Ліка Роман: "Моя корона - не проста прикраса"

Звичайно титуловані красуні по книжкових ярмарках не ходять або ж приховують такі свої нетипові смаки від преси.

Ліка Роман: "Моя корона - не проста прикраса"Міс Україна-2007 Ліка Роман давала мені інтерв'ю, ненадовго перервавши своє спілкування з юними читачами на Другому книжковому ярмарку в Українському домі. Міс Україна-2007 і претендентка на титул "Міс Світу" не тільки сама любить читати, але й пропагує читання серед дітвори. Струнка закарпатська красуня впевнена, що своїми вчинками ще не раз
здивує країну, тому що серйозно настроєна руйнувати стереотипи.

- Почну з поширеної думки: красуні повинні багато посміхатися й мало говорити. Вважається, що демонстрація інтелекту гарною дівчиною не належить до чеснот, що схвалюються нашим патріархальним суспільством. Ви маєте більшу сміливість. А ще, підозрюю, якусь ідею?

- Ідея проста й дуже важлива. Діти повинні розвиватися, фантазувати, мріяти. А що краще книги може цьому сприяти? Ні комп'ютер, ні телевізор не можуть конкурувати з гарною книгою. Я сужу по собі. Для мене кращий душевний відпочинок - почитати поезію, хоча прозу я теж люблю. "Гранатовий браслет" Купріна колись дуже вплинув на моє формування.
Мені дуже повезло у свій час - наша викладачка зарубіжної літератури була непересічної особистістю й привчила нас не тільки читати, але й аналізувати прочитане. Страшно уявити собі майбутнє, побудоване людьми, які в дитинстві нічого не читали. Тому я так активно
підключилася до дитячого книжкового ярмарку й "Книгоманії". І ще одне. Я згодна з тим, що стереотип про дурнувату красуню склався у суспільстві не на порожньому місці. Але не можу змиритися з тим, що всіх гарних дівчат вважають тупими і недорозвиненими, думаючи, що вони зайняті лише своєю зовнішністю, а все інше їм байдуже. Своїм особистим прикладом я
хочу зруйнувати старі ідеологічні кліше.

- Участь красунь у всіляких благодійних акціях має, як правило, сугубо декоративний характер...

- Одноразові й неефективні акції не для мене. Так, часто буває так, що якась міс проїдеться по дитячих притулках, помахає ручкою, подарує іграшку, сфотографується з дітками й забуде про них назавжди. Мене ж цікавить подальша доля дітей, які залишають дитячі будинки. Як
складається їхнє життя, які в них виникають проблеми, як вони пристосовуються до суспільства дорослих. Вивчаю статистику й бачу, як у нас с цим погано. Важливо навчити таких дітей жити не тільки сьогоденням, але й ставити цілі, планувати своє життя, не піддаватися обставинам.

- Які відчуття у вас викликає корона на голові?

- Це нормально, коли маленька дівчинка мріє стати королевою, зіркою. Мої дитячі мрії збулися, але, як я розумію тепер, цей титул накладає відповідальність і зобов'язує. Кожна людина у своєму житті може робити щось корисне. І зовсім не обов'язково чекати визнання, щоб почати активні дії. Але зараз у мене набагато більше можливостей і перспектив. Моя корона не проста прикраса, я змушу її працювати й приносити користь людям.

- Поки що ми говоримо в майбутньому часі.

- Я не новачок у соціальній роботі й добродійності. У свій час працювала в програмах профілактики СНІДу серед молоді. А в майбутньому планую робити все, щоб привернути увагу нашого суспільства на те, що імідж української дівчини за кордоном не робить честі нашій країні.

- И як ви збираєтеся боротися із проституцією?

- Буду пропагувати серед дівчат чисті стосунки до шлюбу. Потрібно берегти свою невинність для одного-єдиного. Не посміхайтеся так, я вірю у велику любов на все життя. Комусь це може здатися романтичною казкою, але я переконана, що кожна сучасна дівчина, навіть якщо вона соромиться зізнатися в цьому вголос, мріє про гарні стосунки й щасливе життя з єдиним коханим чоловіком і бажаними дітьми. У моєму випадку - спочатку вийду заміж, а потім будуть діти. І я буду боротися з торгівлею тілом, і з абортами теж.

- Я захоплена вашим ентузіазмом і рішучістю. Але чи під силу вашим тендітним плечам така ноша?

- Розумію, наскільки це нелегка праця. Але хтось же повинен займатися зціленням суспільства. Я усвідомлюю, що одна людина із цим не впорається. Але я умію працювати в команді й досягати мети.

- Зараз, наскільки я розумію, увесь ваш час і сили йдуть на підготовку до конкурсу "Міс Світу". Як ви оцінюєте свої шанси?

- Незважаючи на те, що зараз літо, я практично щодня тренуюся. Звичайно, утомлююся жахливо, тому що іноді підйом у шість ранків, а лягти спати вдається тільки за північ. Але я не скаржуся на такий графік. Основний акцент роблю на вдосконалюванні англійської мови й на заняттях у спортзалі для гарної фізичної форми. Я не люблю моментів, коли мені важко висловити свою думку через недосконале володіння мовою. Я повинна бути впевнена в собі. Для успіху це дуже важливо. А власні шанси на перемогу мені складно оцінювати. Це не моя справа, а членів журі.

- Продовжуючи спортивні аналогії, можемо поговорити й про бойовий настрій й дух суперництва, спортивну злість...

- Ніякої злості, навіть спортивної. Для мене важливіша рівновага й відчуття того, що я дарую людям себе, несу їм радість. Я не стану робити щось штучно й награно, щось таке, що мені не властиво. Будь-яка нещирість проявляється, і це не прикрашає дівчину. Потрібно просто розкрити себе. Хоча це не так просто дається в умовах змагання. Я буду намагатися досягти найкращого результату щосили, а роз'ятрювати себе спрагою перемоги за всяку ціну не стану.

- Супротивники конкурсів краси як один з аргументів використовують їх порівняння з виставками тварин. У вас самої не виникало подібної аналогії?

- Зараз - ні. Але перш ніж я вирішила все-таки випробувати сили в конкурсі, упередження були, і досить серйозні. Я не порівнювала дівчат з тваринами, просто вважала, що вони виставляють себе напоказ. Тепер я переконалася, що фізичні кондиції в переважної більшості учасниць практично бездоганні, приблизно на одному рівні. Тому довжина ніг або ідеальні пропорції особи не грають вирішальної ролі для перемоги. Внутрішній стан і вміння презентувати себе в цій справі набагато важливіші. Мене часто запрошували в модельні агентства, пропонували роботу за рубежем, але я не приймала ці пропозиції, тому що вони суперечать моїм моральним принципам. Тенденції в моді, як і в шоу бізнесі, спрямовані на
те, щоб модель не так одягати, як роздягати. Я на таке не погоджуюся.

- Молодість - пора експериментів і пізнання життя, так сказати, на дотик. Сексуальна сфера в цьому сенсі найпривабливіша й легкодоступна.

- Я не проти експериментів у сексі, але, підкреслюю, між подружжям, винятково з одним партнером. Я не стану розмінюватися. Хочете наочний приклад? Уявіть собі клейку стрічку. Якщо дві таких стрічки склеїти між собою, то вони будуть міцно триматися. А якщо їх перед цим ліпити до чого попало, то й триматися вони будуть погано, і відірвати їх одну від одної буде легко. Секс - це більше, ніж певні рухи тіла. І хоча свій вибір я зроблю серцем, але й голову буду включати. І мамину думку враховувати. Звичайно, вирішувати я буду сама, але благословення батьків для мене дуже важливе.

- Це значить, що в королеви краси гармонічні стосунки із власними батьками?

- Батько з нами зараз не живе, хоча стосунки в нас гарні. А от мама - це моя краща подруга. Я їй повністю довіряю, у мене від неї немає секретів. Поки я дорослішала, увесь час перебувала в маминій компанії, і її друзі були моїми друзями, а тепер і мої друзі стали її друзями, тобто компанія в нас одна.
Юка Гаврилова, газета "Без цензури"
07 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини