"Зелений" базар в Ужгороді: "Або ми, або Ратушняк!"

Так кажуть підприємці з Зеленого ринку обласного центру Закарпаття м.Ужгород, яким «світить» поповнити армію безробітних.

"Зелений" базар в Ужгороді: "Або ми, або Ратушняк!"Комунальне підприємство «Ринок-1», що знаходиться в самому центрі Ужгорода, не є найбільшим у місті, однак тут працює не так уже й мало — 260 підприємців. Це ті, які зареєстровані офіційно. З урахуванням того факту, що окремі з них мають по кілька торгових точок, а до роботи залучають і членів сімей, то щонайменше тисяча працездатних городян заробляють свій хліб на торговищі.

До пори-до часу були нарікання на те, що «Ринок-1» висить тягарем на шиї міста, не збагачуючи його казну. Та коли два роки тому, у березні на зміну попередньому директорові прийшла Тамара Скоблей-Кучерява, яку підприємці вибрали на власному зібранні, ситуація різко помінялася. За словами пані Тамара, у перший місяць роботи на посаді директора ринку комунальне підприємство переказало місту у вигляді ринкового збору 24 тис. грн., то наприкінці року сума відрахувань зросла більш ніж утричі. Директор паспортизувала ринок, облікувавши кожне робоче місце чого раніше ніколи не було. Оформила кадастровий реєстр, у якому вказана площа земельної ділянки — 2200 квадратних метрів — з відведеними межами тощо. Якщо раніше ринок працював у головним чином на кишеню вузької групи осіб, то з легалізацією усіх видів бізнесу і прозорістю збирання ринкового збору, він став вигідним місту.

Був час, коли «Ринок-1» сприймали як вигідне місце для вкладення грошей. Підприємці укладали з адміністрацією ринку угоди, якими фіксували взаємні зобов’язання. Серед них значиться і гарантоване збереження торгових місць. В більшості угод термін оренди цих місць фіксується кінцем грудня 2007-го. Близько двох десятків підприємців передбачили оренду аж до 2012 року включно. Під бізнес набрали кредитів, оформили торгові павільйони. Аж поки не почалося…

У грудні 2005 року Тамару Скоблей-Кучеряву із посади директора звільняють. Втім, дійшовши аж до Верховного суду, вона довела неправомірність звільнення та відновилася на посаді. Факт поновлення відбувся рівно через рік — 12 грудня 2006 року. Однак після цього годі було сподіватися на повернення ринку в звичне русло. Комунальне підприємство стало ареною боротьби.

Міська влада на чолі з головою Сергієм Ратушняком переконувала у непотрібності ринку, а ще в намаганні розв’язати ряд транспортних проблем. Тісняви, яку створюють у центрі міста тисячі автомашин, начебто, вдасться позбутися, якщо через нинішній провулок Фединця, де розміщені торгові ряди, прокладуть автодорогу і влаштують стоянку для автомобілів. Таким чином влада бралася розвантажити єдину автомагістраль, що пролягає історичним центром міста — площею Корятовича.

Підприємці стали горою за свої інтереси. По-перше, заявляють, владі не можна вірити і ніякої дороги по Фединця не буде, бо ця вулиця (точніше, земля на ній) давно продана. Тамара Скоблей-Кучерява говорить про майбутній «затишний район для Ратушняка та його оточення». «З нього, — каже, — ми повинні забратися геть, тому що заважаємо».

Поряд на клаптику землі, відвойованому від стоянки таксі, споруджується величезний торговий центр. Ним володітиме нардеп-«регіонал» Едуард Матвійчук. Та туди, кажуть підприємці з ринку, їм зась. Хоч ніхто інший, як попередній голова міста Віктор Погорєлов усім обіцяв, що туди зможуть перейти люди з ринку. Коли до діла, то й Віктора Володимировича на посаді немає, а Сергій Миколайович за слова попередника «не відповідає».
Торгівці заявляють, що діють виключно правовому полі і не підуть із ринку тому, що так хочеться міському голові Ратушнякові. «Або ми або він!», — заявляють. Тим часом гострі звинувачення ужгородського останнього звучать на адресу новопризначеного начальника УМВС у Закарпатській області Віталія Максимова. Каже, що Максимов зайняв позицію «бунтівників», які протистоять нормальному розвитку міста, не виконують рішення сесії міськради. Головний міліціонер Закарпаття опонує меру: правоохоронці не виганятимуть підприємців, тому що суд відмінив рішення депутатів і нині воно не дійсне.

За присутності першого заступника голови міста Олександра Бобкова під’їзні шляхи до площі, на якій розташований ринок, заблокували купами щебеню. Їх із різних боків нараховується аж п’ять. Тепер ні підвезти товар, ні роз’їхатися автомобілями. «Вам не потрібен щебінь?», — запитала мене одна з власників торгових точок. — «Ніхто не зізнається, чий він, тож можете спокійно забирати».

У середині березня на зборах громадськості сформована ініціативна група з проведення референдуму за дострокове припинення повноважень міського голови. Ініціаторами створення цієї групи є збурені підприємці. Цього понеділка повинна була відбутися зустріч із мером. Замість нього з підприємцями зустрівся все той же Бобков. Пообіцяв, що п. Ратушняк буде в середу. Тоді ж (замість понеділка) ініціатори референдуму про долю міського голови зможуть, начебто, отримати рішення про реєстрацію їхньої ініціативної групи. Тож тепер відповідь на запитання «Чи бути Сергію Миколайовичу мером?» залежить від відповіді на інше: «Чи залишиться жити ринок».
Василь БРАДУЛ, м.Ужгород, "Старий Замок "Паланок"
10 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини