На Закарпатті збудують Міжнародний центр букових пралісів

Урядовим розпорядженням «Про затвердження плану заходів щодо збереження та розвитку української частини природного об’єкта «Букові праліси Карпат» на базі Карпатського біосферного заповідника — на гірському курорті Кваси — розпочинається будівництво міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку Карпат.

На Закарпатті збудують Міжнародний центр букових пралісів

За кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища України та Федерального міністерства охорони довкілля Німеччини у рамках україно-словацько-німецького проекту «Сталий менеджмент територій, прилеглих до об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат» розроблено та затверджено проектно-кошторисну документацію для зведення цього міжнародного центру. Наразі триває тендерна процедура з визначення організації, яка споруджуватиме об’єкт. Для початку будівництва, яке розпочнеться уже в серпні, Мінприроди України виділило необхідні кошти.

Будівля центру (проект — на знімку) площею близько трьох тисяч квадратних метрів міститиме готель на 50 місць, лабораторно-навчальні приміщення, бібліотеку, конференц-зал на 150 місць, їдальню, виставкові холи площею в 600 кв. м з інтерактивною експозицією букових пралісів тощо.

Основні завдання центру — проводити дослідження букових пралісів та навчальних практик студентів у галузі лісової екології, заповідної справи та сталого розвитку, підвищувати рівень екологічної освіченості управлінських та господарських кадрів, пропагувати альтернативні джерела енергії тощо. На його базі проводитимуться міжнародні конференції, буде реалізовано започатковану в червні минулого року редакцією газети «Голос України» і Карпатським біосферним заповідником ідею створення «екологічного Давосу» в центрі Європи.

Варто додати, що міжнародний центр відіграватиме координуючу роль у мережі навчальних центрів, які паралельно створюються в Україні, Словаччині та Німеччині у рамках україно-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Зокрема, в Німеччині діятиме п’ять таких об’єктів, один — у Словаччині і три — в Україні. Крім згадуваного у селі Кваси Рахівського району передбачено створити також інформаційно-туристичний об’єкт з польовим табором у селі Мала Уголька Тячівського району та еколого-освітній центр в Ужанському національному природному парку в селищі Великий Березний.

Значну підтримку в реалізації проекту створення міжнародного центру букових пралісів надають урядовий куратор Закарпатської області, міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога, департамент заповідної справи Мінприроди України та редакція газети «Голос України». А в розробці програмно-методичних засад діяльності центру активну участь беруть Міжнародна академія охорони природи Федерального міністерства охорони довкілля Німеччини та Німецький університет сталого розвитку (м. Еберсвальде).

Федір Гамор, директор Карпатського біосферного заповідника, професор, "Голос України"
29 травня 2012р.

Теги: праліси, біосферний

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 3
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини