Що просять під ялинку відомі закарпатці? (ФОТО)

Новий Рік уже на порозі. А тому новорічні настрої не оминули і відомих закарпатців. Підбиваючи підсумки року минулого, вони, водночас, розповіли сайту Закарпаття онлайн про те, як саме святкуватимуть зустріч Року Дракона.

Що просять під ялинку відомі закарпатці? (ФОТО)


 

 

 

 

 

Олександр Ледида, голова Закарпатської обласної державної адміністрації:

— Я святкуватиму цей Новий Рік у колі сім’ї: будуть мої доньки, онук і дружина. Сімейних традицій у нас більше на Різдво, а на Новий Рік — стандартні, але обов’язково має бути олів’є (усміхається — авт.). Щодо подарунків, то в основному цим займається моя жінка, а я підбираю подарунки для неї та онука. Дружина купує подарунки від мого імені (усміхається — авт.). Що під ялинкою буде для мене, я навіть не знаю. Це вже, що мої близькі придумають. Сам я нічого не просив і не загадував. Найбільше мені пам’ятаються ті святкування Нового року, коли на дворі був сніг і мороз. Але, на жаль, останні роки у нас на Закарпатті мало таких Нових років. Та коли виходиш з дому після дванадцяти годин ночі, а на дворі падає лапатий сніг, ніч дуже зоряна, то це є найкрасивішим. Що загадуватиму в новорічну ніч — ще не знаю… Але у мене ще є час над цим подумати (усміхається — авт.).

Іван Балога, голова Закарпатської обласної ради:

— Святкуватиму на Закарпатті, у родині, з братами, дітьми та найближчими друзями. Найбільша наша сімейна традиція на Новий Рік — це робити добро. На подарунки витрачу все, що залишилось із цього року (усміхається — авт.). Подарунки — це така специфічна річ… У моїй сім’ї так прийнято і я завжди так роблю — ми питаємо, кому що потрібно, і намагаємося дарувати корисні речі. Я бажаю, щоб Дід Мороз, як мені, так і моїй родині, і всій закарпатській громаді  приносив під ялинку тільки хороші новини, гарні подарунки, посмішку, любов і благодать усьому закарпатському краю і, не дай Бог, якісь чорні стрічки.

Нові Роки всі гарні. Так до цього свята готуєшся, що коли воно приходить, починаєш все забувати. Це тому, що у цій атмосфері царять тільки добро і благодать. Мені б хотілося, щоб таких днів у році було більше.

Віктор Погорєлов, голова Ужгородської міської ради:

— Новий Рік зустрічатиму, як і завжди, вдома. Я не люблю на це свято гучних компаній. У колі сім’ї ми подивимось телевізор, відсвяткуємо і підемо спати, бо, можливо, вже зранку прийдеться йти на роботу.

Я пам’ятаю один рік, для мене дуже страшний рік, коли ми з дружиною жили на квартирі, яку винаймали у невеликому селищі на Півночі (десь у 80-х роках). Якось 30 числа (грудня — авт.) прийшла п’яна власниця квартири і каже: «Віктор, ви надто інтелігентні для нас. До мене сьогодні приїде сестра, тому шукайте собі квартиру». А це ж маленьке селище, на вулиці мороз –30… І ви знаєте, 31 грудня, ми з дружиною, маючи тільки стіл і чемодан (ми перевернули стіл ніжками догори, я прив’язав до них мотузку і склав туди речі) пішли шукати квартиру.  Але нас прийняли хороші люди, ми відзначили з ними Новий Рік, і наступний рік був дуже щасливий.

Цього року я подарую дружині те, від чого не відмовиться жодна жінка, а що саме — це буде сюрприз. Онукам даруватиму іграшки, для них це завжди приємно.

Вадика Мілан, Єпарх Мукачівський:

— Новий Рік традиційно зустрічаю у Кафедральному соборі, маємо о півдванадцятої молитву для тих, хто хоче святкувати у церкві.  У цей день треба обов’язково просити Божого благословення, тому у я обов’язково буду служити і буду правити службу Божу, яка буде подячною і прохальною. Тому буду у цей день у соборі з вірниками. Я і завершую рік у соборі, бо о півдванадцятої буде молебень, а потім вже у день служу Божественну літургію. Я цього року отримав стільки подарунків від Господа, що жодних спеціальних і не чекаю (усміхається — авт.). Найбільший подарунок для мене — це бути зв’язкою з Ісусом Христом. Не можу пригадати якийсь окремий Новий Рік, бо кожен святкую як священик і як єпископ у молитві, так що не маю якогось спеціального святкування.

Алла Хаятова, прес-секретар Ужгородського міського голови:

— Для зустрічі Нового Року ми з друзями здзвонилися і домовилися, що святкуватимемо сім’ями (це три сімейні пари). Ми зберемося на одній із квартир, покладемо разом ялинку, щось приготуємо і подумаємо над тим, чи не піти б зустрічати Новий Рік у центр міста (бо, чесно кажучи, ще ніколи не святкувала опівночі на Театральній)? Ось в такому, не надто гучному, але веселому колі зустрінемо  рік Дракона. Для мене і мого чоловіка найбільшим подарунком в цей день і протягом доби буде можливість побути разом, відпочити і отримати задоволення від свята. Звісно, що під ялинку будуть якісь сюрпризи.

Найбільше мені запам’ятався перший мій рік з чоловіком. Ми одружилися 27 грудня 2003 року. Ми жили рік на квартирі, вона не була повністю обжита, і я пам’ятаю, що о дев’ятій годині ми помітили, що у нас немає ялинки, побігли її купувати, але знайшли вже тільки одну гілочку (хтось нам подарував). Ми ледь встигали відкрити шампанське до півночі, і ще щось досмажували і догодовували. Але це все було дуже весело і романтично. Так ми зустрічали 2004 рік.

 Василь Козарь, переможець шоу «Танцюють усі – 4»:

— Я буду святкувати рік Дракона з балетом «Х-фактору» і взагалі зі своєю танцювальною компанією. Традиції були вдома, коли збиралася вся сім’я, а тут ти не вдома, тому якось дивно та незвично. Щодо подарунків, то тут для кожного по-різному, для когось подарунок може бути й за 20 гривень, а для когось і дорожче. Тут просто йдеш, дивишся і якщо помічаєш щось гарне, то одразу знаєш, кому це подаруєш. Для себе навіть не знаю, щоб побажав… Напевно, машину (усміхається — авт.). Загадуватиму, щоб рік був продуктивний і щоб усе було так, як я захочу.

Запам’яталося святкування Нового Року у Туреччині, бо там не було ні снігу, ні чогось іншого новорічного. Було дуже не звично.

Валентин Штефаньо, шоколатьє:

— Святкуватиму у сімейному колі. Це і є частиною традиції: ми зустрічаємо Новий Рік вдома, а потім ідемо провідати близьких людей і, можливо, сходимо в центр міста. Стосовно подарунків, то це секрет. Я вважаю, що неважливо, скільки ти витратив на подарунок, важливою є увага. У грошовому еквіваленті на Новий Рік витрачу так, як і середньостатистичний українець. Те, що я хочу у подарунок, під ялинку не поставиш, але якщо Дід Мороз існує, і якщо вірити в чудо, то все обов’язково здійсниться. А матеріальні подарунки я й сам собі роблю під ялинку (усміхається  — авт.). Обов’язково загадаю в Новий Рік, насамперед здоров’я для своєї родини, благополуччя і порозуміння, а в останню чергу — покращення фінансового становища. Мені найбільше пам’ятаються ті, святкування, коли збирається вся сім’я, коли всі здорові і веселі. Я думаю, що таке свято є найкращим і кожен такий Новий Рік запам’ятовується на все життя. 

Вікторія Рижова, радіоведуча «Тиса ФМ»:

— Новий Рік святкуватиму за роботою — буду вести програму в одному із ресторанів міста. Я поєднаю приємне з корисним: елемент святковості з банальним і прагматичним зароблянням грошей, але через це я ані трохи не засмучуюсь, бо знаю, що відсвяткувати зможу і в інший день, коли всі будуть вільні, втомлені, але щасливі. Загалом цього року, я думаю, що на всі-всі подарунки я витрачу близько тисячі гривень, але багато подарунків я уже подарувала наперед. Я даруватиму абсолютно різні речі: від абонементу у спортзал до спідньої білизни і грошей. Я б хотіла, щоб мені подарували три речі, які мені дуже потрібні — це iPad2 з 3G, американську візу на п’ять років і якусь не дорогу, але симпатичну машину. Але з цього всього я отримаю, напевно, велику дулю, кілька цукерків і мандаринів… А-а,  ну і форму у спортзал мені обіцяли подарувати (усміхається — авт.). Я щороку загадую бажання (пишу його на листочку поки годинник б’є дванадцять ударів), зазвичай це речі не матеріальні, це щось типу «мир у всьому світі», але у моєму особистому житті і житті тих, хто мене оточує. Це буде щось дуже особисте і надзвичайно позитивне.

Найбільше я пам’ятаю святкування 2000-го року, адже всі переживали, що це буде міленіум і що комп’ютери об’являть війну людям, але нічого такого не сталася. Була просто чудова вечірка у мене вдома (моїх батьків тоді вдома не було). Ми тоді були ще дуже юні і веселі, майже не вживали алкоголю, тому всі швидко захитались з пляшки шампанського і голосно танцювали до ранку. А потім нетверезі сусіди почали стукати в батарею, щоб ми зробили тихіше музику. Це був один із найкращих Нових Років.

Федір Шандор, завідувач кафедри туризму УжНУ:

— Звичайно, святкуватиму вдома. Традиційно варитимемо бограч і відзначатимемо Новий Рік за європейським часом, а не за українським (бо ми живемо в європейській часовій зоні). Подарунки ми вимірюємо не в грошах, а в цікавості — головне, що про тебе згадують і приділяють увагу, а подарунок — то тільки форма. Загалом, на подарунки для сім’ї витрачу 500-600 гривень. У подарунок хочу виконати всі свої зобов’язання, щоб відпочити. Ми більше святкуємо Різдво, а Новий Рік — це свято для дітей.

Пригадую Новий Рік 1995-го року, коли я все зробив, провів три екскурсії містом, вручив подарунки своїм племінникам (їх у мене шестеро), а коли прийшов додому, то всі мої родичі вже роз’їхались і я зустрічав той рік сам. Але о першій годині мене знайшло багато друзів. Той Новий Рік я зустрів сам-саменький, але він був найоригінальнішим і дуже красивим.

Ось так відзначатимуть Рік Дракона відомі закарпатці — у колі родини, в сімейному теплі та дружній компанії. Можна сказати, що всі вони налаштовані на позитивне святкування і гарну зустріч Нового, 2012-го року.

Того ж самого – позитиву і святкового настрою – бажає усім вам, друзі, і Закарпаття онлайн!

31 грудня 2011р.

Теги: Новий Рік, свято

Коментарі

Цікаво 2012-01-04 / 15:39:20
"Та коли виходиш з дому після дванадцяти годин ночі, а на дворі падає лапатий сніг, ніч дуже зоряна, то це є найкрасивішим" - О.Л. Цікаво, як зоряної ночі може йти сніг, або навпаки - як може небо бути чистим і зоряним, коли йде лапатий сніг з темних хмарок:)

до Кента 2011-12-31 / 22:32:03
Не соромно в теке свято так не гарно говорити??? Впевнений, що Шандор зробив за цей рік більше ніж ви за своє життя. Шкода вса, бо ви у таке свято так низько впали, щоб ображати інших...Та все ж гарного вам Нового Року!

Кент 2011-12-31 / 21:29:14

Коментар видалено. Адмін

56(7) 2011-12-31 / 15:44:57
Всiм хорошим людям - вiдомим i невiдомим - щастя, радостi и любовi у Новому роцi:)

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини