Близько 3,5% закарпатців уражені вірусом гепатиту С

За останніми статистичними даними, в Закарпатській області близько 3,5% людей уражено вірусом гепатиту С, та реальна кількість хворих значно більша. Чимало пацієнтів упродовж багатьох років не знають про те, що вони хворі на гепатит С.

Близько  3,5% закарпатців уражені вірусом гепатиту С

На думку фахівців, сьогодні у світі нараховується від 150 до 500 мільйонів хронічних носіїв вірусного гепатиту С. Відомо, що дуже рідко гепатит С може проявитися у гострій формі, в більшості ж пацієнтів хвороба з перших днів протікає хронічно, оскільки вірус "живе" в організмі людини роками. Відтак ця людина є джерелом інфекції для інших, і навіть сама не підозрює про це.

Часто до сімейних лікарів звертаються зі скаргами — виражена загальна слабкість, розповідає сімейний лікар Ужгородської міської поліклініки Наталія Колесник. Здавалося б — дивний і зовсім неспецифічний симптом, але у багатьох випадках в результаті обстеження ми встановлювали невтішний діагноз — хронічний вірусний гепатит С. Справді, дебютом цього підступного захворювання дуже часто є "печінкова лінь", тобто — загальна слабкість, яка може турбувати хворого тривалий час при відсутності інших симптомів, а інколи хвороба може спочатку взагалі жодним чином не проявлятись. Саме через це і називають вірус гепатиту С "лагідним убивцею". Хворі можуть скаржитися і на головний біль, і на нудоту, навіть на біль чи важкість у правому підребер'ї, потемніння сечі, знебарвлення калу.  Але попри впевненість наших пацієнтів, що саме пожовтіння шкіри є першим проявом гепатиту, лише у 20% хворих на гепатит С появляється жовтяниця.

Вірус ушкоджує клітини печінки і з часом може спричинити розвиток цирозу та пухлини — карциноми печінки. Тривалість захворювання проходить індивідуально — від кількох років до десятиліть і залежить від багатьох факторів: статі, віку хворого, його ваги,типу вірусу, вживання алкоголю, супутньої інфікованості іншими вірусами І зокрема, ВІЛ тощо. Без адекватної терапії противірусними препаратами прогноз для таких хворих, на жаль, сумний. До речі, хворих на гепатит уп'ятеро більше, ніж хворих на ВІЛ.

Прикро, що пацієнти медиків, а нерідко, на жаль, і самі лікарі, є необізнаними з цією проблемою, тому для хворого діагноз гепатиту С звучить як страшний вирок, від якого немає порятунку. Насправді пацієнти мають всі шанси повністю видужати. І навпаки, метод "підліковування" подовжує перебіг гепатиту, бо тоді противірусна терапія вже може виявитися неефективною! Лікар мусить надати пацієнтові доступну і повну інформацію стосовно сучасних методів діагностики і пояснити йому можливості сучасних принципів лікування, а також чесно повідомити про надзвичайно високу вартість противірусної терапії вірусного гепатиту С. Відтак пацієнт повинен прийняти рішення, виходячи зі своїх фінансових можливостей, чи проходити йому цю терапію.

На жаль, нині лікування гепатиту С на рівні держави не підтримується. Крім того, мало лікарів володіє сучасною інформацією про діагностику і принципи його лікування.

Найпоширеніший шлях — передавання вірусу через забруднений медичний інструментарій, коли інфікування відбувається під час медичних маніпуляцій: переливання зараженої вірусом крові, через шприц у наркоманів. Рідко — статевим шляхом! Можливе передавання вірусу гепатиту С від матері до дитини під час пологів, а також зараження дитини при годуванні груддю через тріщини сосків. Підчепити вірус С можна й під час гоління у перукарні. Модні татуювання теж несуть загрозу цієї інфекції. Навіть якщо ви лікуєтеся методом голковколювання чи проколюєте вуха і, до прикладу, ці процедури виконують нестерильними голками, то є всі шанси отримати у "подарунок" хворобу. За словами Наталії Колесник, є ймовірність передавання вірусу під час стоматологічних маніпуляцій в результаті користування інструментарієм, який не стерилізується.

Обстежитися на наявність вірусу в крові нескладно — достатньо здати аналіз на антитіла до вірусу, який можна зробити у багатьох діагностичних лабораторіях та навіть в амбулаторії сімейних лікарів, або безпосередньо виявити вірус гепатиту С у крові — це роблять у Центрі профілактики СНІД та в обласній санепідемстанції. Натомість, якщо вам поставили підтверджуючий діагноз, потрібна консультація фахівця і всебічне поглиблене обстеження перед початком лікування.

На жаль, вакцини проти гепатиту С немає! Але, як кажуть, береженого Бог береже! Тому, в першу чергу, дотримуйтесь правил особистої гігієни. Затим будьте уважні при проколюванні вух, пірсингу, нанесення татуювання чи процедур голковколювання — всі ці маніпуляції мають проводитися одноразовим інструментарієм, упаковку якого буде відкрито у вашій присутності, або впевніться, що інструментарій був ретельно простерилізований. Слід також посилити контроль за дотриманням принципів дезінфекції у медичних установах, зокрема у стоматологічних кабінетах.

І насамкінець доречна порада: при безладних статевих контактах, будь ласка, користуйтеся презервативами!

03 серпня 2010р.

Теги: гепатит С, хвороба

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 7
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини