Сьогодні відбудеться матч "Закарпаття" - "Чорноморець"

Четвер, Ужгород, стадіон Авангард, 16.00, арбітр Сергій Бойко (Іванків).

Сьогодні відбудеться матч "Закарпаття" - "Чорноморець"

Пряма трансляція на Football.ua і Першому Національному.

Тактика

Про важливість цього поєдинку для господарів свідчать слова головного тренера Закарпаття після гри з Карпатами, коли Ігор Гамула відверто зізнався що в четвер його команду чекає ледь не "матч смерті". На дивлячись на властиве для закарпатського коуча емоційне забарвлення коментарів, в цілому він правий. Втрата очок у сьогоднішньому матчі суттєво занижує шанси команди у боротьбі за виживання, адже після цього поєдинку чергуються не прості дуелі з лідерами вітчизняного футболу (які по ідеї будуть жорстко мститися), а також із запорозьким Металургом.

Однак, не скажеш, що в Чорноморця ситуація простіша. Поразка в Ужгороді може загнати команду Баля у сумнозвісну зону вильоту, вибратися з якої буде вкрай важко. Тим паче, з не менш складним календарем, ніж в Закарпаття.

У минулому турі обидві команди грали перед своїми вболівальниками, і здобули однакові результати. Закарпатці, нагадаємо, при в цілому не поганій грі лише на останніх хвилинах врятувалися у карпатському дербі, а одесити за доволі прагматичного футболу розійшлися миром з Полтавою. Будьмо відверті, навряд чи останні події радують вболівальників обох команд. При цьому, як по результатам, так і по грі. Закарпаття нібито грає не погано, але після домашньої перемоги над Динамо у трьох поєдинках здобуло лише один заліковий пункт. Гравців Чорноморця охопив нічийний синдром, який наче очки приносить, але не стільки, як потрібно.

Спрогнозувати стартові склади обох команд, річ, як на мене, якщо не фантастична, то близько до цього.  Хіба що можна спробувати окреслити загальні горизонти протистояння.  Так, головним питанням у господарів є кількість форвардів у  стартовому складі. В останніх матчах єдиний нападник Гамули Давидов не надто вражає, тому у старті може з’явитися нещодавно запасний Невуче. Те ж саме стосується молдаванина Алексєєва, якому взимку Гамула роздав чимало авансів. Є питання по "рудому джокеру" Микуляку, який по ідеї розпочне з лави для запасних, але і про гол Карпатам не забуваємо. А можливо,  Дискваліфіковані: немає

Травмовані: Андронік (під питанням) -  Бідненко

Гамула як і у матчі проти Карпат  залишить у запасі румуна Хауші, не поява якого у старті призведе до низки пересувань. Так, Болохан гратиме з Малигіном у центрі оборони, Леандро займе позицію зліва у захисті, а Трішович діятиме не в центрі, а трохи попереду від бразильця.  Можливо, шанс отримає новобранець Лісіцин, який наче не погано увійшов у гру  проти Дніпра?  Чомусь на думці з’явилися слова з однієї з композиції гурту Бумбокс - Куди ідеш, що буде далі - питання над якими зараз думати повір не варто.

Подумаємо тоді, коли дізнаємося стартовий склад Закарпаття. Безсумнівні  позиції Бабенка, Райчевіча, Гомеса і Іванова.

Теж саме стосується Чорноморця. Скоріш за все  одесити розташуються на полі по звичній схемі 4-4-1-1. Якщо з воротарем і обороною ніби все ясно, то у півзахисті виникають ті ж самі питання. Чи з’явиться в основі Бондаренко, який у минулому турі був замінений на 66 хвилині, кого замінить у основі Ребенок, який відсидів дискваліфікацію ( скоріш за все, Левігу), хто діятиме попереду з Балашовим? До речі, а  не факт що Віталій сам з’явиться в основі, як це було у Львові. І нарешті чи довго ще Баль довірятиме еквадорському форварду Міні, результативність якого в Україні рівна цифрі нуль, чи покладеться на габарити Діденка, для якого Закарпаття знайомий клуб?

Психологія

Як на мене, саме від цього фактору залежатиме результат поєдинку. Який з тренерів зуміє краще налаштувати свою команду на бій, той мабуть і переможе. А те, що на полі буде передовсім боротьба, а вже потім футбол – сумніву не підлягає. По-перше, обидві команди далеко не апологети атакуючого футболу,  по-друге, на Ужгород знову насунулися дощові хмари, які зіпсують газон місцевого Авангарду, по-третє, турнірне становище команд примушує думати передовсім про результат, а вже потім про видовище. Загалом, для цієї гри добре підходить журналістське "гра за шість очок", і здається до фінішу чемпіонату всі матчі для  сьогоднішніх суперників відповідатимуть даному штампу.

Цікавий факт: Чорноморець жодного разу не брав очки в Ужгороді. Чотири поєдинки – чотири поразки (три в рамках вищого дивізіону). Чи пов’язано це з психологічними факторами , вирішувати вам.

Ключові протистояння.
 
Райчевіч, Гомес – Бондаренко (Мельник, Владов), Сауседо

В центрі поля цікаво буде глянути на протистояння українських хавбеків Чорноморця проти сьогоднішнього лідера Ужгороду Райчевіча, який ще нещодавно маринувався на лаві одеського клубу.

Леандро, Трішович – Федорів, Лео Матос

Лівий фланг – чи не найсильніша ланка ужгородської команди. Те саме стосується правої бровки команди Баля…

Форварди – захисники

Банальне протистояння, але воно і відображає суть футболу. Давидов проти Ващука, Міна чи Діденко проти Малигіна. Побачимо хто переможе!

Слова

Ігор Гамула , головний тренер Закарпаття:

"Матч проти Чорноморця багато що вирішить у боротьбі за виживання. На сьогодні ми потрапили в непросту турнірну ситуацію, яка зобов’язує налаштовуватися тільки на три очки. І хочу закликати небайдужих уболівальників прийти в четвер на стадіон і своєю підтримкою допомогти команді у чи не вирішальній зустрічі сезону".

Нарсісо Міна , нападник Чорноморця:

"Зараз для нас кожна гра за шість очок, кожна, як фінал. Тим паче поєдинок із Закарпаттям, клубом,  що як і ми боремося за "місце під сонцем". Необхідно сконцентруватися. Мені видається, якщо ми використаємо свої моменти, все для нас закінчиться добре".

Прогноз Football.ua:1:0 

 Матчі між собою

Всього зіграно 9 матчів: +4 =1 -4, м’ячі 9:11
З них на полі Закарпаття – 4 матчі: +4 =0 -0, м’ячі 7:2

Останній матч на полі господарів: 18.08.2007, Закарпаття – Чорноморець – 2:0 (Козоріз, 70, Марцваладзе, 90+2)

Матч першого кола: 17.10.2009, Чорноморець – Закарпаття – 2:0 (Ребенок, 24, В.Мельник, 28)

Історія протистоянь

Ці суперники могли б зустрічатися набагато частіше, але доля розводила їх по різних кутках. Скажімо, у сезоні-1998/1999, коли Чорноморець вперше опинився у першій лізі України, Закарпаття виступало у другій лізі. Причому обидві команди синхронно підвищилися у класі.

Потім одесити знову вилетіли з елітного дивізіону, і саме тоді Чорноморець вперше зіграв проти ужгородської команди – в рамках першої ліги. В листопаді 2000-го в Одесі господарі у непростому поєдинку взяли гору над закарпатцями – 2:1 (вирішальний гол Андрій Чернов забив на 87-й хвилині, а гості з 37-ї хвилини грали у меншості після вилучення Олександра Когутича), а у березні 2001-го команда Юрія Калитвінцева вдома взяла реванш у підлеглих Анатолія Азаренкова – 1:0 (відзначився Мирослав Бундаш).

Після цього Закарпаття пішло на підвищення – до еліти, а Чорноморець вирушив за цим же маршрутом наступного сезону. Влітку 2002 року команди зустрілися, крокуючи у протилежних напрямках: одесити – у вищу лігу, ужгородці – у першу. І наступного матчу між ними довелося чекати кілька років – аж поки Закарпаття знову не підвищилося в класі. З тих пір частоту дуелей між двома командами визначають саме футболісти з Західної України – це вони останніми роками мандрують між лігами.

Тим не менш, незважаючи на аутсайдерський статус, Закарпаття вдома ще жодного разу не втратило очки у зустрічах з Чорноморцем: чотири гри – чотири перемоги. В Ужгороді отримували на горіхи і Семен Альтман, і Віталій Шевченко. А от у Одесі картина зовсім інша – там Закарпаття лише одного разу зуміло не програти (у липні 2004 року – 0:0).

У складі ужгородців кращого бомбардира у цьому протистоянні немає (дев’ять гравців забили по одному голу), а от у одеситів два футболісти записали на свій рахунок по два м’ячі – Андрій Чернов та Альваро Мельо.

Цікаві факти

На своєму полі Закарпаття виступає дуже посередньо, вигравши лише третину матчів (чотири з 12-ти) і програвши половину. М’ячі – 11:14.

Чорноморець в гостях виглядає не набагато краще – дві перемоги та вісім поразок у 12-ти іграх (м’ячі 8:25).

Навесні 2010 року обидві команди виступають майже однаково: Чорноморець набрав 9 очок, Закарпаття – 8. Одесити забили 9 голів у 8 іграх, ужгородці – лише 5.

Закарпаття взагалі – найменш результативна команда Прем’єр-ліги (16 голів), а Чорноморець розташувався на другій сходинці у цьому рейтингу (18).

Керманич ужгородців Ігор Гамула у нинішньому сезоні провів чотири результативні заміни, його одеський колега Андрій Баль – вдвічі менше.

Чорноморець не програє вже в трьох турах поспіль – всі матчі завершилися унічию. Але і без перемог одесити виступають вже майже місяць (з 20 березня, Кривбас – 3:1).

Безвиграшна серії Закарпаття складає вже три поєдинки. Стільки ж матчів ужгородці не можуть залишити свої ворота сухими.

Арбітр. Бойко (Іванків)

В цьому сезоні 32-річний арбітр з Київської області ще жодного разу не зустрічався з Закарпаттям і Чорноморцем. Хоча провів вісім матчів у Прем’єр-лізі та один – у Кубку України. Загалом Сергій Бойко показав 35 жовтих карток (18 – господарям), одну червону (гостям) і тричі призначив пенальті (двічі – у ворота господарів).

У перших шести матчах сезону, які обслуговував Бойко, господарі не вигравали (чотири поразки), а от останнім часом статистика змінилася. В останніх трьох поєдинках за його суддівства господарі взяли гору двічі і один раз втримали нічию.

Football.ua
15 квітня 2010р.

Теги: футбол, матч, Чорноморець, Закарпаття

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини