БЕЗЗЕМЕЛЛЯ, ЧИ БЕЗГОЛІВ’Я?

Або Чому влада Ужгорода вкотре оголошує війну владі обласній?

БЕЗЗЕМЕЛЛЯ, ЧИ БЕЗГОЛІВ’Я? Борець за справедливість всіх часів і народів і за сумісництвом мер Ужгорода Сергій Ратушняк знову в трудах праведних – бореться з мафією. І знову "коза-ностра" сидить не деінде, а в облдержадміністрації: мало їй, бачте, Мукачева, то вона зазіхає на законну вотчину пана Ратушняка - Ужгород. Міська влада вкотре вигадала зачіпку, аби вколоти владу обласну. Вочевидь, міському голові без подій, скандалів та з’ясовування стосунків сумно жити. Воно й правда: в Ужгороді ж немає проблем ні з водою, ні зі сміттям, ні з дорогами, тож давайте привернемо увагу простих городян до «незаконних дій» обласної влади. А тим часом, під шумок, спокійно продовжуватимемо продавати аптеки, школи, кінотеатри та інші споруди, які належать нам з вами, ужгородці.

Отже, депутаттська більшість Ужгородської міськради оголосила чергову «голосну» заяву: нібито набули масового характеру втручання Закарпатської обласної адміністрації у діяльність територіальної громади міста Ужгорода та його органів місцевого самоврядування. А тепер увага: «Через прийняття 20.09.2005 р. розпорядження голови Закарпатської ОДА № 585 проводиться необгрунтовано тривала затримка розгляду та видачі документів погодження щодо оформлення громадянам міста права власності на отримані земельні ділянки. Численні звернення громадян дають підстави вважати, що це спланована акція носить масовий характер і не має на меті сприяння громадянам міста у забезпеченні їх прав, гарантованих Конституцією і Законами України».

Загалом у журналістиці є таке правило: не подавати неперевірених фактів. Однак є такі журналісти, яким факти неперевірені та ще й перекручені – саме те, що треба. Мабуть, принципом такої «жовтої преси» й вирішили скористатися міські депутати, написавши вищезгадану заяву. А річ ось у чім.
Виявляється, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 20.09.2005р. № 585 "Про порядок розгляду матеріалів погодження розміщення на території області нових, реконструкції та розширення діючих об'єктів усіх форм власності" жодного стосунку до проведення державної експертизи землевпорядної документації не має. Це розпорядження взагалі не стосується ні землі, ні оформлення громадянами документів на право власності на землю, ні чогось подібного. Цим документом під № 585 насправді створено комісію облдержадміністрації та затверджено Порядок розгляду матеріалів погодження розміщення на території області нових, реконструкції та розширення діючих об'єктів усіх форм власності. І ще один важливий факт: розпорядження під таким номером підготовлене управлінням економіки облдержадміністрації.

А тепер щодо «затримки розгляду і видачі документів на отримані земельні ділянки». Якщо такі порушення є, то чому досі ніхто про них не говорив і ніхто на це не скаржився? Зрештою, можна на всіх знайти управу, і варто починати хоча б із чогось на кшталт «Книги скарг і пропозицій». Однак у журналі реєстрації вхідної документації Головного управління земельних ресурсів у Закарпатській області письмових звернень щодо порушень строків проведення державної експертизи землевпорядної документації управління не зареєстровано. Люди зараз вже не бояться ні скарги писати, ні звертатися в різні інстанції, і знають, куди саме звертатися.

Якщо слідувати букві закону, то терміни реєстрації землі такі. Згідно зі ст. 34 Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації", строки проведення державної експертизи не можуть перевищувати 20 робочих днів від дня реєстрації об’єкта державної експертизи спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері державної експертизи. За словами начальника обласного головного управління земельних ресурсів Івана Калинича, проведення експертизи не вповільнюється, а навпаки, прискорюється, і це незважаючи на те, що в управлінні працює всього сім спеціалістів. І факти показовіші за слова: якщо за шість місяців 2006 року подано на експертизу землевпорядної документації 2135 справ проектної документації, то лише за 5 місяців поточного року на експертизу надійшло 2793 таких справ. Державну експертизу за 5 місяців цього року вже пройшли 2489 справ. Тобто порівняно з минулим роком спостерігається тенденція до збільшення кількості справ, що надходять на державну експертизу землевпорядної документації: їх побільшало на третину (на 658). В цьому контексті треба сказати ще й таке. Приміром, порівняємо Закарпаття з близькою за кількістю населення та територією областю: так, у Тернопільській області за цілий 2006 рік видано 2495 висновків, у Закарпатській - 5152 висновків державної експертизи, і лише за 5 місяців цього року – вже 2489.

Таке різке зростання темпів виготовлення документації проектними організаціями Іван Калинич пояснює дуже просто. По-перше, спеціалісти управління земельних ресурсів та управління з контролю за використанням й охороною земель здійснили низку перевірок дотримання чинного земельного законодавства і встановили чимало порушень при укладанні договорів оренди землі, факти використання земельних ділянок громадянами та юридичними особами без правовстановлюючих документів на землю. Саме тому зросла кількість замовлень проектної документації для виготовлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Крім того, роботи в управління побільшало й через те, що громадяни масово стали оформляти через банківські установи так зване «іпотечне кредитування», а при цьому наявність державного акту на право власності на земельні ділянки обов'язкова.

Але в цьому питанні є інший бік проблеми: можливо, міські депутати мали на увазі те, що управління повертає неякісно оформлені документи? Так, буває й таке. Але й тут є цілком логічне пояснення: у 2007 році землевпорядну проектно-технічну та кадастрову документацію в області розробляли 3 державні та 48 приватних і комунальних організацій, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання землевпорядних та землеоціночних робіт. Найбільше подано на експертизу землевпорядної документації державними проектними організаціями. З поданих на експертизу матеріалів позитивно оцінено 80 %, повернуто на доопрацювання 20 відсотків. Не погоджено та негативно оцінено 12 одиниць документації (це просто не якісно оформлені документи). За словами начальника управління, ніякої упередженості в спеціалістів немає, просто до них ставляться вимоги, то й вони вимагають належно оформлених документів.

І щодо власне Ужгорода. За словами Івана Калинича, цьогоріч по м. Ужгороду здійснено експертизу 236 справ землевпорядної та землеоціночної документації, що становить 10 відсотків від загальної кількості справ, щодо яких проведено експертизу в області. З поданих на експертизу справ по Ужгороду позитивно оцінено 88 % (і це дуже хороший показник!), повернуто на доопрацювання 12 відсотків. На сьогодні на експертизу надійшло близько 100 одиниць проектної документації, виготовленої по м. Ужгороду. А загалом в управлінні з усієї області наразі на розгляді знаходиться 525 одиниць землевпорядної та землеоціночної документації.

«Я не бачу, чому би ужгородці мали мати до нас претензії, хіба що ці претензії справді надумані, — вважає начальник головного обласного управління земельних ресурсів. — Але власне наше управління має претензії до міської влади Ужгорода. Приміром, обласний центр Закарпаття й досі не має чітко визначений та затверджених документально меж! І це при тому, що такий документ необхідний кожному населеному пункту, й наразі в області хіба що кілька сіл не мають таких меж. Або ж інше: в Закарпатті навіть деякі села вже мають електронні карти, а в Ужгорода цього немає! Саме наявність електронних карт дозволяє мати повну й чітку картину про землі, межі, розташування на них різних об’єктів. І лише за наявності електронної карти можна убезпечитися від зловживань навколо земельних питань, від повторного продажу однієї й тієї ж земельної ділянки тощо».

Без коментарів, як-то кажуть.
Віталій КОЗУБ, Ужгород
15 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини