політик, який завжди має пам‘ятати, що він обраний, а не призначений «згори». А значить має відповідальність перед людьми, які довірили йому представляти їх інтереси. Його обов‘язок – завжди бути доступним для своїх виборців.

Щодо головних своїх обов’язків – пріоритетами вважаю подолання безробіття, залучення інвестицій, вирішення нагальних економічних проблем краю та розвиток освіти. Необхідно зберегти і примножити унікальність Закарпаття, яке єднає Україну з Європою. Наш край, як духовний і культурний міст має стояти на міцній економічній базі.

Потрібно не обіцяти – потрібно працювати

- Більшість проблем Закарпаття наче перекочовують із року в рік. Чи можливо їх зрушити з мертвої точки?

-- До вирішення будь-якої проблеми потрібно підходити системно, реально оцінювати свої сили і ніколи не обіцяти того, що ти не можеш зробити. Зараз у мене -- багато зустрічей, багато запитань від людей. Є й такі, що роками стояли на полицях, але з тих, чи інших причин громада їх не підіймала, бо не вірила, що їх почує влада. Вибори це, в свою чергу, двигун змін. Це змагання команд, особистостей, ідей та програм. Люди обирають не лише привабливі гасла, але чіткі механізми вирішення тих проблем, які їх турбують.

За останні місяці я зустрівся майже з кожною громадою Берегівщини,  Виноградівщини. Були зустрічі із великими колективами на 500 людей і з малими підприємствами де працює кілька працівників. Сьогодні я чітко знаю, що потрібно закарпатцям щоб змінилося життя на краще, з чого починати свою роботу у Верховній Раді.

- Як ви вважаєте, наскільки виборчу кампанію на Закарпатті можна назвати чесною?

-- На жаль, зараз вже очевидно: шквал бруду набирає обертів! Якщо людина не може дискутувати з тобою на рівні конкретних ідей та програм, вона вдається до нечесної боротьби. Особисто для себе вирішив із першого дня – про своїх конкурентів не згадую на жодній із зустрічей.

Люди самі визначать кому вони довіряють по тих справах, які роблять політики. Тому вже сьогодні очевидно, що вибори стануть провалом провладних кандидатів на Закарпатті. Причина цього проста – вони багато обіцяли, але за два роки нічого не зробили.

- Тобто ви вважаєте, що низький рівень підтримки влади на Закарпатті – її неспроможність вирішити проблеми краю?

- Влада весь час намагається видати бажане за дійсне, створити своєрідну  ілюзію успішної роботи. Прем‘єр-міністр та одночасно голова Партії регіонів кожного дня нас запевнює, що будуть вирішені проблеми шкіл, садочків, доріг. Але реальність інша. Під час однієї із зустрічей люди говорять, що у них 60 дітей стоять на черзі у садочок.  Сільський голова каже: влада пообіцяла, що черг не буде. А чи отримала область гроші на нові дитсадки? Ні.

Тепер окремі політики заявляють, що у 2013 році ця проблема буде вирішена. Я в це не вірю, це – класичний популізм. Якщо зараз нам вдається добудовувати і ремонтувати дитсадки – то жодної заслуги Києва в цьому немає. Тому гучні заяви по телебаченні є лицемірством по відношенню до всіх українців, у тому числі і для закарпатців.

- З ваших слів очевидно, що для вас важливо розрізняти правду та обман.

- Сьогодні очевидно, що влада будує стосунки з людьми на основі обману. Замість європейської інтеграції – підсовують проекти з радянського минулого, а замість вирішення соціальних проблем  спекулюють на мовному питанні. Тому на моє переконання, необхідно терміново змінити шлях, яким іде влада. Це дорога в нікуди, вона позбавляє майбутнього країну і мій рідний край – Закарпаття!

Я ще раз повторюся: обіцяти лише те, що реально зробити – це обов’язок кожної влади і кожного політика. Не потрібно ніколи фальшувати і лукавити із людьми. Я завжди дотримувався цього принципу, тому мене сьогодні нормально зустрічають у кожному селі. Я не витрачаю гроші на білборди – люди мене й так знають. Кошти, що їх можна було витратити на політичну рекламу я передав на храми.

Духовність – запорука здорового суспільства

-         Ви підняли тему церков. Для багато релігійного Закарпаття це непросте питання.

- Хочу нагадати, що ще в 90-х роках ми мали певні непорозуміння в цьому питанні, коли у багатьох храмах богослужіння проводилися почергово православними і греко-католиками. Цю ситуацію потрібно було розв‘язати і я радий що ми сприяли у вирішенні цього питання різним конфесіям і продовжуємо робити це сьогодні. Це позиція Віктора Івановича Балоги і всієї нашої команди: там, де назрівають проблеми, необхідно шукати формулу порозуміння.

Останній приклад - село Сасово, яке цього літа  відзначало 750-річчя: там уже  завершується будівництво іще одного храму. І обидві релігійні громади матимуть свої церкви і між ними більше ніколи не буде непорозуміння в цьому питанні.

На Виноградівщині невирішеним це питання залишається у селі Теково. Там немає великого непорозуміння, але все-таки є незначні суперечності між релігійними громадами. Я робитиму все, що буде в моїх силах, аби в цьому селі була повна злагода. Адже ці люди свого часу довірили мені представляти їх інтереси в обласній раді. І мій обов’язок – зробити все можливе, щоб кожна з громад мала свій храм.

- У цьому напрямку чимало сприяють нині і духовні отці?

-- Я підтримую постійний діалог із нашими владиками: Феодором, Міланом Шашіком, Марком. Часто маю зустрічі з єпископом ординарієм Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Анталом Майнеком, єпископом Закарпатської реформатської церкви Шандором Заном-Фабіоном, святими отцями інших церков. Надзвичайно багато важливих речей можна дізнатися від цих високоповажних людей. І справжню втіху маю від того, що вони спілкуються між собою.

 

 

 

Сергій Руснак

22 жовтня 2012р.

Теги: Іван Балога, вибори, депутат

Коментарі

лісник 2012-10-22 / 22:52:02
наверно обласну раду дадуть мургови він того заслуговуе

авторитет 2012-10-22 / 22:05:14
цікаво на кого обласну раду залишать подашись у Народні обранці там не меше баблоса крутится орієнтовно 40 млн в рік.. думаю тільки мукавському пацану...

Нетреба дякувати. 2012-10-22 / 21:51:05
Панове конюхи-регіонали дайте си поків, бо вже май хужих та дебільних аніх РЕГІОНИ на чолі з Януковичом Україна ще небачила, вірю в те що скоро і непобачить, ПРдурки тупі.

Гуцул 2012-10-22 / 21:43:52
Іван Балога це ще куди не пішло. А Павло молодший - то є унікальний хлопець, або 4-й Балога - Петьовка. Дуже амбітний пацан. Хоче представляти гуцульщину у парламенті. Дуже хоче, але не питає чи його хочуть

Мигаль 2012-10-22 / 21:34:15
СИЛЬНИЙ ХЛОП! ДУЖЕ СИЛЬНИЙ!! ІНТЕЛЕКТ УНЬ ПРЕ З НЕГО
ТА ТАКИХ АЖ ТРИ У ОДНУЙ РОДИНІ. СИЛЬНІ ФАТЬОВИ!!!

Виноградівець 2012-10-22 / 21:24:12
УУУУ я і не знав що він був обраний від нас по мажоритарному округу і облраду. Видно він дуже плідно працював, та аж так що ніхто про нього не чув.

лоци 2012-10-22 / 17:12:17
вони и так живуть нипогано а нам жити не дадуть

лоци 2012-10-22 / 17:09:09

вуйко 2012-10-22 / 11:16:57
поб1льшеб таких людей у влад1 то можливо ми краще жили

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини