Закарпатські "винахідники" тіньових схем

У чіткому функціонуванні податкової системи зацікавлені всі верстви населення, адже стабільні надходження до бюджету роблять можливими зростання соціальних видатків держави, спрямованих на допомогу найбіднішим верствам населення, а також на фінансування освіти, охорони здоров’я, реалізацію програм, які дають поштовх подальшому зростанню економіки.

Закарпатські "винахідники" тіньових схемОднак у нашому суспільстві всі хочуть мати високі стандарти соціального забезпечення, але далеко не всі прагнуть цьому сприяти. Чимало людей роблять все, щоб ухилитися від сплати побаткових зобов’язань, що є конституційним обов’язком усіх без винятку громадян.

Більше того, дехто йде цим аморальним шляхом значно далі і не тільки не сплачує податки до бюджету, а ще й намагається збагатитися за рахунок державної казни шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість, застосовуючи «елегантні» крутійські схеми та прикриття різноманітних «дахів».

Однак фахівці податкової міліції, не зважаючи на протидію з боку зловмисників, постійно вдосконалюючи методи своєї роботи, стають на перепоні прагненням тіньового бізнесу розпоряджатися державними фінансами. Нещодавно їм вдалося викрити та ліквідовати низку новітніх хитросплетених схем, за допомогою яких у держави могли б украсти багатомільйонні суми.

Так, у ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ працівники податкової міліції спільно з митниками затримали 90 тонн синтетичного каучуку, який українська фірма відправляла до Латвії. Згідно з документами, вартість продукції складала майже шість мільйонів гривень. Тобто тонна каучуку коштувала 65 тисяч гривень. Але податківці з’ясували, що фактично цей товар продається і купується за ціною в десять разів меншою.

Подальша перевірка встановла, що це вже не перша така махінація. Неодноразово застосовуючи подібну злочинну схему, керівники підприємства прагнули незаконно отримати від держави 33 мільйони гривень, хоча всі операції з так званого експорту були здійснені лише на папері. А в Одеському морському порту оперативники податкової міліції спільно з митниками затримали два контейнери, в яких знаходилися задекларовані до експорту скляні лінзи на суму понад 12 мільйонів гривень. Дві відомі київські фірми, що виступили власниками вантажу, оцінили одну лінзу в 52 гривні. Варто відзначити, що деякі вироби зі скла, призначені, наприклад, для професійної фотозйомки або спостереженням за далекими планетами, коштують набагато дорожче. Проте в цих контейнерах виявилося звичайне окулярне скло, ціна якого приблизно гривня за одиницю. Тобто задекларована вартість перевищувала реальну в 40—50 разів.

Як відзначив перший заступник голови ДПА України — начальник податкової міліції Валерій Корячкін, організація взаємодії з Державною митною службою України суттєво впливає на ефективність роботи податкової міліції з викриття правопорушень у сфері відшкодування податку на додану вартість. «Нами спільно розроблено і впроваджено у роботу механізм миттєвого контролю за так званими сумнівними операціями, — говорить Корячкін і додає. — Це дає змогу оперативно попереджати спроби розкрадання державної казни шляхом незаконного відшкодування ПДВ».

Завдяки розробці новітніх методів роботи податкова міліція нині здатна значно ефективніше і швидше розплутувати найхитріші махінації, тоді як раніше на це йшло кілька місяців. За цей час нечисті на руку бізнесмени встигали отримати з бюджету багатомільйонні суми.

Якщо за 2006 рік мали місце лише два факти затримання вантажів, то з початку цього року призупинено оформлення понад півсотні різних ризикових експортних операцій на суму понад 100 мільйонів гривень. Таким чином лише за п’ять місяців 2007 року завдяки пошуку нових методик роботи податкова міліція зекономила для держави майже 1,8 мільярда гривень, на які зазіхали шахраї, а це приблизно стільки, як за весь минулий рік. Відносно зловмисників порушено 508 кримінальних справ.
Володимир САПІЖАК, ГУ податкової міліції ДПА України, "День"
16 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

20:47
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
» Всі новини