На Закарпатті при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу молодят закликають пройти медогляд

Закохані наречені не приховують свого здивування коли при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу чують від працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану пропозицію отримати направлення на добровільне медичне обстеження.

На Закарпатті при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу молодят закликають пройти медогляд

Молоді люди перед шлюбом не налаштовані на таке. Від того, наскільки відповідально наречені віднесуться до цього питання, від їх турботи про себе, та про здоров'я своїх майбутніх дітей, залежить чи проходитимуть молоді люди медичне обстеження чи ні.

Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу повинні  повідомити один одного про стан свого здоров'я. Цей обов'язок покладається на них відповідно до статті 30 Сімейного Кодексу України. Як повідомити один одному про стан здоров'я, не пройшовши медичного обстеження, адже йдеться про виявлення серйозних спадкових захворювань. А поряд з цим приховування відомостей про стан здоров'я одним з наречених, наслідком чого може стати порушення фізичного або психічного здоров'я іншого нареченого чи їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним.

Медичне обстеження наречених, проводиться тільки за їх бажанням. Держава забезпечує створення умов для проходження цього медичного обстеження.

Порядок здійснення добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 р. № 1740 . Цей Порядок визначає механізм організації добровільного медичного обстеження наречених, з метою визначення стану їх здоров'я для профілактики захворювань, небезпечних для подружжя та їхніх нащадків.

Державний орган реєстрації актів цивільного стану під час приймання заяви про державну реєстрацію шлюбу інформує осіб, які подають таку заяву, про можливість здійснення медичного обстеження та за їх бажанням видає направлення.

Направлення на добровільне медичне обстеження особи, яка подала заяву про державну реєстрацію шлюбу, заповнюється і видається працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану під час прийняття заяви про державну реєстрацію шлюбу.

Про видачу направлення або про відмову від медичного обстеження особи, яка бере шлюб, працівник органу державної реєстрації актів цивільного стану проставляє відмітку на заяві про державну реєстрацію шлюбу.

Медичне обстеження осіб, які подали заяву про державну реєстрацію шлюбу, передбачає консультації лікарів та клініко-лабораторні обстеження за переліком, передбаченим наказом МОЗ від 20.12.2002р. №480

Лікувально-профілактичні заклади зобов'язані здійснити повне медичне обстеження наречених, протягом 20 днів після їх звернення до цих закладів. Результати медичного обстеження є таємницею і повідомляються лише нареченим. Відомості про результати медичного обстеження  повідомляються лише особам, які пройшли обстеження, і заносяться до медичних карток.

Відмова наречених проходити добровільне медичне обстеження перед вступом у шлюб, не буде перешкодою для державної реєстрації шлюбу. Наречені можуть повідомити один одного про стан свого здоров'я і без проходження обстеження. У разі відмови наречених від медичного обстеження, в заяві про державну реєстрацію шлюбу вони підписуються, про те, що взаємно обізнані про стан здоров′я, та попереджені щодо відповідальності за надання недостовірних відомостей відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Медичні огляди наречених не є обов'язковими, але, кожен має усвідомлювати необхідність обстеження з метою профілактики та попередження небезпечних захворювань які можуть вплинути на здоров'я нащадків.

14 березня 2011р.

Теги: шлюб, наречені, медогляд

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини