До 30 відсотків навчальних програм вузів лісогосподарського профілю Закарпаття буде змінено

«Кадри вирішують все» — цей вислів ще з радянських часів не втратив своєї актуальності і сьогодні. І важче, мабуть, знайти хорошого фахівця, ніж високооплачувану роботу. Освітяни ж з лісогосподарської галузі стверджують, що браку кадрів саме їхнього фаху немає. Набуті у профільних вузах знання, підкріплені вмінням застосовувати новітні технології, випускники лісогосподарських вузів вдало використовують на практиці.

Фахівців лісогосподарської галузі готують вузи у різних областях України, зокрема у лісових коледжах Чернівців, Рівного, Донецька, Полтави, Харкова, Житомира, Тернополя і Волині.
На Закарпатті підготовкою лісівничих кадрів займається Закарпатський лісотехнічний коледж (м.Хуст). На національному рівні лісовий комплекс України та суміжні галузі забезпечує молодими кадрами Національний лісотехнічний університет України (м.Львів). Саме ці вузи стали партнерами Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства на Закарпатті FОRZА у рамках виконання компоненту „Багатофункціональне ведення лісового господарства". Співпраця передбачає запровадження в навчальний процес програм щодо організації багатофункціонального ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва.

Розробка новацій, які плануються до затвердження науково-методичною комісією з напряму „Лісове і садово-паркове господарство" Міністерства освіти і науки України, вже розпочалася. Опісля затверджені зміни будуть внесені у діючі типові навчальні програми дисциплін і спрямовані у вищі навчальні заклади, які готують фахівців за спеціальністю «Лісове господарство», для використання їх у навчальному процесі студентів. Організація і розроблення змін і доповнень стосуються навчальних програм з дисциплін: "Лісознавство та лісівництво"; "Лісова таксація"; "Лісовпорядкування"; "Технологія лісосічних робіт"; "Основи технології лісозаготівлі та раціонального використання деревини". Зміни та доповнення повинні базуватися на принципах наближеного до природи лісівництва та на розробках і результатах, отриманих завдяки проведеним заходам проекту FОRZА.

Вже з вересня 2007 року має розпочатися викладання за зміненими та доповненими програмами у Національному лісотехнічному університеті України.

За словами директора Закарпатського лісотехнічного коледжу Романа Ковалишина, зміни, що впроваджуються у навчальні програми коледжу, націлені на сталий розвиток лісового господарства. У межах навчальної програми кожної з дисциплін: "Лісівництво", "Лісова таксація і лісовпорядкування", "Лісокористування", "Комп'ютеризація лісогосподарського виробництво" зміни становлять до 30%. Зокрема студенти детально вивчають геоінформаційні системи — ГІС-технології (електронні карти), які дають можливість здійснювати комп'ютерну підтримку ведення господарства, в тому числі шляхом оперативного пошуку та аналізу інформації, що міститься в ПС-продуктах,
Проект FОRZА для цих цілей облаштував у коледжі комп'ютерний клас, забезпечив необхідною технікою. У комп'ютерному класі крім ГІС-технологій викладачі мають змогу застосовувати інші форми навчання. Роман Ковалишин підкреслив, що Закарпатський лісотехнічний коледж користується популярністю не тільки у закарпатців, але й абітурієнтів з інших областей. І переконаний, що попит на випускників технікуму буде завжди. Адже 50% покриття області лісом, функціонування 18 лісогосподарських підприємств, робота лісопереробних підприємств — вагомі причини, щоб забезпечити випускників вузу роботою.
Ірина КОЗОРІЗ
02 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини