У Соловці на Ужгородщині День села відзначали риболовлею та вуглеходінням (ФОТО)

Дні села тепер проводять у кожному населеному пункті району. Але, вочевидь, не всі знають, що піонером у цій справі була Соловка, що в Ужгородському районі Закарпаття. У 1996 році тут вперше на Ужгородщині було проведено таке свято. І ось нещодавно сільська громада знову, вже в шістнадцятий раз, зібрала всю свою родину під гаслом «Свято, яке кличе додому».

У Соловці на Ужгородщині День села відзначали риболовлею та вуглеходінням (ФОТО)

Соловківський День села докорінно відрізняється від інших, аналогічних. Тут воно тривало два дні. У суботу місцеві рибалки та запрошені гості випробовували своє уміння у риболовлі. Карасі та сомики здивовано висовували свої голівки, спостерігаючи на березі Тиси  велику кількість чоловіків з вудочками. Краще б не висовувалися, бо дуже скоро один за одним вже були у відерцях. Перше місце у цьому змаганні зайняв Іштван Кіш з Есені, друге – Бейла Ферко з Тисауйфалу, третє – Ласло Молнар з Соловки, який по – джельтельменськи уступив призові місця гостям.

Неділя урочисто підхопила естафету свята. У фойє місцевої сільради відбулося відкриття цього надзвичайно цікавого заходу. Потім усі учасники дійства дружно пішли до реформатського храму (на фото). Депутат районної ради Йожеф Баторі, консул Угорської республіки в Ужгороді  Габор Губіца, заступник голови РДА Володимир Химинець, керівник апарату РДА Ярослав Андрусь, радник голови райради Степан Мацко, сільський голова Олександр Біро, новообрана голова районної організації КМКС Лівія Балог, депутат обласної ради Міклош Ковач тепло вітали присутніх.
Ансамбль "Кредо" виконував пісні на слова поетес із Словаччини Єви Боднар та Ержибет Орловскі. Ці дві словацькі угорки з радістю приїхали у Соловку. Тут у них вже є багато друзів.
Після служби у храмі всі пішли на цвинтар. Тут поклали вінки до пам'ятника жертвам сталінського режиму, помолилися за упокій загиблих душ. Добрим словом згадали односельчанина, депутата районної ради, відомого науковця Калмана Шовша, який недавно відійшов у Вічність.  
Гості оглянули виставку робіт Шандора Ковача, уродженця Соловки, який нині живе в Угорщині. Зацікавили також численні експонати місцевого сільського музею, про які розповіла їм гід Єва Раті (на фото).

Настала черга концерту. Звучали музика, пісні. Вихованці місцевої школи читали вірші. Вітер розносив запахи бограча та рибної юшки. Шанувальники спорту спостерігали за різними спортивними іграми.

Найбільше вразило гостей те, що вони побачили біля ватри у центрі села. Тут вперше в Україні був проведений сеанс вуглеходіння у супроводі угорської мови. Розробник цієї методики, голова Закарпатської асоціації здорового способу життя, реабілітації та оздоровлення з допомогою природних сил, "Закарпатський морж" Богдан Дикий та Йосиф Шпішак вели людей по розпеченому вугіллі. Сільський голова Олександр Біров також впевнено ступав по розпеченій грані, температура якої сягала до 400 градусів. Хтось від захвату ахає, хтось кричить: "Молодці!", інші від страху закривають очі. А сміливцям  хоч би  що... Олександр Біро потім розкаже, що неможливо описати відчуття бадьорості, легкості, а взагалі додав: "За рідну Соловку – хоч у вогонь, хоч у воду!". Звучать запальні угорські мелодії і смільчаки вже вкотре долають вогняну доріжку.  Не втримуються від спокуси і численні гості.  Що ж, про народні методи зцілення ми вже чули не раз. І віримо, що ходіння по розжареному вугіллю, цей екстремальний тренінг зміцнює волю і дух. Вочевидь, самолікує організм. Це, врешті-решт, перемога розуму над тілом. "Я сильний духом!" – звучало угорською. Не було жертв ні з опіками, ні з травмами. Це прекрасно! От ризикнути самій замінити пігулки ходінням по розжареній грані поки що духу не вистачило. Поки що.

Рада за Соловку, яка так цікаво відзначила своє 763-річчя.

Вікторія Рего-Макушина, "Вісті Ужгородщини"

29 серпня 2011р.

Теги: Соловка, вуглеходіння, риболовля

НОВИНИ: Соціо

19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 12
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 8
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
» Всі новини