На Закарпатті дзюдо належить видів спорту, що розвиваються

Як справедливо зазначив засновник цього японського єдиноборства Дзігоро Кано, дзюдо – це духовна й фізична дисципліна, уроки якої стають у нагоді і в повсякденному житті. Це безпечний, захоплюючий вид спорту, сутність якого полягає в оволодінні мистецтвом нападати й оборонятися через постійні тренування, загартовуючи тіло й виховуючи волю. Дзюдо розвиває самодисципліну, повагу до себе, до оточуючих, розвиває якості лідера. Якщо ж говорити про фізичні наслідки занять, то дзюдоїстів вирізняють з-поміж інших спортсменів не стільки могутня сила, скільки унікальна гнучкість, пружність, податливість, вміння використати силу супротивника у власних цілях.

На Закарпатті дзюдо належить видів спорту, що розвиваються

Боротьба має славні традиції в нашій області. Відомо, що ще у 20-х роках минулого століття в Ужгороді, Мукачеві, деяких інших містах поряд із класичною та вільною боротьбою молодь залюбки займалася боротьбою джіу -джитсу, яка, як відомо, лежить в основі дзюдо. ЇЇ фундаторами були відомі на той час борці, брати Кутлани: Іштван, Онтол та Ондраш. Більше того, їм уже в ті роки належала ідея створення в Ужгороді спеціалізованої школи зі спортивної боротьби для дітей віком від 5 до 12 років, у тому числі й дівчаток.

Як юридична особа, обласна федерація дзюдо була створена 17 листопада 1999 року, яку очолив голова спостережної ради ВАТ "Закарпатінтерпорт" Ф.Г. Харута. Це було викликано необхідністю об'єднати на професійній основі зусилля спортсменів для захисту їх спортивних, соціальних та інших спільних інтересів, сприяти підвищенню їх майстерності, популяризації боротьби дзюдо на теренах краю. На той час юніорські секції з боротьби дзюдо окрім обласного центру працювали у Виноградові, Хусті, Іршаві та деяких інших райцентрах. Що стосується відділення дзюдо Ужгородської ДЮСШ №1, створеного в 1984 р. за підтримки легендарного українського спортсмена і тренера, чемпіона СРСР, десятикратного чемпіона України Ярослава Івановича Волощука, то вона на той час уже була базовою організацією для участі спортсменів області у важливих загальноукраїнських змаганнях. Уже в рік створення обласної федерації за підсумками першості України з дзюдо серед кадетів трьох ужгородців: чемпіона країни Романа Говоруху, бронзового призера Віктора Борисевича та Дмитра Корпоша було включено до складу збірної України, яка готувалася до участі в чемпіонаті Європи в Данії. Тоді у датському містечку Есбьєрг Роман Говоруха завоював "бронзу", яка стала першою європейською нагородою вихованців відділення дзюдо Ужгородської ДЮСШ №1.

Дзюдо в області міцно займає свою нішу в спортивних єдиноборствах і віднесено до тих видів спорту, які успішно розвиваються. Крім того, це олімпійський вид спорту. Уперше чоловіче дзюдо було включено до олімпійської програми на Олімпіаді в Токіо. Загалом, за період роботи секції в обласному центрі 18 спортсменів здобули звання майстрів спорту з дзюдо чи самбо, 40 – стали кандидатами у майстри спорту. Славу закарпатському дзюдо принесли прізвища Сергія Щербея, братів Бирковичів, Віктора Миговича, Михайла Пальчиця, Олександра Черняка, Віктора Гавриліна, Юрія Ігнатка, бронзового призера Європи Романа Говорухи, самбістів Євгена Саприкіна, Олександри Завдун та багато-багато інших. Гордістю і славою не лише обласного дзюдо є перший в історії української держави чемпіон світу, вихованець Віктора Калініна Георгій Зантарая. Не відстає від високих результатів молоде покоління. Владислав Діброва в свої вісімнадцять по праву вважається найперспективнішим борцем країни, підтверджуючи це медалями не лише на татамі, але і на килимі для борців-самбістів. Владислав – призер етапів Кубка Європи, учасник молодіжного чемпіонату світу в Марокко.

Плідно працює тренерська рада, яку очолюють відомі фахівці не лише в Україні Віктор Калінін та Андрій Шерегій. Поряд із досвідченими наставниками в удосконаленні навчально-тренувального процесу активну участь беруть їх колишні підопічні – Віктор Камінський, Володимир Капустей, Юрій Куліш, Дмитро Смагін. Та найголовніше – в обласному центрі створена матеріальна база для занять дзюдо. Сьогодні, на думку фахівців, зал для боротьби, в якому тренуються юні дзюдоїсти Ужгородської ДЮСШ №1, – один із кращих в Україні. Це дозволяє проводити в обласному центрі не лише обласні, загальноукраїнські змагання, але й міжнародні турніри юніорів з дзюдо "Кубок Закарпаття", які стали традиційними.

Нині підростаюче покоління має змогу займатися дзюдо не лише в Ужгороді, але і в Іршаві, де юні спортсмени тренуються під керівництвом І. Кулієва. Робота обласної Федерації та меценатів дзюдо помітна неозброєним оком. Високі результати досягаються в симбіозі хороших умов для тренувань та майстерності тренерського штабу. Але, це, мабуть, і не головне. Дзюдо – це мистецтво самовдосконалення. Воно згуртовує тих, хто в єдиноборстві цінує не лише фізичну силу, але й розум, благородство, взаємоповагу. Адже не випадково одним із варіантів значення слова "дзюдо" є "мистецтво перемагати за допомогою розуму". Сформований на основі особливих правил поведінки та традицій кодекс честі дзюдоїста містить цінності, які в нашому непростому сьогоденні часто-густо є дефіцитним. Це ввічливість, щирість, контроль над собою, чесність, скромність, дружба. Хіба не ці риси були тим тлом, на якому формувалися високі моральні й фізичні якості фундаторів багатьох видів спорту в нашому краї?

Олександр Сабадош, майстер спорту з дзюдо, Спорт тайм

02 грудня 2010р.

Теги: дзюдо, спорт, боротьба

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини