Як виконується в Ужгороді міська Програма соціальної реабілітації дітей-інвалідів на 2004-2010 роки

“Програма соціальної реабілітації дітей-інвалідів на 2004-2010 роки” була розроблена та затверджена рішенням міськвиконкому від 31 березня 2004 року № 73 на виконання Указу Президента України від 13 липня 2001 року № 519/2001 “Про Національну Програму професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2001-2005 роки” і Національної Програми “Діти-України” на період до 2005 року.

Згідно плану заходів Програми, управління та відділи міськвиконкому проводять відповідну роботу. Налагоджено соціальне партнерство між управліннями праці та соціального захисту населення, освіти, відділів охорони здоров’я, у справах сім’ї та молоді, медико-соціального реабілітаційного центру “Дорога життя”, міського центру соціальних служб для молоді, міської організації Товариства Червоного Хреста України та інших.

Створено єдину міську автоматизовану інформаційну систему обліку дітей з особливими потребами.

Станом на 01.04.2007 року під наглядом лікарів знаходиться 331 дитина-інвалід, в тому числі за останній квартал вперше взято на облік 7 дітей. По категоріям: діти до 3-х років – 23; від 3-х до 6-ти років – 45; від 7-ми до 13-ти років – 133; від 14-ти до 15-ти років – 130. Всі діти-інваліди пройшли огляд вузькими спеціалістами, на кожну дитину складено індивідуальний план лікування, оздоровлення та реабілітації.

Управлінням освіти складено реєстр дітей-інвалідів, які не відвідують навчальні заклади і їм надаються освітні послуги вдома через індивідуальну форму навчання. Запроваджується поступова інтеграція дітей-інвалідів до дитячих дошкільних закладів та ЗОШ міста (ЗОШ №№ 6, 9, 20, НВК “Ялинка”, ДНЗ №№ 2, 20, 39). Всі учні-інваліди, що навчаються в школах або отримують освіту вдома, мають рівні можливості в отриманні освіти шляхом створення належного педагогічного, психологічного клімату в навчально-виховних закладах у стосунках учнів з однокласниками, які мають особливі потреби. Проводиться соціальна адаптація дітей шкільного та дошкільного віку з нормальним інтелектом і вродженими та набутими фізичними вадами, що не можуть самостійно пересуватись, повністю або частково себе обслуговують. Вишукуються можливості щодо створення умов для занять у секціях Малої академії наук з обдарованими дітьми-інвалідами.

Шкільними психологами постійно надаються інструктивні поради батькам, які виховують дітей-інвалідів, щодо проходження психолого-медико-педагогічної комісії.

В минулому році управлінням освіти були організовані семінари в рамках проекту “Доступність загальноосвітніх шкіл для навчання дітей з обмеженими фізичними можливостями”.

Ужгородською міською дитячою клінічною лікарнею впроваджені стандарти медико-соціальної реабілітації дітей з обмеженими можливостями, передбачені Національною програмою “Діти України”, а саме:

- продовжується запровадження медико-соціальний патронаж дітей-інвалідів, що виховуються в сім’ях;
-
- проводяться заходи щодо соціальної адаптації дітей шкільного та дошкільного віку в організовані колективи;
-
- в поліклініці працює кабінет раннього втручання, де проводять прийом психолог, невролог, реабілітолог, педіатр;
-
- один раз на тиждень проводиться групове заняття та відбір дітей на тестування;
-
- лікар-ортопед проводить обслуговування дітей-інвалідів шляхом проведення консультацій на дому;
-
- дільничними педіатрами здійснюється обстеження новонароджених дітей з метою попередження та своєчасного виявлення вроджених і спадкових захворювань. (За перший квартал 2007 року на ФК новонароджені не обстежувалися).
-
На базі денного стаціонару МДКЛ для дітей з обмеженими можливостями створені умови для плавання та гідрокінезотерапії в басейні два рази на тиждень.

У відділенні раннього дитинства МДКЛ обладнано кабінет зорової та слухової стимуляції недоношених дітей з метою профілактики інвалідизації.

Педіатрами надаються рекомендації для батьків про найбільш поширені патології дітей раннього віку.

Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відповідно до графіка роботи, проводить прийом відвідувачів та надає консультативні послуги громадянам міста, в тому числі і дітям з особливими потребами, а також їх батькам. При центрі діє спеціалізована служба соціальної підтримки сімей, що перебувають у кризовій ситуації, де залучені спеціалісти надають індивідуальні послуги сім’ям різних категорій, в тому числі й таким, де є діти та молодь з особливими потребами.

Відділ у справах сім’ї та молоді разом з іншими підрозділами виконкому, в рамках проектів UNICEF та PROON, організував 3-х денний семінар-навчання для працівників соціально-медичної сфери, що опікуються проблемами соціальної підтримки дітей та підлітків з особливими потребами. Систематично проводяться семінари для жінок, що мають дітей-інвалідів, щодо їх працевлаштування. Підготовлені та роздані методичні матеріали “Пільги для батьків з дітьми-інвалідами”.

Почала працювати програма психологічного консультування та супроводу “Братики та сестрички” (для братів та сестер, що хворіють). Працює програма дозвілля та спілкування молоді з фізичними обмеженнями.

Двічі на рік організовуються спортивно-розважальні свята “Повір у себе”. Традиційно до Всесвітнього Дня захисту дітей проводиться конкурс малюнку та Марш-Ходотон. До 1 вересня - фестиваль “День знань”, під час котрого діти-інваліди отримують набори канцелярських товарів до школи.

З 1999 року в місті функціонує медико-соціальний реабілітаційний центр “Дорога життя” для дітей та молоді віком від народження до 25 років з фізичними та розумовими вадами.

Постійно здійснюються заходи щодо розширення і зміцнення матеріально-технічної бази центру та впровадження нових форм і методів соціально-медичної реабілітації.

Фінансування підтримки діяльності МСРЦ “Дорога життя” здійснюється за кошти міського бюджету. В 2006 році профінансовано 250 тисяч гривень. Передбачено в бюджеті міста на 2007 рік виділити МСРЦ “Дорога життя” 100 тисяч гривень. З початку року профінансовано 40 тисяч гривень.

Більшість викладачів, медичних та соціальних працівників, спеціалістів МСРЦ “Дорога життя” постійно підвищують свій професійний рівень щодо особливостей роботи з цією категорією дітей шляхом участі в тренінгах, семінарах, конференціях. Відповідно до планів роботи управління освіти та відділу охорони здоров’я проводиться щорічна атестація педагогічних і медичних працівників.

Влітку 2006 року було оздоровлено 120 дітей, що мають певні фізичні обмеження. В першому кварталі 2007 року в лікувально-оздоровчих закладах республіканського значення та санаторіях області було оздоровлено 5 дітей-інвалідів, в реабілітаційному відділенні МДКЛ – 4 дітей-інвалідів.

Більшість з них забезпечуються медикаментами безкоштовно. Також перевезення дітей-інвалідів у всіх видах пасажирського транспорту на міських автобусних маршрутах є безкоштовним.

Відділом соціальних допомог за останні два роки нараховано та виплачено різних видів допомог інвалідам з дитинства та сім’ям на догляд за дитиною інвалідом 880,4 тисяч гривень. Надано з міського бюджету натуральної допомоги у вигляді продуктових наборів 13 особам на суму 500 гривень. Отримали грошову допомогу 20 осіб на суму 7050 гривень. В період святкування Новорічно-Різдвяних свят було надано подарунків 294 дітям-інвалідам на суму 7870 гривень.

Робота по Програмі соціальної реабілітації дітей-інвалідів на 2004–2010 роки продовжується.
Офіційний сайт м.Ужгород та Ужгородської міськради
25 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини