Закарпатської бесіди і пасулі з капустою не вистачає легендарному закарпатцю Стефану Решку у Києві

Стефан Решко. Його не потрібно представляти. Адже кожен справжній український футбольний вболівальник його знає і може рівнятися на саме нього: чемпіон СРСР, володар Кубка СРСР, Кубка Кубків УЄФА, Суперкубка УЄФА, призер Олімпійських ігор. Легендарний, титулований, зірковий спортсмен, але насправді така проста, добродушна і освічена людина.

Закарпатської бесіди і пасулі з капустою не вистачає легендарному закарпатцю Стефану Решку у Києві

Як Вам гра київського «Динамо» з хорватським «тезкою» та своєрідний дебют Олега Блохіна у Лізі чемпіонів?

Набагато краща гра зараз у «Динамо», ніж була. Футболісти почали рухатись. Вони непогано почали грати, проте є таки багато проблем: фази грають ще не дуже добре. Поки що у гравців існує деяке непорозуміння між собою. Проте Блохін їх налаштовує, і я бачу реальні зрушення. Знаєте, Блохін посіяв у них зерня, яке вже трошки проросло. 

Так, гра «Динамо» покращилася. Зараз постає питання про призначення нового тренера Збірної України. Як Ви вважаєте, хто стане керманичем команди?

Важко сказати, хто ж очолить збірну. Є багато кандидатів. Я, наприклад, назначив би Юрія Калітвінцева. Все-таки ця людина працювала з Блохіним, знає збірну, склади… Наразі Федерація не поспішає, адже ще дві гри тренером буде Олег Блохін, та й зимова перерва скоро. Тому є час добре подумати й обрати достойного кандидата.

До речі, як Ви оцінюєте організацію “Євро-2012” і виступ збірної зокрема?

Весь чемпіонат був проведений дуже добре. Я також був задіяний в організації “Євро-2012”. На щастя, в нас не було серйозних проблем. Все пройшло тихо і спокійно. Я побував на всіх матчах збірної. І син мій Стефан також вболівав за наших. Ну, а переміг на чемпіонаті найсильніший. Іспанія сильніша на сьогоднішній день. А нам же трошки не пощастило. І ми непогано виступили, залишили позитивне враження про себе. От, якби Україна грала у фіналі з Іспанією, то ми б перемогли (сміється). Матчі, звичайно, були видовищними. Україна достойно провела “Євро-2012”. Відгуки про чемпіонат – тільки найкращі. Наприклад, Мішель Платіні дав нам високу оцінку: якщо це не найкращий чемпіонат, то один із кращих за всю історію.

Стефане Михайловичу, а, окрім рідного «Динамо», слідкуєте за виступами Ваших земляків – ужгородською «Говерлою»?

Так, безумовно! «Говерла» почала сезон не дуже добре, але останні ігри команда значно покращила: обіграла вдома «Металург» (Донецьк). «Говерлянці» поправили свої справи, однак, у них ще є проблеми у грі. Їм треба додавати обертів, виправляти помилки. Адже зараз команда, як  то кажуть, не пасе задніх.

А що саме не вистачає ужгородцям?

Ну, можливо, їм не вистачає якісних виконавців, не вистачає майстерності багатьом футболістам. Все-таки Прем’єр ліга - не Перша…Я думаю, що перше коло закінчиться, і тренер ще посилить команду. Може, придбають когось у зимній період.

Яка Ваша думка про легіонерів «Говерли»?

Я їх близько не знаю. Я просто дивуюсь, чому на Закарпатті нема своїх футболістів. Адже серед закарпатців - декілька заслужених майстрів спорту, олімпійський чемпіон, володарі Кубка і Суперкубка Європи, а зараз нема гравців для команди! Такого ніколи не було. Я не розумію, що твориться у нашому футболі. Раніше у кожному селі була команда, і хлопці там росли. Раніше закарпатці грали у провідних командах. Зараз же неможливо «нашкрябати» футболістів для «Говерли». Треба відновити селянський футбол. Я не цураюсь цього слова «селянський» - я сам селянин. На закарпатській землі талановиті люди виростають: учені, спортсмени, культурні діячі, політики. Але футбол зараз вже зовсім у нас затих.

Ви можете назвати наразі найперспективнішого закарпатського футболіста?

Якщо в Ужгороді, то я не знаю. Бо, якщо гравець перспективний, його забирають в київське «Динамо» чи «Шахтар». За ним одразу слідкують. Можливо, і є таланти, але я про них не чув.

А Ви часто гостюєте на Закарпатті?

Я давно тут не був. Чесно скажу – уже три роки…Проте найближчим часом таки побуваю на рідній землі.

За чим суто закарпатським найбільше сумуєте? Чого Вам не вистачає у Києві?

Чого не вистачає? Нашої бесіди, закарпатської “мови”! Бо тут треба розмовляти українською чи російською. Я інколи дивлюся закарпатське телебачення для того, аби просто почути, як наші селяни говорять. Ну, і в Києві нема такої квасолі з капустою. Не вміють тут так цю страву робити, як закарпатці. (сміється). Я виріс на пасулі з капустою. Ми тільки її і їли за часів радянського «кріпосного» права. Я хотів вирватися з цього «права», тому став футболістом. Я без паспорта, без нічого, приїхав в Ужгород в училище, аби влитися в «трудовий робочий клас» і стати столяром. І саме тут, в Ужгороді, почалася моя футбольна кар’єра. Практично, це місто дало мені путівку в життя. Маю на увазі спортивне життя. Батьки дали мені фізіологічне життя, а Ужгород – спортивне. Я дуже вдячний Ужгороду і Закарпаттю. У мене тут є багато родичів, друзів, зокрема Андрій Гаваші, з яким я грав колись. Проте часи йдуть, ми старіємо. Молоді не знають нас, а ми не знаємо молодих.

До речі, Ваш син Стефан балотується ? Як Ви ставитися до цього кроку?

Я його підтримую. Хоча я знаю, що це дуже важка справа. Політика – це брудна сфера діяльності. І наш народ ще не дозрів, аби вибирати достойних. На жаль, ми можемо продати голос за гречку чи масло. Ще нема свідомості у наших людей. Владу треба міняти! Зараз суцільне безробіття, корупція, неякісна медицина, навіть фізична культура у занепаді. Старих політиків треба змінювати. Вони нічого не зробили. За 20 років нічого не зробили! Треба давати дорогу молодим політикам, які є освіченими, які хочуть жити по-новому. Люди, на жаль, не хочуть вникати у свій вибір. Особливо це стосується Закарпаття. Тут люди прості. Треба обирати молодих, амбіційних, незалежних. Я не говорю саме про мого сина, просто однозначно потрібно обирати молодих і освічених кандидатів. Не синів президентів чи депутатів Верховної Ради. Це початково зіпсовані люди. Набагато достойнішими є ті, хто досяг успіху сам, своєю працею і, головне, хочуть щось змінити. Але, щоб щось міняти, треба змінити своє мислення і бачення. Все від народу залежить: кого виберуть, той і буде! І, перш за все, треба думати не про сьогодні, а про завтра, про своїх дітей. Сюди, у Київ, вітер із заходу не дуже дме, а на Закарпатті він відчутніший. Тому закарпатцям потрібно керуватися прогресивними віяннями. Ви ближчі до Європи, так будьте європейцями!

Наталка Сільченко, Закарпаття онлайн

08 жовтня 2012р.

Теги: Стефан Решко, футбол, спорт

Коментарі

Михайло Г 2012-10-09 / 18:39:06
Ми за Стефана! Удачі, тобі, синку!!!!Так приємно почитати про хорошу людину на хорошому сайті))))) Стефане Михайловичу закарпатському футболу не вистачає таких наставників, як ви. Про відродження сільського футболу влада лише говорить, а на справді їм абсолютно наплювати. Легше купувати гравців з Африки, аніж своїх ростити.

Микола 2012-10-08 / 16:24:02
Ми гордимося тобою, Стефане, і нехай син продовжить твої здобутки і примножить. Земляки тебе не забули

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини