Найвища політика — екологічна

ретій місяць Україна живе очікуванням дострокових парламентських виборів, які мало що змінять у державі, та, на жаль, ситуація склалася так, що їх не оминути. Політики змушені вчергове звертатися до мільйонів виборців. Радянські підручники з історії писали про подібні конфлікти усередині правлячого класу приблизно так: “Вони відволікали широкі народні маси від численних наболілих проблем і спрямовували енергію мас в інше русло”. Але хіба ж про наболіле забудеш! Воно постійно нагадує про себе – особливо екологічними негараздами.

Найвища політика — екологічнаЕкстремальна спека оголила чимало прихованих узимку екологічних проблем. Правда, Закарпаття у цьому плані виглядає ще не найгірше з-поміж інших регіонів України. У нас ще можна гуляти без протигазів, на відміну від Кривого Рогу, пити воду без кип’ятіння і фільтрування, на відміну від Донецька, не потерпати так від шуму, як у Києві, і від пилюки, як в Одесі. Ми не вимираємо такими темпами, як і Чернігівщина і переважна більшість інших областей. Але і нас допікають повені, гірські зсуви, облисіння гір унаслідок варварських рубок, загазованість Ужгорода вихлопними газами, фальсифіковані продукти харчування, брак питної води, захаращеність річкових берегів мільйонами петпляшок, відсутність заводів з переробки сміття, руйнування традиційних ландшафтів несанкціонованою забудовою – продовжувати можна дуже довго. Держава відверто капітулює перед подібними екологічними викликами. Відповідних законів прийнято немало, але їх ніхто особливо не виконує. Проблема коріниться у сфері суспільної свідомості, котра досить байдужа до подібних матерій, поки не відбудеться чергова катастрофа. Про Чорнобиль уже практично забули, забуваються поволі і повені 1998 і 2001 років. Така вже особливість людської психіки, і переломити це здатні преса, освіта, література, кіно. Й особливо церква.

З останнього приводу згадується колишній російський прем’єр Є.Гайдар. Коли в ході своїх шокових реформ він мав поїздку по регіонах, його там прямо запитали: “Єгоре Тимуровичу, та Ви хоч у Бога віруєте?” Той тільки проплямкав: “Та я взагалі-то агностик” (агностицизм вчить, що існування Боже неможливо ні довести, ні спростувати). Переважна більшість сучасних достойників України демонстративно підкреслює свою набожність. Але судячи з того, що ці мужі витворяють з довкіллям, вони агностики ще крутіші за Гайдара. Проте, принаймні, зі щорічним зростанням впливовості церкви вони змушені рахуватися. То ж у боротьбі за збереження усього, сотвореного Господом, церква мусить промовляти своє все вагоміше слово. Однієї з форм такої церковної боротьби за чистоту довкілля є проведення нею наукових конференцій.

Минулого року Ужгородська греко-католицька академія ім. Блаженного священномученика Теодора Ромжі вперше провела наукову конференцію, присвячену ювілею збірника “Церковное простопініє”, укладеного Іваном Бокшаєм. Захід був міжконфесійним, оскільки збірником досі користуються і греко-католики, і православні Закарпаття. Цими же днями в академії відбувається ще масштабніша міжнародна конференція за участю ряду німецьких організацій – “Церква і навколишнє середовище: європейський досвід та українські перспективи”. Співорганізаторами виступили німецький центр “Церква і довкілля”, кафедра теології Мюнхенського університету, інші німецькі структури, а також наші церковні і світські інституції, зокрема Ужгородський університет. Відкрив конференцію єпископ Мукачівської римо-католицької дієцезії Антал Майнек. Услід виступили греко-католицький владика Мілан Шашік, муфтій України Шейх Ахмед Тамим, єпископ реформатів Олександр Зан-Фабіян, рабин Івано-Франківська Мойше Лейб Колесник, отець Димитрій Сидор (православний єпископ Агапіт у день відкриття відзначав свій день ангела). Конференцію привітали представники облради й ОДА, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, УжНУ.

На конференції багато говорилося про екологічну діяльність церкви в Україні і Німеччині, пропаганду нею ставлення до природи як до результату Божого творіння, про досвід зарубіжних церковно-екологічних організацій і необхідність створення подібних у нас. Зокрема, у Німеччині держава, церква й аграрний бізнес активно співпрацюють в екологічній сфері, здійснюють цілий ряд конкретних проектів. Учасники характеризували і критикували національну екологічну політику України. Духовенство неодноразово підкреслювало, що відповідальність за Створіння є основоположною вимогою релігійної етики, що екологічна криза є знаменням нашого часу, попередженням людству. Світські науковці теж детально аналізували сучасну екологічну етику і мораль, природоохоронну роль науки і мистецтва. Сьогодні конференція прийме розлогу ухвалу за результатами обговорення.

Слухаючи доповіді, не раз повертався до думки: а чим, власне, є Чорнобиль чи ті ж повені, як не спробою Створіння захиститися від одного зі своїх біологічних видів, чия господарська діяльність стала занадто руйнівною, скоротити людську популяцію, аби зберегти тисячі інших видів? Чи не це найголовніша причина вимирання українців? Стимуляція народжуваності (згадайте колишні бігборди “Кохаймося!”) навряд чи тут поможе – аж поки не буде принципово змінено національну ментальність, поки її не буде екологізовано. І роль церкви у цьому процесі безперечна.

Окрім суто природоохоронних моментів, конференція продемонструвала ще один великий позитив – зі сфери екології духу. На початку її відбулася екуменічна молитва за збереження довкілля, яку відправили представники шести конфесій. Прозвучали слова на церковнослов’янській, арабській і угорській мовах. Це був вражаючий контраст до нездатності наших світських політиків з різних таборів результативно спілкуватися між собою.

До того ж проведення подібних конференцій є засобом розбудови громадянського суспільства, реальної євро-інтеграції та й просто поверненням до цивілізованих параметрів функціонування суспільства. То ж, як казали римляни: “Ore et labore!” – “Молися і працюй!”.
Сергій ФЕДАКА
18 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини