З рівноваги мера Ужгорода вивели зміни до регламенту та система «Віче» – депутат

Учорашнє засідання сесії Ужгородської міської ради наробило в обласному центрі Закарпаття багато галасу. Сесія розпочалася пообідньої пори, на ній розглядали важливі питання, а система голосування «Віче» постійно неспрацьовувала. Пояснити, через що ужгородські депутати не могли дійти згоди та чому мер обласного центру різко висловився в сторону свого першого заступника Віктора Трикура ми попросили депутата Ужгородської міської ради Олексія Гетманенка.

З рівноваги мера Ужгорода вивели зміни до регламенту та система «Віче» – депутат

— Пане Олексію, ключовим питанням, яке викликало чимало суперечок серед депутатів, були зміни до регламенту. Поясність, що саме зміниться в роботі міської ради після прийнятого вчора рішення?

— Регламент, який ми прийняли вчора, суттєво відрізнятиметься від того, за яким депутати працювали раніше. Він більш демократичний, знімає ряд обмежень для депутатів і робить владу більш відкритою для людей.

По-перше, ми добилися того, аби регламент не суперечив Закону України, адже раніше в нас діяла норма, що для утворення фракції потрібно щонайменше 5 депутатів. По-друге, відтепер мер не зможе без рішення сесії знімати з розгляду питання порядку денного і не матиме можливості першочергово виставляти на голосування свої пропозиції стосовно того чи іншого питання. І одним з найбільш важливих нововведень є те, що будь-який депутат тепер зможе брати роздруківку поіменного голосування, тож інформація про те, хто і як з депутатів голосував, стане доступною загалу (раніше, нагадаю, дізнатися про поіменні результати голосувань було дуже важко, крім того самі депутати не раз відмовлялися оприлюднювати інформацію про те, як вони голосували).

—  А що вирішили депутати стосовно прийняття до членів виконавчого комітету Ужгородської міської ради нових членів?

— Це питання є дуже актуальним, адже з тих пір, як з комітету вийшли Олександр Шпеник та Ігор П’янков, депутати ніяк не могли дійти згоди щодо того, хто має бути новими членами виконкому. Нарешті вчора ми проголосували, на мою думку, гідних кандидатів — Василя Брензовича, який представлятиме угорську громаду міста, і Богдана Киніва. Вони обидва є депутатами обласної ради, головами комісій (Кинів очолює комісію по екології, а Брензович – бюджетну комісію) і загалом є порядними людьми, які потрібні місту.

— Поясніть чому розгорілися суперечки навколо комісії по наданню в оренду комунального майна?

— Це питання дуже заплутане і давно викликає нерозуміння депутатів. Ми бачимо, що комісія, яка вирішує, скільки коштів потрібно просити за оренду комунального майна в Ужгороді, працює непрозоро, це підкреслює і нещодавня історія з таємничим зникненням тиражу газети «Ужгород», в якому були відомості про майно, надане в оренду приватним особам. До цього часу депутатів у роботі комісії представляв лише один народний обранець — Ярослав Шафарь, котрий заявляє, що його на засідання комісії навіть не запрошують. Тому на сесії ми проголосували за те, аби включити до складу комісії 4 представників постійних комісій від міської ради. Маємо надію, що це дасть змогу працювати більш прозоро, аби мешканці міста знали, яке комунальне майно і за скільки здається в оренду.

— Учора з уст міського голови Віктора Погорелова прозвучали слова про те, що перший заступник його шантажує. Можете пояснити, що відбулося?

— Вчорашнє засідання сесії було надзвичайно напруженим, депутати мали вирішити чимало важливих питань, а тут ще система «Віче» барахлила, видавала то одну, то зовсім іншу кількість голосів. Не дивно, що атмосфера була дуже нервовою, тож коли заступник міського голови Віктор Трикур вирішив підказати меру міста розібратися з технічними проблемами системи голосування, Віктор Погорелов на емоціях  висловився не зовсім коректно, зокрема, попросив не шантажувати його. Я впевнений, що ці слова були не більше, ніж вияв емоцій. Якби не Трикур, то хтось інший обов’язково звернув би увагу мера на неполадки в системі, адже багато хто з депутатів був незадоволений тим, що їхні картки то працюють, то не працюють.

— Тоді прокоментуйте наступні слова Віктора Погорелова про те, що йому некомфортно працюється із декотрими своїми заступниками?

— Я вважаю, що люди обирали мера і депутатів не для того, аби їм було комфортно, а для того, щоб комфортно було нашим лікарям, вчителям, школярам, пасажирам громадського транспорту і, зрештою, всім мешканцям міста.

25 травня 2012р.

Теги: регламент, депутати, Трикур, Погорєлов

Коментарі

Іван з перефирії 2012-06-04 / 21:55:10
Мені набридла біло-голуба влада,мені набрид біло-голубий мер. Невже у нас,ужгородців та й закарпатців немає політичної сили, яка б відстаяла наші права? Я думаю, що є - наприклад Єдиний Центр.Якби на сьогодні ця політична сила була більш представленою в депутатському корпусі міської ради - ми б немали б такого безпредєлу в місті.

Чікіта 2012-06-04 / 21:49:37
Ласло Брензович є мешканцем с.Запсонь Берегівського району.Прописаний по вул.Леніна


Так він має прописку саме там, але він набагато більше переймається тим, яким буде Ужгород завтра, аніж наш міський голова.

тарас 2012-05-29 / 15:43:06
Ласло Брензович є мешканцем с.Запсонь Берегівського району.Прописаний по вул.Леніна

Стас 2012-05-29 / 00:14:33
Камаз молодець, вірно каже !!!

КАМАЗ 2012-05-29 / 00:03:57
В Ужгороді зникає тираж газети,бють секретаря ради,палять ресторан...Вам це нічого не нагадує?Напевно память повертає нас в буремні 90-ті - часи бригад,розборок та крутих мафіозі.Це влада біло-блакитних,якій ми дозволили робити з собою подібні речі.Ви можете побачити хто і чим займається в міській раді,хто турбується про свій комфорт,а кого цікавить комфорт ужгородців.Слідкуйте,аналізуйте та робіть правильні висновки,а головне правильний вибір.

Гость 2012-05-28 / 23:34:38
Для Миколи (в оригинале).Части (в цене оплаты питания для детей) родителей и города до 2012г составляли 50% на 50%. После повышения цен на продукты было неизбежным и повышение оплаты за питание в 2012г. Именно перераспределение составляющих частей, а конкретно уменьшение родительской части с 50% на 40% помогло снизить финансовую нагрузку родителей и перенаправить ее на город, часть которого соответственно выросла с 50% на 60%. К сожалению, не удалось полностью избежать повышения оплаты, так как цены на продукты меняются (в большую сторону) хотим мы этого или нет, но порядка 30 грн экономии в месяц это существенно. Родители дети, которых посещают детсады меня, поймут, так как наверняка им приходится оплачивать не только питание, но и всяческие «фонды», дополнительные занятия, охрану и т.п.

Микола 2012-05-28 / 21:57:02
Не знаю проти яких забудов Лёша бореться, але двори потихеньку забудовують. А питання харчування в школах і садках ми знаємо як вирішується, батьки все рівно платять 40%, але по яких цінах? % вдалося знизити за рахунок коригування вартості (не в меншу сторону).

Юрик 2012-05-28 / 20:59:31
Ужгород багатонаціональне місто в якому угорці мають значне представництво.Тому рішення щодо введення до складу виконкому Ужгородської міської ради Василя Брензовича є правильним оскільки врахує інтереси угорської громади нашого міста.

Гость 2012-05-28 / 20:25:43
Уважаемый Михайло (в оригинале), Вам действительно мало известно, депутат Гетманенко отчитался перед избирателями как того требует закон, а персонально для Вас сообщаю, Гетманенко добился повышения финансирования детского питания в детсадах и школах за счет бюджета города, а не за счет родителей, как предлагали представители управления образования (с 2012 г город оплачивает приблизительно 60%, родители 40% до 2012 50% на 50%), кроме того, является ярым противником застройки придомовых территорий (дворов), а так же является инициатором многочисленный депутатских запросов относительно деятельности так называемых КП (коммунальных предприятий).Конечно от этого в Вашем подъезде светлее не стало и улица Ваша ровнее не стала, но тем он и отличается от Вас, что не живет жизнью одного дома или одной улицы. Так что следите за СМИ, а еще лучше познакомьтесь лично и Ваше мнение изменится.

Василь 2012-05-28 / 19:30:58
Вам мало відомо п.Михайло, не Гьтьманенко, а Гетманенко, його звіт опублікований як на сайті так і у газеті Ужгорород і балатувався в депутати по багатомандатному виборчому окрузі.

Михайло 2012-05-28 / 11:18:09
Погорєлов вже давно "політичний труп", ця, остання, його каденція - "останні вздохи мерця"! А Гетьманенко що зробив для міста, навіть не так, виправлюсь, що зробив для району з якого балотувався? Нічого, наскільки мені відомо не зробив нічого, крім обіцянок "сопляка". Або якщо я помиляюсь, то Гетьманенко нехай напише звіт і опублікує на сайті! Його виборцям не цікаві його коментарі по регламенту, виборцям цікаво що він зробив для них!

неПРедун 2012-05-27 / 20:50:46
Жаль,що Погорелов для себе обрав пріоритетом те,що йому нашіптує Беляков та інші газди Ужгорода(так вони себе називають).Бо для людей у тому користі мало,тай собі Віктор Володимирович політичну могилу риє.

Петро 2012-05-27 / 19:23:40
До попереднього коментатора: Скажіть а хіба погано коли між собою домовляються дві політичні сили,якщо в основі цієї домовленості є бажання зробити владу більш прозорою?Як на мене то ні,напевно меру це не вигідно,невигідно і неважливо це й для Белякова,вони це вже показали.А мені,простій людині важливо знати як працює влада,які рішення будуть прийняті,які рішення вже прийняли.Мені важливо знати за якою ціною і кому передано в оренду той чи інший обєкт комунальної власності,бо це майно громади частиною,якої я є.Тому шановний спостерігач,спостерігайте і далі це у Вас виходить краще ніж коментувати.

спостерігач 2012-05-27 / 16:41:52
почитав статтю - брехня! піар! ЄЦи такі білі і пухнасті?!... регламент для людей?... не смішіть мене! аж бридко читати... БЮТи домовилися з ЄЦом голосувати разом тільки в обмін на шось... тобто "дай за дай", ті проталкують піаристі зміни регламенту, а ті виконком доповнюють... ха-ха, та щей з порушеннями всіх законів! нормально! а для всіх - ДЕМОКРАТИ ЗА ЛЮДЕЙ БОРЯТЬСЯ! тфу, аж тошно! НЕ ВІРЮ владі, всі однакові! найважливіша проблема в місті сьогодні - це якиїсь там регламент!? 5 балов! ПОЗОРІЩЕ!

агент 2012-05-27 / 11:27:04
чув шо на останній сесії депутати відхує...ли газду Ужгорода Белякова по вшитким питанням.

обманутий виборець 2012-05-27 / 11:21:31
Це все добре,кожне рішення про яке згадали у статті,як на мене є потрібними,але чув ош мер хоче ветувати їх.Хіба наш міський голова не зацікавлений в тому аби робота ради стала більш прозорою?А як же всі ті його передвиборчі обіцянки?Депутати наведіть із ним порядок!Будемо Вам вдячні.

Юрій Володимирович з ПР 2012-05-27 / 11:08:11
Остання сесія міської ради відбувалася в дуже напруженій обстановці, було помітно, що мер явно нервує. Дуже добре, що в такій ситуації знайшлися люди, які не забувають своє основне призначення-це відстоювати інтереси виборців.Скажіть,де можна дізнатися яким чином голосували фракції в міській раді по цим 3 питанням?

Вадим 2012-05-27 / 10:54:26
Молодці Ви,Олексію та Ваші колеги-депутати відстояли впершу чергу інтереси мешканців Ужгорода.Повірте ми все бачимо і зробимо свої висновки коли прийдуть вибори.

водій 2012-05-26 / 21:08:42
Якщо примусите наших чиновників попрацювати над дорогам у місті - то вам взагалі ціни не буде.

Святослав з Шахти 2012-05-26 / 19:16:10
Ужгород багатонаціональне місто в якому угорці мають значне представництво.Тому рішення щодо введення до складу виконкому Ужгородської міської ради Василя Брензовича є правильним оскільки врахує інтереси угорської громади нашого міста.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини