Міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez» вперше пройде в Ужгороді (ФОТО)

Протягом чотирьох днів – 5, 7, 8, та 11 грудня – у залі ПАДІЮНу в Ужгороді вперше проходитиме найбільший джазовий фестиваль України, який нині святкує своє десятиліття – «Jazz Bez».

Міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez» вперше пройде в Ужгороді (ФОТО)
У середу в прес-центрі "Закарпаття" з журналістами зустрілися організатори проведення "Jazz Bez" в Ужгороді – керівник мистецького центру "Кубло" Тетяна Смріга, арт-директори мистецького центру "Кубло" Віктор Лавний та Михайло Федор.
 
Фестивалю "Jazz Bez" уже десять років і починався він як невеликий джазовий концерт "Jazz без кордонів", який організовувало мистецьке об'єднання "Дзиґа" у Львові та польський інститут. Сьогодні ж "Jazz Bez" – найбільший в Україні джазовий фестиваль, який цього року охопить 13 міст України та Польщі. Цього року в транскордонному джазовому турне участь візьме й Ужгород, і організатором ужгородських концертів став мистецький центр "Кубло". "Ми приєдналися до проекту, – каже Тетяна Смріга, – на етапі, коли ще можна було вибирати і вибрали з усієї програми найзірковіших виконавців. При цьому ми хотіли вибрати програму, яка б представляла дуже різні напрямки джазу."

 
Для молодого мистецького центру "Кубло", який був заснований у травні цього року, проведення "Jazz Bez" в Ужгороді є справжнім викликом. Адже загальновідомо, що Львів є джазовим містом і зацікавлювати джазовою музикою львів'ян не варто, там публіка підготована, зацікавлена і на джазових концертах завжди повно людей. Інша ситуація в Ужгороді, яке поки що не можна назвати джазовим містом.
 
Віктор Лавний розповів про історію самого фестивалю "Jazz Bez", який з самого початку позиціонувався саме як фестиваль і проходив досить локально: у Львові (у Пороховій вежі) та в Перемишлі. З часом фестиваль розростався, додавалися нові учасники та нові міста. Одним із завдань фестивалю, за словами Віктора Лавного є "донести хороший рівень джазових виконавців у провінційні містечка та обласні центри." "І коли "Дзиґа" запропонувала нам провести фестиваль в Ужгороді, то ми просто не могли відмовитися."
 
Михайло Федор розповів журналістам про концепцію фестивалю. "Джаз живе там, де йому добре, – сказав він, – і жодне культурне місто не можна уявити без джазового фестивалю. І ми хочемо, щоб джазу в Ужгороді було добре.". У "Дзиґи", за словами Михайла, є ідея показувати найбільш широкий зріст сучасного джазу, який сьогодні дуже різний. І на фестивалі "Jazz Bez" організатори намагаються максимально охопити спектр цієї музики. Він коротко розповів про своєрідність кожного виконавця, який представить джаз в Ужгороді.
 
Спонсорами проведення фестивалю "Jazz Bez" в Ужгороді стали швейна фабрика "Парада", управління культури Закарпатської ОДА, медіа-партнером виступила ТРК "Тиса".
 
Що стосується конкретно мистецького центру "Кубло", то першим його заходом стала лекція про сучасне мистецтво Богдана Шумиловича "Мистецтво огидного".
"Нам цікаво було поговорити з людьми про те, що ж представляє собою сучасне мистецтво", – розповідає Тетяна. Зібравши на ту лекцію понад 200 слухачів, "кублівці" зрозуміли, що взялися за потрібну справу.
 
Влітку "Кубло" представляв сучасне українське мистецтво на виставці "Український зріз" у Польщі, восени був проект FURA KULTURA, де "Кубло" координував програму по Ужгороду. Тепер на черзі фестиваль "Jazz Bez" і "кублівці" дуже сподіваються, що нарешті втілять свою мрію: відремонтують приміщення центру та зможуть проводити цікаві мистецькі та культурні акції та проекти, які робили б Ужгород справді мистецьким центром Закарпаття.
 
Протягом чотирьох днів фестивалю "Jazz Bez"у ПАДІЮНі виступлять наступні джаз-бенди:
 
5.12"Full Blast" (Brotzmann-Pliakas-Wertmueller) (Німеччина-Швейцарія).
70-річний Пітер Брьоцман – жива легенда, засновник європейської школи фрі-джазу. "Full Blast" – неймовірно динамічний та емоційний проект, їхній останній альбом визнавався кращим фрі-джазовим записом 2009-го року.
 
7.12 – "Alex Maksymiv Projekt" (Канада-Нідерланди-Португалія-Аргентина).
Відомий гітарист українського походження Алекс Максимів із унікальним саксофоністом, композитором і найпомітнішим музикантом новоджазової сцени Буенос-Айресу – Наталіо Суед та контрабасистом із Канади Скоттом Кемпом.
 
8.12Pervoe Solnce (Росія, Москва). Лідер PervoeSolnce – Владімір Голоухов – відомий, зокрема, як учасник проектів Раві Шанкара, Mark de Clive, Vanessa Freeman, Сєргєя Лєтова, Гаріка Сукачьова, "Сплин", "ЧайФ" тощо.
 
"Tango Tempo" (Україна, Ужгород).
Переможці міжнародного конкурсу The Global Battle of The Bands в Україні підготували для нас нову електронно-джазову програму.
 
11.12"Litvinyuk Acoustik Jazz" (Україна-Польща).
Представники нового покоління українського джазу потішать нас надзвичайно приємною сумішшю джазу та скандинавських мелодій. Що приємно, у зірковому складі також є наш земляк – Михайло Балог, один з найбільш перспективних молодих саксофоністів, вже знаний за межами України, народився в Мукачеві.
 
Вартість абонементів на всі 4 концерти – 400 грн., "студентські" абонементи – 250 грн.
Вартість звичайного, разового квитка на концерт – 70-140 грн. Придбати їх можна в касі драмтеатрі, в турагенстві "Христофор", в лінгвістичному центрі "ЛІК" та в "Джаз-кафе".

25 листопада 2010р.

Теги: Jazz Bez, фестиваль, джаз, Кубло

НОВИНИ: Культура

19:11
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини