Прецедент: угорська мова стала регіональною у Берегово

У закарпатському місті Берегово, приблизно половина населення якого – етнічні угорці, депутати міської ради затвердили минулого тижня угорську мову як регіональну. Таким чином вони юридично зафіксували стан справ, який існує тут десятиліттями, водночас посиливши протистояння місцевих жителів на мовному ґрунті.

Прецедент: угорська мова стала регіональною у Берегово

Як повідомив міський голова Берегово Іштван Гайдош, у п'ятницю на сесії міськради таке рішення підтримали 26 із 36 присутніх депутатів. Свою ухвалу депутати обґрунтували "реалізацією окремих норм" закону про засади мовної політики.

У серпні на Півдні та Сході України деякі місцеві ради, посилаючись на цей же закон, визнали регіональною російську мову, однак з мовою неросійської нацменшини це сталося вперше.

Рішення закарпатських депутатів, окрім іншого, передбачає, що написи на бланках, печатках і табличках Берегівської міськради відтепер будуть українською і угорською мовами.

"Володіння українською та регіональною угорською мовами – цей критерій буде враховуватися і під час підбору кадрів до органів державної влади та місцевого самоврядування", – сказав міський голова.

Проте у Берегово і прилеглому районі, де компактно проживає угорська громада, угорська мова давно діє практично на тих самих правах, що й українська. Таблички на деяких держустановах містять подвійну назву міста Берегово/Берегсас, назви більшості крамниць також дубльовані, а деякі взагалі містять лише одну вивіску – угорську.

Українську – в регіональні?

Україномовне населення міста, в якому частка етнічних українців становить біля 39%, сприйняло рішення міськради неоднозначно.

У Берегово, а надто у прилеглих селах, цілком звичайною є ситуація, коли офіціант може просто не прийняти замовлення, якщо клієнт не озвучить його угорською. З етнічних угорців, які мешкають тут, українську знає більш-менш добре лише середнє покоління. Старі ж люди володіють тільки угорською, як і значна частина молоді, яка не вважає за потрібне вчити українську, спілкуючись у доволі герметичному середовищі.

Професор лінгвістики, викладач Ужгородського Національного університету Любомир Белей, каже, що рішення міськради може призвести до того, що абітурієнти отримають право поступати до українських вишів, не володіючи українською мовою, відтак національні меншини будуть ще менше зацікавлені у вивченні державної мови.

"І нічого доброго у цьому немає ані для меншини, ані для держави", - каже професор Белей.

Він розповів про випадок, коли йому трапився студент, який взагалі не розмовляв українською. "Не йдеться про диктант. Не йдеться про орфографію, про володіння семантичними нюансами. Він не може усно викласти своє прохання [українською]", - сказав професор Белей.

Молодий україномовний чоловік, який працює системним адміністратором в одній з берегівських установ і добре володіє угорською, висловлює своє обурення в соцмережі і пише, що не купуватиме на базарі товар, якщо йому не пропонуватимуть його українською.

Працівниця банку, яка просила не називати своє ім'я, каже: "Якщо депутати прийняли рішення про угорську регіональну, нехай визнають тоді регіональною і українську, аби українці не почувалися у Берегові зайдами і чужинцями".

Як вудка для рибалки

Міський голова Берегово сподівається, що в разі перемоги Партії регіонів на парламентських виборах процес розширення прав угорської мови "просуватиметься й надалі".

"В цьому разі можемо розраховувати на те, що до наступних президентських виборів закон буде реалізовано в повному обсязі. Тим паче, це питання є одним з основних у програмі Віктора Януковича, а він, як ми вже переконалися, дотримується свого слова", - сказав пан Гайдош, який водночас очолює Демократичну спілку угорців України.

Доктор філософії Ілдико Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, називає ухвалення мовного закону "великою подією" для корінного угорського населення Закарпаття.

"Дивує, що цей закон ще мають прийняти в районах і областях. На місцях, де компактно проживають угорці, ми чекаємо, щоб одразу ж прийняли заходи для використання угорської мови у наших районах та селах, де ми компактно проживаємо", - сказала вона.

Пані Орос, яка також очолює Товариство угорських педагогів Закарпаття, каже, що її організація пропонує владі зробити так, щоб у місцях, де компактно проживають угорці, угорську мову вивчали як першу іноземну.

Інші угорські культурні діячі ще до ухвалення закону у парламенті також схвально відгукувалися про нього.

Елемир Кевсегі, журналіст і головний редактор газети Karpati Igaz So, сказав ВВС Україна: "Цей закон – цілком прогресивний і європейський. Адже Європа також населена представниками багатьох національностей, і кожен з них може вільно послуговуватися рідною мовою. Звісно, якщо він знає і мову країни, у якій мешкає".

Шандор Шпеник, декан факультету гуманітарних і природничих наук з угорською мовою викладання Ужгородського національного університету сказав тоді, що цей закон потрібен як вудка, якою "рибалки сам впіймають собі рибу".

"Згадайте Закарпаття 70-80 років тому, - каже пан Шпеник. - Це дуже непевні часи – передвоєнні, воєнні. І якщо навіть тоді вивіски в Ужгороді писалися трьома мовами: угорською, чеською і руською, а люди спілкувалися усіма трьома мовами – якщо це не завадило нікому у воєнний час, хіба може це завадити комусь у нашу цивілізовану епоху? Я гадаю, що з цього буде тільки користь".

За всеукраїнським переписом населення 2001 року в Закарпатті проживає понад 151 тис. угорців. У Берегово їх майже 13 тисяч, або 48%.

 

Олександр Попович, BBC Україна

10 вересня 2012р.

Теги: угорська, регіональна, Гайдош

Коментарі

??? 2012-09-20 / 14:05:15

Антиукраїнство. Коментар видалено. Адмін

... 2012-09-19 / 15:33:40
Звісно, історія річ неоднозначна, і ви ту неоднозначність на всю свою лукаву голову використовуєте. Але правда за тими, хто бореться за свою землю, за свій народ. Це у всі віки робили українці. Вони ніколи не зазіхали на чуже і найчастіше були обманутими, ніж обманювали і інтригували. Хтось то може називати політичним мистецтвом. Але по совісті то називається підступ і гріх. Ви згадали Волошина. Чи можете ви собі уявити, аби священик Волошин пішов на майже безбройних людей, як це зробили мадяре на Красному полю, а потім роками катував тих, в кому віддчували дух свободи і національної самосвідомості. До тих пір поки не вибачаться як слід за злочин, до тих пір на цій землі вони окупанти.

??? 2012-09-19 / 15:11:42

Антиукраїнство. Не з того боку шукаєте авантюру в березні 1939 року. Коментар видалено. Адмін

??? 2012-09-19 / 15:06:46
2 ... 2012-09-19 / 14:23:39

хіба за останні 20 років не малисме докусь можливостей спостірігати за "здобутками" вашої "цивілізованої та європейської ... нації" ???

а штучностворену у 1918 році Чехословаччину "похоронили" в 1939 році не з безпосереднього дозволу та співучасті тих же субєктів (Англія та Франція), які її на різних потаємних каменярських збіговиськах омріяли, а у версальській пробірці зачали ???

а чию спину використовував С. Бандера з ОУН та УПА ???

а Сталін, коли "воззєднував" у вересні 1939 року в тилу польської армії ???

... 2012-09-19 / 14:43:55
Присвоїли комуністи-інтернаціоналісти для яких україна чи національність були пустим "голодоморним" звуком. Присвоїли, до речі, разом з вами, і ви, дорогі наші брати-угорці, так охоче вчили ту расейську мову (від української вам щелепи вивертає), що ще й зараз щебетати не забули.

Istvan 2012-09-19 / 14:38:05

Ви піддаєте сумнівам законність перебування Закарпаття у складі України? Зробіть це у відкритий спосіб. Коментар видалено. Адмін

... 2012-09-19 / 14:23:39
У 1939 році мадяре прийшли "відновлювати історичну справедливість" на спині фашистів, зараз це пробують робити на спині бандитів. Цивілізована і європейська нація, ніщо казати.

??? 2012-09-17 / 11:39:10
2 2 Istvan 2012-09-16 / 11:16:51
Дурний тебе піп хрестив, Піштику! (c)

- а вас мабуть більшовицький комісар- "воззєднувач" "хрестив", який той muszka nyelvet та з ним і соловїну на Подкарпаття масово завіз ???

2 Istvan 2012-09-16 / 11:16:51
Дурний тебе піп хрестив, Піштику!
А з якого такого бодуна видурюєшся туй-ка гіби-українською? Завжди ж тільки muszka nyelvet користав!

Istvan 2012-09-14 / 09:04:41
За цей закон проголосувала вся Україна, коли люди голосовали за цей парламент, та за Януковича (або не пішли голосувати, або голосували проти всіх)

Istvan 2012-09-14 / 09:02:10
За цей закон праголосував вся Україна, коли голосовав за цей парламент, та за Януковича (або не пішов голосувати, або голосував проти всіх).

*** 2012-09-13 / 20:16:06
http://life.comments.ua/2012/09/13/360076/shkolah-donbassa-hotyat-uchit.html

UNICUM 2012-09-12 / 23:00:28
ОСВІЧЕНІ УКРАЇНЦІ, ЯК ПРАВИЛО, ТРУДЯТЬСЯ ДЛЯ ВСІХ, ТІЛЬКИ НЕ ДЛЯ УКРАЇНИ І ЇЇ НАРОДУ... ВОНИ ПОВИННІ ПОКЛЯСТИСЯ СОБІ НЕ КИДАТИ УКРАЇНСЬКУ СПРАВУ. ВОНИ ПОВИННІ УСВІДОМИТИ, ЩО КОЖНА ЛЮДИНА, ЩО ВИЇЖДЖАЄ З УКРАЇНИ, КОЖНА КОПІЙКА, ЩО ВИТРАЧАЄТЬСЯ НЕ НА ДОСЯГНЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЦІЛЕЙ, КОЖНЕ СЛОВО, СКАЗАНЕ НЕ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ Є МАРНУВАННЯМ КАПІТАЛУ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ, А ЗА ДАНИХ ОБСТАВИН КОЖНА ВТРАТА Є БЕЗПОВОРОТНОЮ. МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ СТАТТЯ "ПРОПАЩИЙ ЧАС" КІНЕЦЬ 19 СТ. ЦЕ ВЖЕ ВСЕ БУЛО. ІСТОРІЯ ПОВТОРЮЄТЬСЯ І НІЧОМУ НАС НЕ ВЧИТЬ - А ТОМУ І ПОВТОРЮЄТЬСЯ.

Танюшка 2012-09-12 / 10:30:34
закон про мови - є продуманим кроком до зниження національної значущості мови, це неминуче призведе до зниження української культури та якості освіти.

молодці угорці 2012-09-12 / 06:28:42
На решті. Молдці угорці. Вони на це мають повне право адже більше тисяча років зберігають свою етнічну гомогенність. Багато хто критикує їх за те, що не знають української, так, це проблема, але завдяки цьому якраз вони і не асимілювалися. А на рахунок обслуговування, я не знаю автор статті в яких кавярнях бував, але я багато подорожую на Закарпатті і хочу відмітити, що і кухня і обслуговування СУПЕР (відвідайте Famili, Oazis або ресторан Зусріч). В них є чому повчитися. А такого привітного і патріотичного народу в Україні немає.

Деп 2012-09-11 / 13:37:23
В чому прецендент. Майже пів держави прийняло руську і не було прецеденту.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини