Костянтин Томільченко: В ужгородських танцівників більше любові до цього мистецтва, ніж у київських (ФОТО)

У рамках зимового танцювального табору (WinterDance Camp – 2012) студія сучасного танцю «БЛІЦ» запросила одного з провідних українських хореографів, креативного продюсера СТБ, режисера-постановника танцювального 3D мюзиклу «Барон Мюнхгаузен» Костянтина Томільченка. Разом з ним до Ужгорода завітала фіналістка телепроекту "Танцюють всі-1", виконавиця головної ролі в мюзиклі "Барон Мюнхаузен", солістка балету "Soul b" Наталі Кротова.

Костянтин Томільченко: В ужгородських танцівників більше любові до цього мистецтва, ніж у київських (ФОТО)

Протягом кількох днів вони разом зі старшим складом «БЛІЦу» займалися постановкою нового номеру, а наостанок Наталі і Костя по черзі провели  для танцюристів «БЛІЦу» та студії «Сучасник» більш, як годинні  майстер-класи. Після них, стомлений, але задоволений, Костянтин Томільченко відповів на наші запитання.

По перше, Костю, дуже приємно бачити вас в Ужгороді. Нечасто до нас приїздять такі знаменитості…

- Та я вас прошу, які ми знаменитості, ми так, сірі кардинали…

-  І тим не менше, я бачила, як юні танцівники ловлять кожне ваше слово, кожен рух, для них – честь вчитися у майстра. А як ви вчилися танцювати?

- В радянський час, коли я починав щось робити, до нас ніхто не приїжджав. Хто мав можливість сам потрапити за кордон, відвідати майстер-класи, балетні трупи, той їздив. А для решти були відеокасети, були передачі, усі вчилися буквально на пальцях.  Для мене кумиром, як і для багатьох, був Майкл Джексон, кожен рух якого я ловив і зараз я усім кажу: не бійтеся копіювати. Нехай це буде злизано, але тільки так починає працювати уява, а потім народжується вже щось своє.

- Кілька років тому ви стали кращим хореографом першої української танцювальної премії «MyWay Dance Awards». Для вас це було очікувано?

-  Я і не знав про існування цієї премії. У нас, між іншим, крім неї більше немає премій. Єдина премія державного рівня – це «Телетріумф» за досягнення у кіно і телебаченні.  А у сфері театру і масових видовищ у нас ніяких відзнак не існує. Щоб щось змінилося і держава почала звертати увагу на театральне мистецтво, потрібна жертва. Має бути людина, яка все поверне. Я не знаю, що має статися, щоб у нас почало розвиватися мистецтво…

- Немає жодної підтримки «згори»?

- Про що говорити, якщо у нас є тільки педагогічні училища, університети, які випускають безліч хореографів, які благополучно їдуть геть з країни, або стають до лав якихось новостворених балетів.

- А чим займаються учасники сезонів «Танцюють всі»?

- Як би не сумно це звучало, але повертаються туди, звідки почали. Відкривають студії, школи, дають майстер-класи. З першого сезону «Танцюють всі» минуло 4 роки, а люди досі шукають можливості підзаробити на оплату квартири. У нас просто нема де заробляти: немає театрів, немає балетів, шоу. Така печальна ситуація – по всій Україні. Тому я взагалі дивуюся Ужгороду і кажу молодим людям: ви – великі молодці, хоча я не знаю, звідки у вас стимул щось робити. У цих людей набагато більше любові до цього мистецтва, ніж у людей у Києві, які багато років цим займаються. Я вважаю, це подвиг.

- «Танцюють всі» буде продовжуватися? Шоу ще себе не вичерпало?

- Шоу себе вичерпає тільки тоді, коли упадуть рейтинги. Телебачення  - це продукт, який тримається на рейтингах. За телемірками «Танцюють всі» має просто шалений попит у глядача і дай бог йому ще довго жити і приносити каналу прибуток, а нам -  радість.

- З усіх проектів на «СТБ» який вам найближчий?

- Перший сезон «Танцюють всі», другий сезон «Україна має талант». Вибірково, бо були жахливі сезони. А «Х-Фактор» - це нові грані у режисурі і у хореографії. Кожен проект має свою родзинку.

- А що для вас «Барон Мюнхгаузен»?

- «Барон Мюнхгаузен» - це ціле життя. Слава богу, що це взагалі сталося. Для багатьох це так і залишається мрією. Я вдячний богові, що мені випав такий шанс і ми це зробили. Це рік життя. Сумно дивитися на те, що з ним зараз відбувається. А з ним не відбувається нічого. Він просто лежить і чекає свого часу. Ми нікуди з ним не їздили, бо це дуже дорого. Знову ж таки потрібні люди бізнесу, які повірять, що це може приносити гроші. А для того, щоб це приносило гроші, треба привити людям культуру ходіння на такі шоу. На це потрібно мінімум років п'ять.

- Чи популярні сьогодні школи танцю – професійні і любительські?

- Надзвичайно популярні, це масове явище. У нас дві тенденції. По-перше, будь-хто, хто може рухатись, відкриває танцювальну школу, це стало модно. З одного боку це добре, бо є конкуренція. По-друге, це негативно впливає на смак. Хочеться більше професійних студій, які би вчили естетиці танцю, а не заробляли швидкі гроші. Особисто для мене гроші – це зло.

- Повернімося до основ. Де ви вчилися танцям?

- Ніде. Я – фінансист, закінчив економічний факультет. Маю незакінчену освіту. Для мене самоосвіта була ключовою. Але це не означає, що не треба вчитися, займатися танцями. Танець – це внутрішній стержень, важливий для особистого росту. Тому всіх дітей – на танці!

-  А є люди, яким ви не радите танцювати взагалі?

-  Ні звичайно, що за дурниці? Подивіться історію танцю, вона сягає найдавніших часів, бо це внутрішній стан людини. Страх – це внутрішні комплекси, яких треба позбуватися. Я у дитинстві був дуже сором'язливий. Я не міг вийти на танцмайданчик на дискотеці, соромився дуже. А потім я захотів повірити у себе і почав сам собі подобатися. А потім мені стало необхідно красою танцю ділитися з людьми, відчувати їх віддачу. Такий собі обмін енергією, який створює рух вперед.

- Ви вже не вперше на Закарпатті. Що думаєте про наш край, про Ужгород?

- Я взагалі обожнюю маленькі містечка, які дихають історією, де відчувається дух старих часів. Дуже важливо берегти цей дух. Часто справжні цінності не бережуть. Але для мене Ужгород – це таке горде місто з багатою історією, який може багато чому навчити. Ми сьогодні були на дегустації, стільки нового дізналися… Бажаємо вашому місту побільше здоров'я.

Олександра Берегова, Карпатньюз

12 січня 2012р.

Теги: Томільченко, танці, хореограф

Коментарі

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини