Що цікавого в Батьові за вокзалом?

Певно, кожен закарпатець знає про селище Батьово на Берегівщині. Адже це вузлова станція, на якій зустрічаються та розходяться поїзди (не випадково за радянських часів селище перейменували у Вузлове).

Що цікавого в Батьові за вокзалом?

Втім, приємних вражень це поселення мало кому додає. Нині про це можна дізнатися із записів у блогах мандрівників, які подорожували нашим краєм та були вимушені чекати тут пересадки по кілька годин. Як правило, цей час витрачали, досліджуючи околиці. Колись, будучи студентом, і я зазнав також участі, вивчивши Батьово як ніяке інше село чи селище Закарпаття. Бо в ранні 1990-ті характерне сполучення було взагалі жахливим, і на шляху від Берегова до Ужгорода безліч разів доводилося «зависати» на вузловій станції на три чи більше годин. Через багато років я вирішив з’ясувати, чи дійсно Батьово таке сіре та нецікаве, як про нього зазвичай згадують? І чи є в ньому щось, окрім славетної залізничної станції?

Історія Батьова — в музейних експонатах

Як-не-як, це селище має давню історію. Люди почали селитися в цих місцях кілька тисячоліть тому. Археологи знайшли в околицях Батьова рештки трьох поселень: одне — епохи пізньої бронзи (кінець II тисячоліття до н.е.) і два — перших століть нашої ери. Перші згадки про Батьово виявлені в письмових джерелах 1205 року. Щодо назви, то є припущення, начебто в цих місцях відпочивав хан Батий із військом під час свого чергового походу, хоча є й інші, прозаїчніші версії. Більше шести століть невеличким селом, заснованим пастухами та обробниками дерева, володіла сім’я Лоняї (офіційно з 1285 року і до початку «чехословацької доби» у 1920-му). Найбільш значущою подією для Батьова (угорськ. – Батьу) стало будівництво наприкінці ХІХ ст. біля села залізниці, яка стала «містоутворюючим» підприємством за радянських часів. Невеличкий, 3000 осіб, населений пункт у 1971 році отримав статус селища міського типу, із перспективою перетворення в місто. Воно мало бути втричі більшим за кількістю мешканців, здебільшого зайнятих у залізничній сфері. В селищі було зведено невеличкий мікрорайон із п’ятиповерхівками, а в планах значилися створення розважального центру та подальша урбанізація. Та їм не судилося реалізуватись, і сьогодні Батьово по суті залишилося селом, доволі депресивним…

І все ж кілька цікавинок, принаймні архітектурних, тут є. Насамперед йдеться про палац родини Лоняї, який був збудований ще у ХVIII столітті. Про його тодішній вигляд можна судити хіба з нечисленних світлин, бо сьогодні дворянське походження будівлі видає лишень алея, яка залишилась від парку. Колишній палац, після численних перебудов, важко впізнати в Закарпатському обласному притулку для дітей та підлітків, яких знаходять на вулиці, втікачів з дому тощо. Саме в такому статусі перебуває він уже 13-й рік. За радянських часів у ньому містився санаторій. А ще раніше, в 1944 році, палац слугував місцем збору угорців з навколишніх сіл, яких депортували в трудові табори на так звані «маленькі роботи».

З прочитаного заздалегідь (а написано про Батьово, прямо скажемо, небагато) зацікавила така інформація – начебто тут збереглася школа, заснована ще в 1785 році. Оце була б знахідка! Адже таких старовинних шкіл, певно, немає ніде на Закарпатті. Втім, якби не підказка інтернету (в одній зі статей угорською мовою була вказана конкретна адреса), то відшукати ту школу було б неможливо. Бо наразі це звичайний приватний будинок, розташований неподалік церкви. Вочевидь, це була церковна школа. Аби переконатися, що це і є стародавній освітній заклад, звернувся до місцевої пані. «Так, сюди мій дідо ходив», — запевнила вона. (Реформатська ж церква, при якій була ця школа, – це традиційного виду храм, збудований 1910 року замість того, що згорів).

В надії отримати більше інформації про видатні місця подався до селищної ради. І не дарма. По-перше, цікавою є будівля самої сільради – вона збудована за чехословацької влади в 1935 році саме для сільської управи. Неподалік сільради була ще й жандармерія, але вона нині перебудована до повної втрати автентичності. По-друге, виявилося, що в Батьові існує такий собі музей народного побуту на громадських засадах. Заснували його 22 місцеві пенсіонерки в 2006 році. В приміщенні місцевої бібліотеки (яка, в свою чергу, розмістилися в старовинній сільській хатині) для них була виділена частина будинку. Невтомні літні пані принесли до трьох бібліотечних кімнаток наявний традиційний угорський одяг, посуд, інструменти, додали світлин – і з’явився затишний міні-музей. Про який, виявляється, неодноразово писала преса, і закарпатська, і угорська, про що свідчить підбірка газетних публікацій в «парадній». Що ж, приєднаємось і ми – похвальна справа робити щось корисне для депресивного селища, якось фарбувати його сіру буденність. Пенсіонерки не лише опікуються клубом, а ще й співають, і навіть їздять із «гастролями» по області.

На виїзді з Батьова, неподалік від парку із притулком-палацом, помічаю ще одну дивну архітектурну споруду. Колись, як мінімум за чехословацької доби, це було складське приміщення, а нині хтось невідомий без жодних дозволів «приватизував» його та перетворив на щось фортецеподібне. І, начебто, продає…

Враховуючи той факт, що потужний залізничний термінал в околицях Батьова потроху здає свої позиції, селище поступово втрачає свій протоміський статус і повертається до первинного стану села, віддаленого від райцентру, з примарними надіями на краще майбутнє.

Олег Супруненко

 

15 квітня 2013р.

Теги: Батьово, Вузлове

Коментарі

... 2013-04-18 / 03:57:42
Так таки і не зрозумів. Звичайно, ви ж тримаєтеся в житті сірої середини, ніяк не випинуті, в "гарячих політичних темах не копирсаєтеся", ну хіба що циганам від ввас дістається, та ще по помаранчевим часам преміксу. Розум виявлено, вміння жити є, а от журналіста нема, брате.

автор 2013-04-17 / 17:00:23
Отак слово за слово пересічний матеріяльчик про вузлове селище перейшов на екзистенціяльні рейки...
Чесне слово, не зрозумів я претензій аноніма "...".
Ну, поганим словом не обклав - і на тому дякую.

Hungi 2013-04-17 / 15:51:52
... 2013-04-17 / 15:02:07
"Не треба так своїх мадярів боятися."

... и пошёл бред ... При чём тут страх от мадяр ?! :)))

... 2013-04-17 / 15:02:07
Приємно, що ви живете і працюєте поза свідомістю, а значить і поза гідністю, честю, вірою, всім тим, через що людина впізнається. Чи ви думаєте, що вас будуть збирати по ваших кладовищах? Не треба так своїх мадярів боятися. Вас просто розмия ваша толерантність та космополітичність. Вибачте, але ви трошки схожі на веику дитину. Не в розумінні християнському, а в розумінні інфантильності.

автор 2013-04-17 / 14:08:42
шановний "...",
занурення в екзістенціялізм ні до чого доброго не призводить.

Всі ці рефлекції, самокопання - воно нам боком виходить...

... 2013-04-17 / 12:22:26
Це не кладовища, а місця спочинку. А я маю на увазі "на кладбищах росзстріляних ілюзій уже немає місця для могил" Василя Симоненка

автор 2013-04-17 / 12:12:07
Шановний аноніме, ви вгадали - я вже не раз робив репортажі з кладовищ, рідних і закордонних:

1 ноября. Кладбищенское настроение
http://pan-baklazhan.livejournal.com/28842.html

Ноябрьский коллаж: "хризантемный базар"
http://pan-baklazhan.livejournal.com/61269.html

Пула туристическая и не очень
http://volimo-balkan.livejournal.com/270821.html

... 2013-04-17 / 07:49:10
І далі шукайте, щось красиве, наш цікавий і актуальний на всі часи і режими журналісте. Радуйте нас, відволікайте від сірої повсякденності. Підозрюю, що вершиною вашої творчості буде репортаж або замальовака із кладовища. Успіхів, друже.

автор 2013-04-16 / 20:52:23
Дякую, Hungi, за такий відгук - це кожному, хто пише, приємно чути.
Щодо моєї доброти - тут ви можете помилятись, але знаходити щось цікавого у здавалося б, безперспективних місцях дійно намагаюсь - і навіть часом вдається :)

Istvan 2013-04-16 / 19:44:00


Супуненко чи Супруненко?

Виправили. Дякуємо. Адмін


Hungi 2013-04-16 / 17:14:02
Очень рад, что есть в нашем крае такие добрые люди, как господин Супруненко !!! Молодец, Олег(с Вашего позволения...)! Действительно, - похвально, что даже в "депрессивном" Батеве можете найти что-то интересное. Всегда с большим интересом читаю Ваши статьи. Спасибо Вам за это.

автор 2013-04-16 / 01:30:35
Більше фоток із завокзального Батьова - тут:
http://zakarpattja.livejournal.com/50091.html

кім 2013-04-15 / 16:11:18
Похоже українці там живут останні 20 років.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи