Закарпаття вирішило "дати бій" нелегальній міграції

Закарпаття має реальні підстави перетворитися у європейський відстійник нелегалів, буферну зону на шляху нелегальної міграції. Як цьому протидіяти, вирішували на нараді при голові ОДА представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та правоохоронці. У зібранні взяв участь і перший заступник Голови Державної прикордонної служби України, директор Департаменту охорони державного кордону України Павло Шишолін.

Закарпаття вирішило "дати бій" нелегальній міграціїМайже всі, хто прагне незаконно потрапити до країн Європейського Союзу, намагаються зробити це через Закарпаття. Протягом минулого року затримано майже 5 тисяч незаконних мігрантів. А 1139 порушників прикордонного законодавства, затриманих протягом першого кварталу цього року, ще ні про що не говорить, бо мігрантів донедавна стримувала сувора зима. З настанням весни потік нелегалів почав наростати з неймовірною швидкістю.
Найбільше непокоїть те, що незаконна міграція все більше структурується. Вона втрачає стихійний, спонтанний характер і все більше підпадає під вплив різноманітних злочинних угруповань, набуваючи стійких ознак транснаціональної організованої злочинності. З початку року припинено діяльність 14 злочинних угруповань у складі 36 осіб, а в стадії розробки – ще 12 злочинних груп, які діють на каналах незаконної міграції в межах Великоберезнянського, Перечинського, Ужгородського та Берегівського районів. Але, на жаль, ці цифри дуже далекі від реальних масштабів організованої злочинності.
Закарпаття як останній перевалочний пункт на шляху в Західну Європу змушене вирішувати всі проблеми з розміщенням і утриманням нелегалів. Потребує негайного вирішення питання передачі і механізм фінансування пункту тимчасового утримування іноземців „Павшино”. Його передано на баланс Міністерства внутрішніх справ України, але УМВС України в Закарпатській області відмовляється приймати його на баланс через відсутність фінансування.
Протягом останніх трьох років проти 120 організаторів, керівників та посібників у незаконному переправленні осіб через Державний кордон України порушено 53 кримінальні справи. Разом з тим, проведений аналіз призначення судами покарань свідчить, що, як правило, засуджені отримують свій строк умовно. Всього ж за період з 2001 року по 2005 роки за організацію переправи нелегалів через кордон до реальних строків покарання засуджено 9 осіб.
Підсумовуючи нараду, голова ОДА Олег Гаваші запропонував присутнім звернутися до уряду з пропозицією вирішити питання створення в Україні міграційних центрів та фільтраційних таборів, а також централізованого видворення нелегальних мігрантів до країн, з яких вони прибули. На часі також введення поняття обов’язкової страхової застави (в сумі, достатній для примусової депортації іноземців у випадку порушення ними правил перебування). Така застава повинна стримати від втечі за кордон громадян «проблемних» країн (у тому числі Молдови, Грузії та інших), що в’їжджають до нас як туристи, адже повертатимуть ці гроші тільки при виїзді з України.
Разом із питаннями внесення змін до „міграційного” законодавства ці пропозиції повинні змінити ситуацію докорінно, але не одразу. А тому і Олег Гаваші і Павло Шишолін наголосили присутнім на потребі якісної координації зусиль як місцевої влади, так і правоохоронних структур. Результати тіснішої взаємодії заслуховуватимуться в облдержадміністрації вже через місяць.
Цього ж дня закарпатські прикордонники вирішили показати не на словах, а на ділі, як реально вони можуть протидіяти спробам нелегального перетину кордону. В холі облдержадміністрації та на вулиці перед нею розмістилася виставка зброї та техніки, з допомогою якої відстежуються нелегали.
Прес-служба ОДА
15 травня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 6
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини