Люблю її, а ви?

Чорна, без цукру, без жодних добавок, така міцна і така справжня. Чи не найулюбленіший мій напій - кава. Її я ладна називати - "Її величність - кава". З нею добре і на самоті, особливо вранці, коли можна обдумати плани на день. Вона може бути і приводом, аби зустрітися з тими ж друзями. Недарма ми кажемо: "Пішли на каву!". Як вона бадьорить і піднімає настрій, від неї навіть натхнення з'являється...

Люблю її, а ви?

Який це кайф жити на Закарпатті, де вперше на Україні почали споживати цей напій. У нас з’являються нові кав’ярні, ти заходиш туди і відчуваєш аромати різних сортів арабіки, ти чуєш як мелють зерна, цей п’янкий аромат одурманює тебе! Я не розумію тих, хто не любить каву...

У питанні кави я цілком підтримую Наполеона. Він казав, що ладен терпіти будь-який біль від кави, але не відмовиться від неї. Як шкода, що я не можу випити більше двох чашок еспресо на день! А так хочеться. Ці сорти — “марагоджип”, “айріш”, “індія”, “баварський шоколад” — обожнюю каву! За хорошу каву можна заплатити в Ужгороді — 6 гривень, у нашій столиці, припустімо — 20 гривень. У Берліні кава вартує до 3 євро і ти готовий викласти ці гроші, бо кава це щось. Чи, може, просто залежність? Але приємна залежність!

У кав’ярні “Дасторія” навіть можна випити чашечку кави за 53 гривні. Та думаю, воно того не варто. А наш “Меделін” — це, як місце зустрічі, місце зустрічі за кавою! Хоча, кава, на жаль, там трішки вже не та, що раніше.

Тепер щоранку ходжу до “Тотему” на проспекті. І ця кав’ярня вже для мене як дім. Там постійно збираються одні й ті самі люди, офіціантки тебе вже знають. Вони не лише приготують Тобі якусь ексклюзивну кавусю, а й поспілкуються з тобою. Це так добре вранці пити каву, насолоджуватися цим напоєм, згадувати приємне минуле і думати про приємне майбутнє. І тут усі свої, їх усіх — абсолютно незнайомих і різних людей об’єднала кава!

У нас, на Закарпатт,і кава найкраща. Навіть мої знайомі львів’яни погоджуються зі старим єврейським прислів’ям: “Львів славиться кав‘ярнями, а Ужгород — кавою”.

Якби у нас відкрилася хоча би одна кав’ярня на кшталт львівської, то поєднання найкращої арабіки з відповідним інтер’єром кав’ярні... У львівських кав’ярнях і справді щось є, там неймовірно затишно, якось по-європейськи... Я хочу, щоб і в Ужгороді було щось подібне! Це моя мрія! 

 

Евеліна Гурницька, Закарпаття онлайн.Блоги
16 квітня 2010р.

Теги: кава, кав'ярня

Коментарі

Евеліна 2011-08-15 / 11:09:00
Класно, треба йти на каву)

Fuckтически твоя 2011-06-10 / 22:44:00
Обожаю Дасторию) Там просто супер) Пробовала кофе и за 53 гривны, не жалею. Оно действительно очень хорошее.

КАКТУС 2011-04-16 / 12:44:00
Спешу обрадовать - львовская кавярня-цукерня открывается скоро на Корзо 2
Посмотрим как львовяне умеют работать на вражеской территории

Евеліна 2011-04-05 / 21:01:00
Приймаю запрошення)

misko_bachi 2011-03-29 / 13:51:00
Хочу почастувати Вас кавою a'la LEMBERG
в Ужгороді

Евеліна 2010-05-26 / 13:14:00
Так, у нас справді дехто сприймає самотність, як щось страшне.



Гадаю, якщо нам дається самотність, то це час, аби щось осмислити, обдумати і ЗРОЗУМІТИ себе.



Я вважаю, що людина має навчитися жити у гармонії з собою. Інакше -- як вона досягне гармонії з іншими?



Мене самотність не лякає. Я її навіть часом потребую. І це класно.



Кажуть, справжні друзі ті, яким є про що і помовчати :)

Росана Бісмак 2010-05-23 / 17:37:00
Саме тому, я роблю це вдома) Знаєш, це ще добре, що тільки офіціантки нав'язують компанію;) А з приводу самотності, то чомусь всі важають її якимось страшним недугом. Люди не вміють бути наодинці з собою і це якось так...

Евеліна 2010-05-17 / 16:57:00
Рада тебе тут читати, Росано!



Я теж устаю раніше. І взагалі я обожнюю ранок, я люблю його переживати, ці хвилині, коли так тихо, а всі ще сплять, і ти... Лише ти і ранок. Щоправда каву п'ю у кав'ярні о 8.15, бо в мене ще нема кавоварки.



Я навмисне ходжу до кав'ярні одна, бо ж ранок, всі сплять... Кава пробуджує в мені приємні емоції.



Єдиний недолік -- в одній з моїх улюблених кав'ярень, де я люблю бути на самоті і лише з філіжанкою кави та, часом, хорошою книжкою зазіхають на мій особистий простір.



Офіціантки думають, що я приходжу одна, бо одна... Вони не думають, що я роблю це навмисно. Отож нав'язують мені свою компанію. Довелося змінити місце ранкового ритуалу :)

Росана Бісмак 2010-05-14 / 11:30:00
Від Вашого матеріалу мені запахло улюбленою кавою з корицею:)

У мене, навіть, є певний ритуал: о 7-ій ранку, я навмисне встаю раніше, аби спокійно випити кави і налаштуватися на робочий лад, сидіти на підвіконні, пити каву і дивитися на ранковий туман на містом... ммм...:)

Евеліна 2010-04-23 / 16:27:00
:)



Добре, коли люди здатні дарувати один одному інформацію,хороший настрій й позиьтивні емоції.

KK 2010-04-23 / 16:21:00
Евеліно - дякую за інформацію, і не тільки про каварню. Я не знав що площа 'Корятовича' в Ужгороді існує. Це мені цікаво бо якщо не знаєти, то у повністю мій нік 'КК' означає 'Князь Корятович'. Не знав що я маю свою площу в Ужгороді!

Евеліна 2010-04-23 / 15:37:00
до КК



Будете в Ужгороді, заходьте на каву до нової кав'ярні біля готелю "Атлант" на площі Корятовича. Там подають таку каву "Rose" -- міцна, але м'яка кава зі смаком чеколяди :)

Вам сподобається!



Успіхів!

KK 2010-04-23 / 02:17:00
тобто хотів написати '('в' чи 'на')' в низу. Мушу бути більш уважним, бо як бачити мої фрази підпадають під мікроскопом!

KK 2010-04-23 / 00:56:00
Тільки провинив однією літерою ('в' чи 'у')? І диивіться що я наробив. Що аж 'спеціалістів' і в 'джерелах' треба займатися? А якщо я якесь слово чи граматичу фразу (страхіття божі!) не правильно буду вживати? Добрі люди, як Ви думаєти, чи не тяжко мені буде жити під таким жорстоким переслідуванням? А ше п. Юрій, через якусь другу мою провину, уже підозріває моїх родичів у не правільному виховання ммою ('Я розумію, що Ви виростали за границями України, але хіба батьки не вживали рідної мови?') Я Вас вину в цім всім ''ремарко''!

Евеліна 2010-04-22 / 10:19:00
До сорри



Дякую за ваші щирі поради. Нехай ганбляться ті, хто нічого не питають, очевидно, вони знають абсолютно все.



Ви такий обізнаний? Різні джерела говорять різні версії -- http://gn.org.ua/in_ua

сорри 2010-04-21 / 14:11:00
Пані Евеліно,



щиро би вам радив не задавати подібне запитання викладачам. Принаймні публічно, на парах. Аби не зганьбитися незнанням очевидного... :)

Філолог-журналіст 2010-04-21 / 13:27:00
Щодо "в Україні". Які тут можуть бути сумніви? Звичайно, "в". Ніхто ж не говорить на Швейцарії, на Франції тощо. Просто росіяни говорять на Украине, типу "на окраине" . Російська калька перейшла і в українську мову. Але ж ми говоримо про державу, а хіба можна казати "на державі" (мається на увазі місцевий відмінок)

Евеліна 2010-04-21 / 10:03:00
До КК



Пила каву з карамеллю та з іншими топінгами. Були часи, коли я щодня пила різні кавові коктейлі - холодні й гарячі. Але вони для мене якісь засолодкі, якісь несправжні. Їх багато видів, але всі все одно однакові - кава, молоко, якісь прянощі.

Врешті я для себе визначила, що просто експресо без цукру, без вершків, без цитрини - найкраще.

Проте дегустую різні сорти кави. Ось учора вламала баристу помолоти мені каву "баварський шоколад" і одразу її зготувати. Свіжомелені зерна - цей аромат. Дуже смакувало.



А ось каву у Макдональдсі не люблю. Бо не можна тримати кавоварку біля пічок для гамбургерів й картоплі фрі. Біля кави нічого не має бути зайвого. Навіть бариста не має права пахнути парфумами, бо це впливає на аромат і на смак кави :)



Щодо вишиванки, так вона українська, але вона не відображає мої погляди.

Евеліна 2010-04-21 / 09:48:00
До Алли



Мені залишається з Тобою, Алло погодитися, бо знаю, що Ти грамотна.



Але хочу наукових підтверджень. При нагоді запитаю у Галини Шумицької. :)





Звичайно, "в Україні" -- краще :))

KK 2010-04-20 / 22:55:00
Досить про пива! назад до кави...а не смакували кави з карамелйом? Останіми роками в Америці, дуже популярно пити всякі холодні напитки зроблені з кавою. У цих напоїв і часто вживається морозиво і вони дуже великі. Мої

дві самі любі є з карамелйом із чоколядою (мока). Так популярні ці напої стали що можна їх скрізь дістати, навіть в Мкдоналдсa!