На Закарпатті УПЦ МП організовує підписи вірян за "приватизацію" Почаївської лаври

Інституція Божа під назвою Українська православна церква Московського патріархату знову виявилася втягнутою у черговий майновий скандал. Тепер – пов’язаний із Почаївською лаврою.

На Закарпатті УПЦ МП організовує підписи вірян за "приватизацію" Почаївської лаври

Як стало відомо кореспонденту Закарпаття онлайн, останніми днями через місцеві закарпатські церковні установи в наказовому порядку розповсюджуються т.зв. підписні листи на підтримку передачі (фактично – приватизації структурою української православної церкви Московського патріархату ) Свято-Успенської Почаївської лаври. Аналогіна ініціатива проштовхується і в інших регіонах України. І це при тому, що депутатський корпус Тернопільської міської ради в категоричній формі висловився проти приватизації цього культурно-історичного релігійного комплексу.

Яке відношення вірники Закарпаття мають до майна Почаївської лаври? Майнові  питання – пререготива місцевої влади. Навіщо так ревно та палко монастирська братія прагне стати власником документа з грифом «приватна власність»? Невже цей документ додасть святості молитвам?

Нагадаємо, що Почаївська лавра – одна з найяскравіших архітектурних та історичних перлин України. Монастир за свою історію кілька разів переходив від православних до греко-католиків, і в кінці-кінців опинився під юрисдикцією УПЦ Московського патріархату. На початку 90-х там вирувало справжнє силове протистояння. Тодішній настоятель – Митрополит Яків намагався піти під юрисдикцію Київського патріархату. Зараз все майно лаври передано в безоплатну оренду громаді монастиря Московського патріархату, але включено до переліку об’єктів культурної спадщини, що не підлягають приватизації під номером 672/0.

Нині Почаївська лавра стала справжнім оплотом російського православ’я на Західній Україні. Навіть на виборчих дільницях регіону під час останніх президентських виборів Віктор Янукович отримував небувалі як для Галичини результати.

А ось що розповів журналістам ЗІКу депутат Тернопільської міської ради Петро Мандзій . «До мене звернулося багато людей. Священики Московського Патріархату під час недільних богослужінь ввели в оману людей. Під час проповіді віруючим розповідали, що нібито націоналісти хочуть закрити Почаївську Лавру і зробити з неї архітектурну пам’ятку. Відповідно, люди ставили підписи проти заборони богослужінь в лаврі. Хоча на шапці листка стояв інший надпис – «За приватизацію Почаївської Свято-Успенської Лаври». Такі маніпуляції відбувалися в багатьох селах північних районів Тернопільщини», – розповів Петро Мандзій. Депутат міськради звернувся до представників прокуратури  з прохання провести перевірку наведених фактів та дати правову оцінку.

Цікаво, що говоритимуть на недільних службах наші закарпатські священнослужителі УПЦ МП?

Закарпаття онлайн з використанням інформації інтернет-видань ЗІК та «Погляд»

23 лютого 2012р.

Теги: лавра

Коментарі

Мигаль 2020-04-20 / 12:04:54
От брехачы московити! Пише в убращинійі, ош УПЦ йе каноничиськов, та ищи и йединов. Чоловецы! Ци йе у вас хуть йакась совість. Суд вам призначив назву - УПЦ МП! Перебачте, йа вже писав, ош без МП, вы како біко без йайиць. Самі сйа нарывайете на грубость, Зін!

Мигаль 2020-04-18 / 13:04:39
Прошу организатору шапку писати на каноничиськом церковно-словйанском йазыке, бо украйінська мова "небогоугодна". Значит, ваші убращинійі ни мавут силы. Диржітсйа йеднойі линійі, нащадкы племен чудь и весь!

земляк 2019-02-11 / 16:59:45
щось доводити пацакам вже не потрібно. марна справа. воно настільки обмежене, що ніякі факти вже не спроможні змінити їх думку. вони ніколи не визнають ніякі історичні факти, бо їм не вигідно. варто лишень відкрити Вікіпедію та прочитати, хто, за які кошти будував Почаївську лавру. однак пацак буде вперто сперечатись, прикинувшись ванькой.

Русин знатоку 2012-02-24 / 11:00:02
Ти неборе можеш якимісь бабам пустим , щось доказовати. Де в яких требниках про Володимира пишеся? До уваги не знатоків Требник се книга в якій містять ся церковні треби Хрещення, Вінчання, Похорон, різні благословення та ін. і аж нияк ни біографії Святих чи політичних діячів. Якщо в Знаток ає якесь есклюзивне видання Требника та най го сокотит йби не вкрали. А історії є різні ти майже лищ комуністичну версію знаєш. А не дуже й ти школи по етиці кінчав, дивлячися на твоє писаня. І чим другому вказовати на безграмотність, подиви на себе і не занимайся брихнями, як циганка вокзальна. І яз тобов не дискутую а вказуюти яничаре , талполизнику московський на місто.Се ти не сересер.

Знаток 2012-02-23 / 22:36:51
Ну ти й тупий русине!!! Я тобі про Володимира писав як його уніяти прозвали в своєму требнику виданням 1861 року, що він був і вже народився уніятом. А ти як науковець просто ніякй фактам не віриш і вже не знаю в що ти віриш а про те, шо ти русином себе називаєш хочаби знаєш звідки воно взялось оте "русин" А щоб не ляпати дурню всяку краще вчи історію Київської Русі! Бо всяка дурня яку ти тут ляпаєш свідчить про низький рівень грамотності та вихованості. Тому вважаю дискусію в подальшому неможливою через не грамотність "Русина"!

=== 2012-02-23 / 22:11:21
Правду Русин пише.

Русин 2012-02-23 / 21:37:03
Опят Знаток дурноту пише. Про уніяство Йова ніщося й перти, аш не бов уніятом римським та бов стамбульським. А по церквах закарпатських неборе мало ходиш кой ись не відів книги у Василіянському Почаївському монастирі видані. Володимиру не треба било бити уніятом бо розкол Церковний стався 1054року після Хрещення Русі, що й сесе не знаєш.А Огієнко най пише, що хоче де є ті книги про які пише в яких музеях храмах а вкінці навіть як би й били то що з того. За сотні років унії уніяти не спольщилися як великі православні князі Острозькі, не змадяризували не златинщили, а наші православні за не цілі 50 років взяли нася московські ризи і в храмах какают як десь коло Суздаля. В Закарпаттю не єден храм у традиційному нашому стилі не побудували, а всі з мусульманськими турнями і нищат ті які від греко-католиків забрали. І де в Московській церкві є хоч один відомий патріот України. Ви як вироди туй жиєте а помагаєте ворогам маскалям.

Для !!!! 2012-02-23 / 20:37:37
Який цікавий розвиток дискусії! Хто проти приватизаії - той виявляється проти Бога. Домолились. Всевишнього ототожнювати з правом прихопити храми у приватну власність. Класний бізнес організували Московське попівство - прямий бізнес-звязок із самим Господом.
До слова, мова не йде у перетворення лаври у музей. Монахи як молилися, так і будуть молитися. Але з приватизаційним сертифікатом ці молитви на думку окремих дописувачів сайту більш переконливі.
І що ж такого окрім бізнес-готелів зробили монахи? А, типографія з отруйними антиукраїнськми пасквілями виключно в російській мові та купа магазинчиків, де жваво розпродаються різноманітні чутотворні предмети культу. Щось я не чув про великих благодійників з лаври. Краще б всю цю енергію спрямували, дійсно, в благодійництво, а не в розцяткування новозбудов. Скільки дітей помирає від раку! Чому замість побудови мертвого кам яного храму на 6 тис. народу не допомогти хоча б десятку дитячих життів? Чи на все воля Бога? ТА ЙОМУ НЕ ПОТРІБНІ ВАШІ ХВАЛЕБНІ ПІСНІ ТА КАМ ЯНІ ХРАМИ, він потребує чистих сердець та милосердя. Шановні, вікрийте ще раз Святе письмо, прочитайте не очами та устами, а серцем. Чому ви такі глухі та сліпі?!!!!

!!!! 2012-02-23 / 19:51:14
Ви такі дивні, а хоч один із вас був в Почаєві, 50 років і тепер, і ви бачили скільки зробили монахи? і ви хочете казати, що це все за гроші держави? правильно роблять чого їхні святині, над якими вони багато років трудились і моляться мають перейти до держави, щоб потім музей зробили, так само як у Києві? а чи туристам то потрібно, чи взагалі вони знають, де це Почаїв? це не Київ, і не має там крім святинь, що дивитись, люди релігійні приїздили і будуть приїздити і жертвувати на храм, а туристів не було і не буде. Так шо правильно роблять, що підписуються люди, а хто проти цього, то значить проти Бога

Знаток 2012-02-23 / 19:30:58
Шановний Русин Ви ще скажіть, що преподобний Іов Почаївський, до мощів якого йдуть і уніяти і православні, був і народився греко-католиком. Ну це маразм. А найдавнішу книгу в закарпатських храмах я бачив друку 1861 року. Королевське євангеліє не рахуємо, бо воно ще доуніятське. Де написано, що святий князь Володимир який хрестив Київську Русь, теж був уніатом. Ось так. Відносно тотальної колонізації монастиря та переписання словянських служебників латинськими буквами дивіться в книзі митрополита Іларіона Огієнка "Свята Почаївська лавра" Київ 2005 сторінка 216., який спирається на греко-католицького історика академіка Возняка.

Васильович 2012-02-23 / 19:17:32
Лаврські монахи 90 пооцнтів українці!

Віктор 2012-02-23 / 19:16:21
Всім греко-катоикам та євреям - Ви не боїтесь, що завтра, так само як сьогодні нас, і Вас будуть вчити жити на оренді, бо Ваші центи нее В Києваі?

Віктор 2012-02-23 / 19:14:42
Сорри - не сори! Живіть собі на оренді в держави, від якої не знаєш що чекати! Живіть не у своєму житлі

сорри 2012-02-23 / 18:25:05
Віптор, з вашого посилання зрозуміло, що РПЦ, підрозділом якої є УПЦ МП, хотіла би взяти у довічну власність одну з українських святинь. Чому український народ має це дозволяти? Користуйтеся майном, хто вам забороняє? Приватизувати хочуть в томуу випадку, аби потім перепродати. А вам це для чого?

Віптор 2012-02-23 / 18:05:09
http://orthodoxy.org.ua/content/intrigi-navkolo-pochaivskoi-lavri-43454

Дідо 2012-02-23 / 17:50:50
А де ж наші патріоти? Чому мовчать? Це ж надбання всієї країни, а не "релігійної громади чоловічого монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври"! Вони що - будували ці храми? Це неподобство потрібн зупинити!

Історик 2012-02-23 / 17:14:05
Шановний п.Іване! В чому полягає некомпетентість адміністрації сайту та коментаторів? Є факт, і достатньо стримані і виважені коментарі (на відміну від інших статей та матеріалів на окремих сайтах). Найвирогідніше, що ви є представником церкви, яка намагається приватизувати історичну пам"ятку, що належить всім українцям якої б конфесії вони не були. І якщо у вас є "повна об"єктивна інформація", то викладіть на сайт. Із задоволенням ознайомимося. А те, що церква перетворилася із духовної інституції на бізнесову - на жаль, сувора правда сьогодення... У нашому Закарпаття найбільше на Україні монастирів, а чим вони допомагають людям, дітям,хворим? Щось я не бачив ченців православних ані в онкологічній лікарні, ані у Вільшанах, ані в будинках, де доживають старість кинуті безпомічні старенькі. А якщо десь і "засвітяться", то одразу ж сурмлять про свої "доброчинні справи". Чого тільки варте сьогоднішнє інформаційне повідомлення про привітання православного єпископа військовослужбовців зі святом 23 лютого (є таке церковне свято???). Чистої води дешевий примітивний піар... Заради чого? Похизуватися в інтернеті?
"По справах їх побачите" - казав ТОЙ, чиїм іменем зараз безсовісно спекулюють. Не думаю, що він схвалив би те, що нині діється в православній інституції.
А Церква, в першу чергу творилася із людей і для людей з тим, щоб наставляти їх і рятувати, а не заробляти на цих же людях,не маніпулювати заради політики та особистих майнових зазіхань.
І Церква - це не попи, не ченці, і навіть не єпископи, а народ християнський. Може відкриєте історію та перечитаєте як раніше обирали епископа?

Михайло 2012-02-23 / 17:07:05
А хто організатор? Балога з Петьовкою? Вибори йдуть, а підтримка влади, церкви і вірян потрібна!

Іван 2012-02-23 / 16:31:28
Шановні коментатори і адміністрація сайту, якщо Ви не компетентні в Церковних питання, та не володієте сповна обєктивною інформацією, або ж зневагою ставитесь до тієї чи іншої конфесії, то будучи в цивілізованому світі краще мовчіть і глибоко вивчайте ту чи іншу проблему. Бо ж розкручувати ресурс на субєктивних балаканинах глупо і по дитячи.!

Русин 2012-02-23 / 16:02:22
Знаток не бреши. Всі нинішні камяні будови лаври побудувалися при Василіанах. Про сесе свідчат хрести на Храмах, та і в коментарях нинішних лаврских"окупантів" про сесе не скриваєся. В почаївській лаврі була в ті часи друкарня, яка видавала богослужбові книги на церковнословянській яких не мало осталося по закарпатських храмах. Де пан Знаток видів книги польськими буквами з церковнословянським звучанням най підкаже, правда я сни не читаю. А то, що за московських там випускалися книги для латинської Церкви говорить Андрій Кураєв секретар Кирила і збереглися книги. І з якого джерела крім хворобливої уяви автора, взято, що Василіяни запустили були монастир? І греко-католики мають саме більше прав на цю святиню бо вни її будували. А московські батюшки поводяться там як орда, і дивляться лиш чим побільше гроши викачати з паломників. Там всьо за грощі. І політика, ворожа політика котра з Христом ничого не має. А ти "правдолюбцю" покайся в брихнях, бо Хрисос є Правда, і заповідь " Не бажай власності ближнього свого", що для московських кагебічників не існує?

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини