Громадські активісти з прокуратурою та екоінспектором оглядали місця вирубки дерев у Боздоському парку

Про це у інформації, що надійшла на адресу Закарпаття онлайн, розповіли учасники цієї "експедиції" – Володимир Феськов та Валентин Волошин.

Громадські активісти з прокуратурою та екоінспектором оглядали місця вирубки дерев у Боздоському парку

Сьогодні ми, представники громадськості, що перейнялася проблемою Боздоського парку Ужгорода, були разом з екоінспектором, представниками природоохоронної прокуратури та адміністрацією парку на місцях вирубки дерев. Відверто кажучи, працювати в умовах коли сніг по коліна та покрив всі пні – надзвичайно важко. Десь шукали по пам’яті, десь гостре око представників прокуратури підказало, десь адміністрація парку скеровувала. Основним завданням було перевірити законність рубки відносно акту, який комунальне підприємство отримало на вирубку 179 дерев. Звісно всіх пеньків не знайшли, їх справді важко зараз шукати під снігом, а ті що знайдені, були ретельно виміряні в діаметрі та занесені до протоколу перевірки. Основна частина порід це ясени, були й кілька черешень і, ніби, акація. Однозначно сказати важко, бо експерта з лісової інспекції серед нас не було, а тому офіційно встановити породу ніхто не міг.

Цікаво було інше, а саме те, що нас, активістів, найбільше цікавило – платани. Адже про них не згадано в жодному дозволі на вирубку. А факт їхнього зрізання – очевидний. Три великі пні діаметрами 80, 80 та 100 сантиметрів. Причому, сухостоями назвати їх важко, оскільки гілля, що залишилось після того, як стовбур-кругляк був вибраний і вивезений, тримає на собі плоди, а сухе дерево, як відомо, не плодоносить.

Адміністрація одразу заплуталась: то казала, що на тому місці має бути алея, потім заявила, що дерева змушена була зрізати тому, що під час вирубки інших, сусідніх дерев вони, начебто, були пошкодженні і, напевно, становили загрозу. Проте представники прокуратури пояснили, що навіть пошкоджені дерева вони не мали права рубати, за що доведеться адміністрації відповісти. Інспектор проведе розрахунок збитків і видасть припис керівництву парка. Останнє, в свою чергу, змушене буде перерахувати кошти до місцевого бюджету.

Також представники прокуратури будуть складати адміністративний протокол на директора парку за захаращеність території. Справа в тім, що після вирубки її треба одразу приводити до порядку, чого не було зроблено. Наскільки ми, активісти, зрозуміли, рішення про стягнення прийматиме суд, а тим часом адміністрація отримає припис,  за яким у 10-денний строк має ліквідувати захаращеність.

Окремої уваги викликала зрубана черешня, на стовбурі якої є жовта мітка, якою маркують кордони майданчиків парку. Справа в тім що сухостої не маркуються, а марковані дерева, в свою чергу, не рубаються. Але, схоже, що у всьому цьому представникам контрольних органів доведеться ще розбиратися.

Також для нас, небайдужої громадськості, незрозуміло те, що керівництво парку, як і міський голова, постійно у вирубці посилаються на план-проект парку 60-х років. Це видається дивним, адже тоді парк ще не був об'єктом природоохоронного значення, а з іншого боку, у 2008-му році містом було проплачено розробку нового осучасненого плану, який був виготовлений.

Окрім цього, державні документи чітко встановлюють порядок благоустрою парків і знесення зелених насаджень, за якими жодна реконструкція (а при таких масштабних вирубках, як в Боздоському парку, ми маємо справу саме з нею) парку не може проводитися без наявного проекту майбутнього благоустрою парку.

Простіше кажучи, доки невідомо, що буде на місці зрубаних дерев і що має бути висаджено замість них, реконструкція протиправна, вже не говорячи про кошти, які перед видачою містом ордерів повинні поступити на його рахунок та служити для відновлення і доглядання нових порід дерев, тотожних вирізаним.

Загалом ми задоволені першим спільним «виходом» в парк. Перш за все зустрілися з його адміністрацією, з якою в спілкуванні спробували пояснити нашу позицію, де ми не проти розчистки парку і також бачимо його реальний стан. Ми розуміємо, що є багато дерев, які, нависаючи, загрожують упасти при першому хорошому снігу. Також ми не проти відновлення доріжок і вирубки всього, що самонасіялось та псує геометрію алей. Тим більше, якщо є відповідні акти, а це значить, що вирубка –легалізована.

Інша справа, що ми хоч і не є експертами, але, тим не менше, розуміємо, що мали місце і безпідставні вирубки. Адже,скажімо, платани в документах на вирубку не значаться, а деякі дерева, стовбури яких ще залишилися, викликають сумнів щодо аварійності та сухостойності. Саме тому й потрібна перевірка, яка й повинна дати висновок. Ми, в свою чергу, просто будучи небайдужими, вирішили переконатися у законності і, як бачимо, за попередніми висновками на місці – не безпідставно.

Остаточну крапку в перевірці, звісно, поставлять відповідні перевіряючи органи, і ми сподіваємося, що вже скоро про це дізнаємось.

На наше переконання, такі роботи повинні проводитися прозоро, а значить – з публічним розголосом і, можливо, з громадським обговоренням. Адже мова йде не просто про розчистку, а про відновлення та облагородження території. Тут можна запитати і в громадськості, серед якої – мами, що гуляють з дітьми, ролери, які катаються алеями, жителі, що займаються бігом доріжками парку, і т.д. –  яким вони хочуть бачити парк? Чи доречні поряд з мамочками галасливі фан-зони? Які актуальні умови співвідпочинку ставить перед нами час, і що з них треба реалізувати? Що ужгородці хочуть бачити в кінцевому варіанті парку?

Ми ще раз хочемо зазначити: ми не вороги ні мерії, ні адміністрації парку. Ми просто небайдужа громадськість, яка хоче розібратися в ситуації та взяти участь у відновленні та розбудові парку. Серед нас є експерти, екологи, дендрологи, ландшафтні архітектори, логісти і просто люди з пропозиціями. Частина з них колись працювала на відповідних державних посадах, що підсилює наш досвід. Всі ми готові на громадських засадах працювати над парком. Головне, аби ми отримали зворотню реакцію. Тут дякуємо впершу чергу голові Закарпатської ОДА Олександру Ледиді. Він першим відгукнувся на нашу пропозицію, і, напевне, якби не він – ми б навряд мали сьогоднішню «прогулянку» парком. Сподіваємось, що наш діалог стане прикладом і для інших органів влади.

Валентин Волошин, голова громадської ради при Державній екологічній інспекції Закарпатської області.

Володимир Феськов, Закарпатський Громадський Центр

26 січня 2012р.

Теги: Боздоський

Коментарі

Ботанік 2012-02-03 / 09:53:06
Всій громадським активістам ПРИВІТ. Цікаво, де ви були до тепер: ордер на вирубку дерев видано у січні 2011 року. Цілий рік проводилась вирубка дерев, а Ви вельмишановні панове активісти (Волошин, Станкевич, Феськов та інші) здогадались про охорону довкілля коли вирубку дерев уже проведено, як і завжди вас болить не за природу, а за власні кишені крім цього є можливість пропіаритись в черговий раз. Да це вам не відмивати "БАБКИ" на грандах, конференціях та буклетиках екологічного напрямку. Добре з вами знайомий, тому знаю про що кажу. Доречі скільки Вашими зусиллями створено природно-заповідних обєктів у Закарпатті, скільки врятовано рідкісних екосистем, рослин і тварин в нашому краї. Чогось ви "вспливаєте" тільки коли наближаются вибори..... Р.S. Боздошський парк за часи РАТИ став бомжатником і скоріше схожий на джунглі, а не парк культури та відпочинку. Щиро дякую всім хто хоче навести лад в Боздоші.....

Добряк 2012-01-26 / 20:13:34

Будете займатися залякуванням, видалю всі ваші коментарі під різними нікнеймами і забороню доступ до коментування. Адмін

Прокурор 2012-01-26 / 20:05:50
Да, ребятки столько дерьма наговорили: котеджи, дома, торговые центры а в результате три срубленных дерева. Вот бездельники, тьфу!

Олександр 2012-01-26 / 18:51:57
а хто був із прокуратури?

Читач 2012-01-26 / 18:38:22
Добре діло, молодці Хлопці!!!

НЕБАЙДУЖИЙ 2012-01-26 / 18:01:17
Все правильно. треба прозоро не приховуючи від людей робити чистку в парку.Ще незабувати радитися з професіоналами.Хлопці доведіть цю справу до кінця .

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини