«Регіональний» в.о. голови облради каже, що Закарпаття не може затверджувати угорську мову регіональною

Сьогодні наближені до Партії регіонів закарпатські ЗМІ розповсюдили текст відповіді в. о. голови Закарпатської обласної ради Володимира Закуреного народному депутату Генадію Москалю. Затвердивши рішенням облрад регіональний статус російської мови в ряді областей сходу та півдня України, Партія регіонів устами В.Закуреного офіційно відмовила в такому статусі угорській мові на Закарпатті.

«Регіональний» в.о. голови облради каже, що Закарпаття не може затверджувати угорську мову регіональною

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, опозиційний нардеп Геннадій Москаль, який безперестанку стібається з одіозного закону про мови авторства Колесніченка-Ківалова, розсилаючи в різні владні структури звернення угорською, «русинською», румунською мовами та мовою ідиш, минулого тижня звернувся до Закарпатської облради з пропозицією «розглянути на засіданні Закарпатської обласної ради питання про надання угорській мові статусу регіональної з гарантією її використання і в галузі управління та документації». Цьому зверненню Г.Москаля передувала розповсюджена ним інформація, в якій стверджується, що «Адміністрація Президента розіслала негласні вказівки обласним радам із вимогою не ставити питання про надання статусу мовам національних меншин за винятком російської. Таким чином, політика правлячої Партії регіонів принижує права усіх, за винятком російської, національних меншин, які гарантовані їм Конституцією України».

Текст відповідного звернення Г.Москаля до Закарпатської облради написано угорською мовою.

У відповіді, підписаній в.о. голови Закарпатської облради В.Закуреним, «після проведення юридичної експертизи зазначеного депутатського звернення» обласна рада повідомляє нардепа про те, що «законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засади державної мовної політики» або будь-яким іншим діючим нормативно-правовим актом не передбачено таке повноваження обласної ради, як надання певній мові статусу регіональної, що у свою чергу не дає право Закарпатській обласній раді розглядати питання про надання угорській мові статусу регіональної з гарантією її використання і в галузі управління та документації.»

Зазначена відповідь є більш, аніж дивною з огляду на те, що В.Закурений є представником Партії регіонів (більше того, керівником штабу «регіоналів» на Закарпатті), яка ініціювала прийняття зазначеного закону під гаслом підтримки мов національних меншин, а ряд обласних рад України, де більшість мають представники Партії регіонів, уже прийняли рішення про надання статусу регіональної російській мові. При цьому представникам ряду нацменшин, чиї мови справді потребують захисту і підтримки, у їх проханні визнати їх мови регіональними відмовлено.

Ще раніше заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що  "регіонали" не вбачають потреби надавати статус регіональної жодній мові національних меншин, крім російської.

А член ЦВК Михайло Охендовський повідомив, що ЦВК не збирається друкувати виборчі бюлетені мовою національних меншин, зокрема угорською, як це раніше обіцяли "регіонали".

 

"Шановний Геннадію Геннадійовичу!

Закарпатська обласна рада отримала Ваше депутатське звернення угорською мовою, без офіційного перекладу українською мовою.

Згідно з неофіційним перекладом Ви просите розглянути на засіданні Закарпатської обласної ради питання про надання угорській мові статусу регіональної з гарантією її використання і в галузі управління та документації. Після проведення юридичної експертизи зазначеного депутатського звернення повідомляємо наступне.
Відповідно до частини 3 статті 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правовими актами Верховної Ради України і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції.

Проте Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засади державної мовної політики» або будь-яким іншим діючим нормативно-правовим актом не передбачено таке повноваження обласної ради, як надання певній мові статусу регіональної, що у свою чергу не дає право Закарпатській обласній раді розглядати питання про надання угорській мові статусу регіональної з гарантією її використання і в галузі управління та документації.

Крім того, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламенту роботи Закарпатської обласної ради VI скликання Народний депутат України не передбачений як суб'єкт внесення питань на розгляд обласної ради. Отже, зазначене питання не може бути розглянуте на пленарному засіданні Закарпатської обласної ради, оскільки подане неналежним суб'єктом, котрий не володіє необхідними законодавчо встановленими правами.

З повагою 
В.п. голови ради В.Закурений"

29 серпня 2012р.

Теги: мова, Москаль, Закурений, угорська

Коментарі

TupaHka 2012-09-06 / 19:42:41
А Ви хоч один прочитали що прийняли інші облради??? Чисто раді принципа прочитайте а потім робіть висновки. Там ніде немає написано що зробити регіональною мовою руську. А журналісти теребенять.....

istvami 2012-09-03 / 18:02:57

На жаль, у нас немає перекладача з угорської. Коментар видалено. Адмін

Селянин 2012-08-31 / 21:21:29

А Жалива ****** пише,що Москаль обізвав керівництво облради у "недолугості та тупості" і робить висновки що це Балога,так як він офіційний керівник ради.То може взяти і вигнати Закуреного,якщо він не бере на себе відповідальності? Думаю голоси знайдуться.

ярослав орос 2012-08-30 / 20:48:40
вовка закурений, не ганьби галіціянт у закарпатті...

я з пальцем у роті уважно стежу за Тобою, позаяк ми закінчили один технікум, і так уже склалося, що я, було, свого часу переспав у Твоїй "приймацькій" хаті (при щирій розмові) в рахові...

вовка, будь обачливий з хронічним галіціянським продажництвом!

ярослав орос ще кмітить у диню!

шкода, що Ти не викроїв був хвильку на презентацю мого "триликого ноя" в ужгороді...

зрозуміло, держава понад усе!

Слов'янин 2012-08-30 / 19:08:04
В Україні повинна бути єдина державна мова - українська. Все можна зробити спокійно, без істерії... Автор провокаційного закону Колісніченко, без сумніву, діяв не за власною ініціативою... В результаті маємо черговий розкол українського суспільства.

рахів 2012-08-30 / 18:16:10
Скільки живе на Закарпатті національностей давайте тоді приймемо всі мови.Хто такий Москаль?Від коли він так піклується Угорськими меншинами?Видно він став угорцем відколи почалася передвиборча компанія

рахів 2012-08-30 / 18:09:51
Ти пане "гуцул" хто ти є такий?Прийди покажи морду неграмотну на день бринзі,ми подивимося на тебе.Гуцули тебе зустрінуть і хочемо подивитися на тебе якщо ти такий борзий.

Гуцул 2012-08-30 / 16:58:39
Закурений просто не грамотний!!! ги ги ги!!!

Патріот 2012-08-30 / 15:20:09
Молоодець Закуренний, поважаю.

Юрист 2012-08-30 / 14:59:19
Що ж ви так агресивно все коментуєте. Якщо подивитись на події реально, о ті облради, котрі визнали російську мову регональною, порушили закони і таке їхнє рішення може бути скасованим у судовому порядку.

Гуцул 2012-08-30 / 13:09:39
Закарпатським регіоналам потрібно визнати і заявити про свою ПОЛІТИЧНУ НЕСПРОМОЖНІСТЬ, простіше кажучи - ІМПОТЕНЦІЮ. Є прекрасна нагода, п. Закурений. Скоро фестиваль "Гуцульська бриндзя" у вашому рідному Рахові. Ви ж будете на сцені. Наберіться мужності, розкажіть громаді, що тут до чого і як. Але мужності у вас немає. Про гідність годі й говорити. Ви давно забули, що це таке, а може ніколи й не знали. За посади і місце для власної ПРсони вам зручніше бути блюдолизами і хлопчиками на побігеньках і ківаловоколісниченків і чечетоєфремових.
P.S. Що ще потрібно, щоб зрозуміти, що вас водять за ніс і "розводять, як кошенят". Невже не достатньо послухати і того ж таки чечетова і того ж закуреного. Не шукайте меду в ду...і, його там нема. Не шукайте дорогу до Європи через Калугу, Рязань і Тамбов, такі близькі і рідні для регіоналів.

??? 2012-08-30 / 12:27:19
2 удписувач 2012-08-30 / 10:27:02

"Нибуде із пса солонини так із сього закону пользи не буде" (ц)

хіба лише з цього "закону" ???

111 2012-08-30 / 12:09:05
Чому роми міста Ужгорода мовчать, хай звернуться до Міської ради, їх точно в Ужгороді є більше 10 відсотків. Такого шансу більше не буде.

удписувач 2012-08-30 / 10:27:02
Нибуде із пса солонини так із сього закону пользи не буде

Берегсас 2012-08-30 / 01:01:12
Гайдош, ти де? Віддувайся за партію регіонів... :)

Філолог 2012-08-30 / 00:51:08
"... Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засади державної мовної політики» або будь-яким іншим діючим нормативно-правовим актом не передбачено таке повноваження обласної ради, як надання певній мові статусу регіональної,"
Та це просто унікум якийсь, цей в.о.голови. Треба так розуміти, що Закарпатська облрада якась сирота у великій і дружній сім'ї інших облрад. Повноважень немає! Чому ці повноваження мають у Харкові, Одесі, Миколаєві, Донецьку, Луганську і ще в ряді областей??? Що це за таке неподобство??? Скільки часу регіонали керують областю, а повноважень не добились. А може всі оті "юго-восточниє" регіонали ПЕРЕВИЩИЛИ СВОЇ ПОВНОВАЖЕННЯ??? Тобто, надавали статусу російській мові ВСУПЕРЕЧ ЗАКОНАМ УКРАЇНИ. Простіше кажучи, однопартійці п. Закуреного є ПОРУШНИКАМИ чинного Українського законодавства. То нехай п. Закурений НЕ МУДРУЄ, а скаже коротко і ясно, хто і як порушив Конституцію і ще ряд Законів України, і що порушникам за це має бути. А ми його послухаємо. Чуєте, Володимиру Петровичу? Агов!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини