«Inside…» в Ужгороді, або Моноспектакль несправжнього актора

12 серпня о 19.00 на сцені Закарпатського обласного театру ляльок «Бавка» у місті Ужгород Творча група Samorodok з міста Монпельє (Франція) представила спектакль «Inside…».

«Inside…» в Ужгороді, або Моноспектакль несправжнього актора
Слово іншомовного походження "перформанс" в перекладі з англійської має кілька значень, а саме спектакль, представлення, гра, виконання, здійснення та ін.   Вдала подача реклами в засобах масової інформації, включаючи інтернет-видання, професійне фото, сцена відомого театру "Бавка" – тут  організатори концерту заслуговують  на високу оцінку. Все було інтигуюче, ужгородці мали шанс ознайомитись  з маловідомим жанром. Як результат – переповнена глядацька зала, з приводу чого один глядач вигукував: "Аншлаг!". Публіка – в очікуванні знайомства з новим, сучасним видом мистецтва, не втиснутим в певні світоглядні рамки, з ознакою повної свободи.
У запропонованій постановці моноспектаклю  глядач мав змогу побачити  третю частину триптиху з назвою "Inside...". Сюжетну лінію трилогії коротко можна викласти як "протистояння – виснаження – прийняття".
 
А що ж відбулося насправді? Привабливий юнак з розвинутим тренованим тілом  демонстрував нам свій "шедевр" у вигляді хаотичного набору елементів пластики, пантоміми, театральних етюдів, хореографії та ...пауз, які свідчили про розгубленість і імпровізацію безпосередньо на сцені. Якщо вірити попередній рекламі, весь цей набір мав бути  "роботою над внутрішнім, глибинним світом свого "я", де процес пошуку, усвідомлення та сприйняття є нескінченним". За словами Вальдемара Кречковського, ідею та зміст даної постановки кожен глядач в залі міг зрозуміти по-своєму. Нехай мені пробачить автор, але розумінню сюжету спектаклю я завдячую анонсам та рекламі, які  уважно прочитала задовго до постановки. Звіди випливає, що ідеї не було, або вона була захована дуже глибоко. В цілому,  позитивний вплив на глядача та чудова музика не зуміли замінити повної відсутності професіоналізму в хореографії, а окремі елементи пластики і пантоміми не змогли наповнити ідею хорошим змістом.
 
Загравання з публікою (в Ужгороді яблуками і квітами в глядача ще ніхто не кидав) не замінило "тісного контакту з глядачем", який може знайти талановита людина. Можливо, ужгородська публіка ще не доросла до розуміння такого "глибинного світу свого "я", але сприйняти цей "шедевр" на серйозному рівні, так, як було задумано автором, більшість глядачів у залі не змогла.
Молодий чоловік, який був  студентом Ужгородського училища культури, отримав, звичайно, певні знання від відомих режисерів краю  про етюди і театральні мініатюри.   Він їх використав у своїй постановці, але умілих педагогів недостатньо. Потрібне бажання самостійно вдосконалювати своє професійне зростання, що  у нашого гостя не було помічено. Спектакль виглядав примітивним, і складалося враження, що імпровізація відбувалася уже на сцені на очах у глядача,  без попередньої ретельної підготовки. Якщо б внутрішній світ актора поєднати з високим професіоналізмом, можливо, і вийшов би гарний моноспектакль.
 
Мистецтво – це краса, не примітивна і не абсурдна, а вишукана і висока.  Коли відвідуємо  театр, очікуємо, що справжній талант торкнеться нашої душі своїм чарівним крилом і ми станемо кращими, добрішими, більш людяними. Те "мистецтво", яке ми побачили, не тільки не піднесло нас до небес, а опустило до такого примітиву, який пригнічує і залишає неприємний осад.
Відчувалося, що гість – людина позитивна, добра, безпосередня, вільна від рамок та обмежень, але поки що не справжній актор, який дозволить собі ставити моноспектаклі такого рівня. А якщо його шанувальники та  друзі будуть висловлювати лише своє захоплення, то не спонукають його до праці над собою.
 
Перспективи, безумовно, у автора є, але для творчих вершин потрібна щоденна праця. Та й не варто применшувати відповідальність за свободу творчості. Свобода – це чітка філософія, де людина–творець має усвідомлювати її межі, різницю між добром і злом.
 
Від душі бажаємо нашому гостю творчих злетів і чекаємо від нього наступних досконаліших постановок, які б, можливо, мали безпосереднє відношення до мистецтва краю. А наші зауваження нехай сприймуться без образ і будуть для нього хорошим уроком.
Анаско Добрий
14 серпня 2011р.

Теги: моноспектакль, Inside, Кречковський

Коментарі

Оксана 2011-08-15 / 22:54:00
А я, честно говоря, согласна с автором. Сюжет действительно был понятел лишь частично. Никто не спорит, что автор светлый положительный человек, просто, зная законы театра и имея какие-то в этом понятия непосредственно, улавливаешь недостатки и смотришь с критической точки зрения.

юлия........ 2011-08-15 / 22:43:00
уже несколько дней хожу под впечатлением....такие люди как ВАЛЬДЕМАР, не могут не радовать,а такие перфоменсы не могут не вдохновлять...уверенна, что есть люди,которые вышли из театра с таким же настроением как я...

Олександра Талабіра 2011-08-15 / 21:18:00
з початком вистави лякало: чи не запротестує глядач, чи зрозуміє??? а далі мені самій стало зрозумілим, що розуміння (даруйте за тавтологію) не головне. Публіка сприймала переживала і відчувала. Особисто я, хоч і маю стосунок до мистецтва загалом та до театру зокрема, сприймала моноспектакль на рівні відчуттів, і це саме те, на що має провокувати глядача мистецтво. Шавновний авторе статті, найбільше у вашому творі особисто мене розчарувала анонімність. Я не проти критики, але я за конструктивність та прозорість. І ще одне: як часто ви зустрічали в Ужгороді повні зали після того, як опускалася завіса? А цього разу, зауважте, сам Вальдемар вибрав момент, аби закінчити вечір, неповторний, теплий та справді особливий.

чеактиму на його наступні постановки та слідкуватиму за його творчістю.
P.S.
музика, котра звучала у моноспектаклі - це особлива тема для обговорення.

Анаско ПРЕДобрий 2011-08-15 / 20:16:00
Свобода – це чітка філософія, де людина–творець має усвідомлювати її межі, різницю між добром і злом...
РЕ:
А ці межі та різниці встановлює хто? мабуть ви..
Це лише Ваша особиста оцінка та очікування..а взагалі ні хто, нікому нічого не має..тим більш в мистецтві..
А наші зауваження нехай сприймуться без образ і будуть для нього хорошим уроком.
РЕ: хорошим уроком))) посміхнуло..Ви дійсно так вважаєте? ..хммм..стаття дійсно багато чому вчить.
"МИ" в тексті - це Анаско Добрий..чи Ваша стаття базується на результатах опитування глядачів?

Невже Вас дійсно опустило до такого примітиву, який пригнічує і залишає неприємний осад... Виходьте с цього стану, він дуже небезпечний..кожен сам собі художник та митець..і Ви можете розфарбувати своє життя яскравими фарбами.. може це Вас здивує, але це можливо без чіткої філосовії, без меж, різниць та порівнянь..
Та на прикінець, ще одно питання : Куди читача опускає Ваша стаття (Ваше мистецтво)? Які ємоції вона викликає, який осад?..зробіть опитування
Бажаю Вам нехай талант торкнеться душі своїм чарівним крилом..
Іду собі далі))) цьом

Вікторія 2011-08-15 / 19:21:00
А мені сподобалось...вже декілька днів хожу під враженням..Всьому що відбувалось на сцені віришь. Вальдемар митець... талановита та світла особистість))) Він вміє дарувати ємоції. З задоволенням куплю квитки з друзями наступного разу. Респект

НОВИНИ: Культура

19:11
/ 1
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини