Вчені США з'ясували секрет привабливості солодощів і шкідливої їжі

Вчені зі США з'ясували, що певна частина мозку змушує людей без міри їсти солодощі, зокрема, шоколад, або віддавати перевагу "некорисній їжі", – повідомляє "Корреспондент.нет"

Вчені США з

 

У результаті експерименту, який проводився на мишах, учені виявили, що частина мозку, яку раніше пов'язували з функціями руху, реагує на "харчові подразники", беручи участь у хімічних реакціях, схожих з реакцією організму на опіум.

"Це означає, що мозок має більш великі ділянки, змушують людей з надлишком вживати "їжу-винагороду", ніж вважалося раніше. Це може бути причиною надспоживання, з яким ми стикаємося сьогодні", - цитуються в повідомленні видавничої групи Cell Press слова співробітниці університету Мічигану Олександри Ді Фелічеантоніо (Alexandra DiFeliceantonio).

Команда дослідників зробила відкриття, даючи мишам препарат, що доставляється відразу в область мозку під назвою неостріатум (нова частина смугастого тіла півкулі великого мозку). В результаті ці тварини з'їдали вдвічі більше шоколадних драже, ніж зазвичай.

Одночасно вчені зафіксували зростання енкефалінів (нейропептид з морфіноподібною дією) в тій же мозкової області, коли пацюки починали їсти шматочки їжі, вкриті цукровою глазур'ю, як і шоколадні драже.

Як зазначають вчені, це не означає, що енкефаліни або подібні речовини змушують мишей більше любити шоколад, а їх відкриття свідчить про те, що хімічні речовини в головному мозку збільшують бажання і прагнення мишей їсти цукерки.

Висновки вчених викрили нову, несподівану роль неостріатуму, оскільки ця область переважно асоціювалася з функціями руху. На думку дослідників, їхня знахідка допоможе пролити світло і на проблему надмірного вживання людьми "шкідливої ​​їжі".

"Та ж область мозку стає активною у гладких людей, коли вони бачать їжу, або у наркоманів, коли вони бачать наркотики. Це означає, що цей нейропередавач може призводити до деяких форм надспоживання і розладів харчової поведінки у людей", - говорить провідний автор дослідження.

Вчені сподіваються просунутися далі і розслідувати пов'язаний феномен, коли людина, яка проходить повз улюблений фаст-фуд, відчуває раптове бажання зупинитися і скуштувати "шкідливу їжу".

21 вересня 2012р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини