В Ужгороді відбулося розширене засідання колегії Закарпатської ОДА

Торік за показниками соціально-економічного розвитку в загальнодержавному рейтингу Закарпаття займало четверте місце. Якою є ситуація за перший квартал цьогоріч, аналізували на засіданні колегії облдержадміністрації. Розглядали також підсумки роботи житлово-комунального господарства в осінньо-зимовий період 2006-2007 років та виконання місцевих бюджетів краю.

В Ужгороді відбулося розширене засідання колегії Закарпатської ОДАЗа словами начальника головного управління економіки облдержадміністрації Віктора Погорєлова, загалом в економіці області відбулися позитивні зміни. Обсяг виробництва промислової продукції зріс на 36 відсотків проти відповідного періоду минулого року. Ріст виробництва валової продукції сільського господарства становив 100, 3 відсотка. У лютому середньомісячна зарплата у 1, 8 раза перевищила прожитковий мінімум. На понад 5 тисяч поменшало безробітних у порівнянні з відповідним періодом минулоріч. Тому за 24 показниками Закарпаття займає кращі місця в державі. За десятьма з них – з першого по третє. Зокрема, на другому – за темпами зростання експорту товарів, зростання кількості зареєстрованих суб'єктів підприємницької діяльності—фізичних осіб, динамікою скорочення чисельності населення, рівнем злочинності, на 3 місці – за темпами зростання обсягу інвестицій в основний капітал.
За рейтинговою оцінкою результатів економічного і соціального розвитку районів і міст області за перший квартал лідирують міста Мукачево і Чоп та Виноградівський район.

Однак, попри ці позитиви, є ряд недоліків. Зокрема, у галузі промисловості знизилися обсяги виробництва в п’яти районах. Найбільше – у Міжгірському, Тячівському, Берегівському. Скоротилося поголів’я великої рогатої худоби як у сільськогосподарських підприємствах, так і у дворогосподарствах. Суттєво – у Рахівському, Берегівському, Іршавському та Ужгородському районах.

За соціально-економічними показниками в краї останнє, 18 місце, посідає Берегівський район. Обсяги товарообороту зменшилися через введення обмежень на експорт певних видів товарів з України та імпорту в Угорщину. Зупинилося одне із провідних підприємств регіону ТОВ “Закарпатполіметали”.

Голова облдержадміністрації Олег Гаваші зазначив, що їздитиме й надалі в райони для ознайомлення з тим, як виконується Програма соціально-економічного розвитку. “Тих підприємців, які виплачують працівникам зарплату меншу за мінімальну, треба притягувати до відповідальності, а не просто констатувати факт”, – наголосив керівник краю. Він піддав гострій критиці керівництво найбільшого району області – Тячівського, де нещодавно відбулася виїзна колегія облдержадміністрації. Досі, схоже, на думку голови, немає чіткого плану виходу цього району з кризи. Трохи інша ситуація на Берегівщині, де недовгий час працює молода команда, що налаштована на перспективу.

Не влаштовує голову облдержадміністрації і те, як розподіляються кошти на місцях, які співфінансуються з обласного бюджету. Не припустимо, коли з мільйона гривень, виділених на будівництво соціальних об’єктів, у районах на четверту частину цих коштів зводять школи для кількох учнів.

Про виконання місцевих бюджетів доповів начальник головного фінансового управління Петро Лазар. До бюджетів усіх рівнів області надійшло податків та зборів на 524 мільйони 372 тисячі гривень. До державного бюджету мобілізовано 361 мільйон 428 тисяч гривень, до місцевих бюджетів – 165 мільйонів 409 тисяч.

На колегії також йшлося про підсумки роботи житлово-комунального господарства краю в осінньо-зимовий період 2006-2007 років. Аби вчасно і якісно розпочати опалювальний сезон, голова облдержадміністрації Олег Гаваші зобов’язав керівництво житлово-комунального господарства до кінця місяця конкретизувати план підготовки до зими та приступити до його негайного виконання.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
12 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини