Революція в УжНУ

Вчора, 3 квітня, в Ужгородському національному університеті відбулася направду революційна зустріч студентів з в.о. ректора Володимиром Смоланкою. Хоч студентів було не так багато як би то мало бути (в основному це були тільки представники факультетів), втім вдалося підняти дуже важливі питання.

Революція в УжНУ

Я попросився до слова. За п’ять років навчання на історичному факультеті я пізнав університетське життя у всіх його проявах. Тому мої вимоги до нового очільника вузу вмістилися в три пункти:

1.    Боротьба з хабарництвом. На моєму рідному історичному факультеті (декан Володимир Фенич) близько 50% студентів денного відділення вчаться за гроші. Кажу це не з чуток, бо зсередини знаю ситуацію. На заочному відділення ситуація трагічніша – там за гроші вчаться 95% студентів. Так не повинно бути! Згодом ці студенти будуть нашими конкурентами на робочі місця.

2.    Проблема студентського самоврядування. Найбільшою колізією в цій сфері є існування двох інституцій, що мали б захищати права студентів – студентської ради (очолює Іван Граб) та Профкому студентів УжНУ (віднедавна очолює Ростислав Головчанський). Зізнаюся, що про роботу студентської ради я майже нічого не знаю. Однак, я був добре знайомий з роботою студентського профкому в той час, коли його очолювала Андріана Завадяк. З усією відповідальністю стверджую про абсолютну непрозорість роботи цієї організації. Студентам, напевно, відомо, що з кожної їхньої стипендії відраховують близько 7 гривень на потреби профкому (членські внески). Розподіл цих коштів значною мірою відбувається в ручному режимі – активісти профкому їздять відпочивати на лижні курорти в Кострино тощо. Всі витрати, очевидно, списуються під виглядом різних матеріальних допомог тощо. Я абсолютно не знайомий з роботою нового очільника профкому Ростислава Головчанського, який виконує свої обов’язки з березня цього року, але ми, студенти, повинні все зробити для того, аби ситуація з непрозорістю профкому не повторилася. Тому я звернувся до в.о. ректора Володимира Смоланки з проханням максимально сприяти налагодженню роботи студентського самоврядування. Однак розумію, що переломити ситуацію можуть тільки самі студенти.

3.    Проблема гарячої води в гуртожитках. Хоч формально постачання і було налагоджене, однак дуже часто ту воду просто неможливо назвати гарячою, радше літеплою.

Ось що відповів мені в.о.ректора:

1.    Проблема хабарництва справді одна з найбільших. Володимир Смоланка пообіцяв реагувати на всі звернення студентів (навіть анонімні), гарантуючи при цьому, що студент, який звернеться, не постраждає від викладачів. Також в.о. ректора запропонував всім бажаючим студентам створювати ініціативні групи на своїх факультетах і самим контролювати процеси складання заліків та іспитів. Яким чином? Той, хто запишеться у ініціативну групу матиме дозвіл від В.Смоланки бути присутнім на будь-яких іспитах чи заліках.

2.    Коментуючи проблему студентського самоврядування, В.Смоланка порадив тільки одне – переобирайте.

3.    В.о. ректора зізнався, що не чув про таку проблему, ніби вода в гуртожитках не завжди буває гарячою. Доручив розібратися з цим проректору Дмитру Соймі.

Які висновки можемо зробити? Володимир Смоланка насправді дав "зелене світло" для всіх ініціатив студентів. Тепер справа за нами! З трибуни я запропонував очільникам студради та профкому створити спільний сайт (один на двох!) студентського самоврядування. Я зголосився безкоштовно допомогти у створенні сайту і його наповненні. Від того, чи згодяться на такий крок І.Граб та Р.Головчанський, залежатиме наше бажання переобирати їх чи ні.

Щодо хабарництва. Я закликаю негайно формувати ті ініціативні групи, про які казав В.Смоланка. Пам’ятайте, що вступити до них може будь-який студент незалежно від форми навчання. Я особисто вже знаю до кого піду на іспити та заліки на моєму рідному істфаці. До слова, В. Смоланка пообіцяв, що члени цих ініціативних груп зможуть також контролювати вступну кампанію на перший та п’ятий курси (це надзвичайно важливе поле для нашої роботи).

Закликаю студентів – не будьте байдужими, не стійте осторонь! Ті, хто свідомо віддали свої життя на Майдані, зробили це для того, аби країна змінилася. Там загинуло багато студентів, наших однолітків. Ми не маємо права сьогодні мовчати і бездіяти. Вони вже зробили все за нас…

Прошу тих студентів (з різних факультетів), що бажають долучитися до ініціативних груп по боротьбі з корупцією, зв’язуватись зі мною через соц.мережі (я є майже у всіх), або ж через ел.пошту – max.molnar@gmail.com.

04 квітня 2014р.

Теги: УжНУ, Смоланка

Коментарі

Tezh ,,istoryk'' 2014-04-21 / 17:59:11
Chytaju i tycho shaliju... De ti casy blahoslovenni,koly ja vchyvsja na istfaci (a zdajetjsa ,scho zovsim nedavno :-) ) Todi najbiljchym chabarem vvazhavsja termos kavy tucho pidkladenyj vykladachu na ispyti ,v stil... Vypusk 1989 ne dastj zbrechaty! Pryvit istfaku!

я аа 2014-04-21 / 00:10:54
а Фенич втік!!! "пішов у відпустку" неборак, так думає, що крісло втримає

Люстрацію 2014-04-12 / 09:17:05
геть з університету: Ніколайчука, Лемака, Пересту, Офіцинського, Височанського, Шандора та Фенича. Це вони привели в УжНУ Ващука. А далі ми розберемося.
Ми за ректора Смоланку!
Слава Україні!

Читач 2014-04-09 / 14:28:50
Проблему корупції перемогти буде не можливо без дієвих заходів, оскільки поки існуватимуть студенти, які не будуть бажати вчитись - то існуватимуть викладачі, які будуть брати хабарі від таких студентів! Першопочатковий захід - присутність активістів студентства на екзаменах як дієвий фактор на неуків - хто як відповідає видно усім, тому хабар пройти не зможе!

Студент фізфаку 2014-04-08 / 20:54:46
Правильно, зняти їх всіх, а завідуючу аспірантурою Іванову Марію Іванівну в першу чергу, бо я хочу цього року вступати в аспірантуру і в мене нема 3000 тисяч долларів які бере Іванова Марія Іванівна за вступ в аспірантуру так як взяла із Петрецького Степана цього року. ЖАХ!!!! Ганьба Івановій, зняти її негайно!!!!!!!!!!!!!!

Kosior 2014-04-08 / 09:16:50
11-го квітня, в пятницю, завершується термін подання в МОНУ документів на посаду ректора УжНУ. Наступного тижня, очевидно, відбудуться вибори ректора. Так ось: у виборчій програмі нормального кандидата (і це не обовязково Смоланка) повинні бути конкретний пункти щодо боротьби з корупцією. Після обрання ректора всі без винятку (повторюю - всі!!!) проректори, декани, керівники інститутів повинні написати заяви на звільнення, пройти люстрацію в своїх колективах (якщо потрібно - запросимо обласний люстраційний комітет та євромайдан). Тільки після цього чинний ректор може видати відповідні накази та або затвердити керівників структурних підрозділів УжНУ, або обявити конкурс.
ШАРА НЕ ПРОЙДЕ!!! NO PASSARAN!!!

1234 2014-04-08 / 06:57:58
А давайте просто плисти

Викладач 2014-04-07 / 09:30:13
Пропоную зібратись тим, кому набридло три терміни годувати Суран своїми коштами, написати лист-звернення та ініціювати вибори. Прошу вибачення перед редакцією ЗО, що Ваша платформа, стала платформою для обговорення. Пишіть місце і час.

IN RE 2014-04-07 / 05:51:49
Питання Суран та всього обєднаного профкому УжНУ можна вирішити швидко та оперативно. Зібрати позачергову конференцію, висловити недовіру до голови та членів профкому...А пере цим дати запит до КРУ про перевірку фінансової діяльності профкому за останні роки! Самі напишуть заяви і повтікають, оскільки розтрати та неправомірне використання коштів сягає за декілька мільйонів!!!
Але не Суран головна причина УжНУ. Де перевірка фінансово-господарської діяльності екс-ректора Ващука? Чи пан Смоланка хоче "повісити" мільйонні зловживання не себе??? Чому проващуківські декани (ще родом із ЗакДУ) займають посади??? Бевзюк, Повхан, Росоха (директор коледжу)?

******* 2014-04-06 / 23:23:19
треба гнати Суран в шию, вона обдиирає викладачі під приводом профкому, жодного викладача чи простого працівника вузу за період своєї каденції не захистила, де була профспілка у 2012, 2013 році коли потрібно було її захист, де гроші які щомісяця відраховують з бухгалтерії напрофспілку, де звіт голови профспілки, чому не оприлюднять його на сайті вузу, чи не відкриють сайт профспілки і там подають щоквартальну інформацію про рух коштів, і коштів не простих і не малих? Де ЦК Профспілок України скільки разів було провірено дільність Суран Тамари на посаді профспілки???????????????

Викладач 2014-04-06 / 20:32:07
Давайте, піднімаймось проти Суран, досить за наші гроші купляти собі квартири, досить.

555 2014-04-06 / 15:46:01
скоро екзамени, тоді побачимо хто кого куди пожене !

МДУ 2014-04-06 / 15:43:37
Тамара Іванівно! Ідіть чесно з профкому, бутьте горордою людиною а не затичкою при кожній новій владі!

УжНУ 2014-04-06 / 15:37:06
Суранку треба гнати в шию, вона те тілько робить, що лиш захищає кожного нового ректора якого представить Міністерство, але ніяким чином не захищає працівників, кожного місяця профком здирає гроші зі співробітників, але ніякого звіту суран не подає, де діваються ті гроші??? Невже дитячі подарунки на новий рік та тарілки чи чашки які вона дарить жінкам на 8-ме березня це все на що здатка суран, на що вона транжирить кошти? Де революціонери, чому не люструють цю продажну шкуру??? Треба гнати її в шию!!!!!

molly 2014-04-05 / 20:43:10
ніби не в УжНУ вчилася . Ніколи ні про які хабарі навіть не чула . Хай живе ФРГФ !!!

Бывшему выпускнику истфака 2014-04-05 / 15:10:43
Абсолютно с вами солидарен во мнении! Сам учился на историческом факультете, очень гнилой факультет, очень жалею потраченного времени и возможностей. И вправду, во многом конкретно Фенич виноват, ведь именно он поднял там уровень коррупции до небывалых высот и масштабов. Однако это была самоцель, именно благодаря его деятельности добрая половина преподавателей превратилась в предприимчивых и обеспеченных "бизнесменов" от науки. И всё же, ради справедливости, следует отметить что ему это вряд ли удалось бы без всесторонней поддержки тех самых вороватых и чрезвычайно жадных коллег, так что виноват далеко не он один, возможно даже, что он всего лишь хороший исполнитель коллективных планов и чаяний (как Вегеш, к примеру, в своё время).
P.S.: искренне жаль вторую часть преподавателей, которая поначалу пыталась отчаянно сопротивляться, однако, увы, в результате вынуждена была смириться с печальными обстоятельствами своей нелёгкой судьбы.

ЕКОНОМІСТ 2014-04-05 / 09:08:08
НАЙБІЛЬШЕ БЕРУТЬ НА ЕКОНОМІЧНОМУ, А ТАКОЖ НА !!!! ЮРИДИЧНОМУ?
пАРАДОКСАЛЬНО. НА ЮРИДИЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ БЕРУТЬ ХАБАРІ.
РАДЖУ ЗВЕРТАТИСЯ ДО ОБЛАСНОГО ЛЮСТРАЦІЙНОГО КОМІТЕТУ.ЙОГО, НАСКІЛЬКИ ВІДОМО МЕНІ ОЧОЛЮЄ ДОЦЕНТ УНІВЕРСИТЕТУ І.ГАБОР.

До цікавого 2014-04-05 / 07:38:38
ні, нема, бо Суран уже зі Сливкою все вирішила, якщо пані Лендєл читає це, то хай задумається, інакше.крісла проректора, як і Королю, не бачити

Бывший выпускник истфака 2014-04-04 / 22:34:36
Очень жаль за свой родной истфак. Жаль, что прошло столько лет после моего окончания и ничего не изменилось. И всегда та самая фамилия - Фенич. Не учимся дорогие студенты-историки у истории жизни, а это очень необходимо. Стойте за свои права до конца. Автор статьи молодец, что не побоялся это написать и высказать свое мнение. Виват истфаку и историкам!

Цікаво 2014-04-04 / 22:01:06
А чи є хочаб один викладач в УжНУ, що так само скаже за роботу Суран Тамари, від викладачів відраховують кожного місяця більші суми, бюджет викладацького профкому у три рази більший за студентський, але на відміну від студентського, викладацький ніколи не має ні копійки. Суранка була і залишається при всіх ректорах, і всім підмазує, невже і Смоланці вже щось перепало