У Мукачеві змагалися кінологи Закарпаття (ФОТО)

Чотириногі друзі, зазвичай, стають членами сім'ї, але бувають випадки, коли саме собака - незамінний і надійний колега. Наразі мова йде про службових чотирилапих, які вміють охороняти, захищати, співпрацювати, шукати та багато іншого.

У Мукачеві змагалися кінологи Закарпаття (ФОТО)

Нещодавно у Мукачеві вміння своїх чотириногих підопічних демонстрували кінологи зі всієї області. На змаганнях, які присвяченні 16 річниці створення кінологічної служби МВС, вміння своїх службових собак  представляли працівники МВС, митники, прикордонники, Державна служба охорони та внутрішні війська області. 
 
На відкритті свята Юрій Марковський, заступник начальника ГУМВС України в Закарпатській області привітав учасників і зазначив, що мета подібного заходу - відродити кінологічну службу, дати їй, що називається, друге дихання, розвивати, удосконалювати, зміцнювати ще такий молодий підрозділ.

У змаганнях взяли участь 16 службових собак зі своїми тренерами. Програма змагань передбачала ряд завдань, які повинні виконати учасники. Найперше собака з кінологом  демонструвала загальний курс дресирування: "Сидіти!", "Стояти!", "До мене!", "Місце!", "Повзти!", а також вміння собаки приносити апорт - предмет, який кидає господар.  Друге завдання для "розумних псів" і їх кінологів виявилось не з простих: вони долали смугу перешкод – загорожу, паркан, бар’єр (висота 2м), розірваний міст, драбину та ін. Як каже Роман Мушак, начальник кінологічної служби ГУ МВС України в Закарпатській області, що інколи потрібно роки, щоб вивчити тварин, вміти  з ними поводитись, вчасно орієнтуватися навіть у незначних змінах характеру своїх підопічних,  та ще й зуміти продемонструвати їх вміння перед іншими.

Для того щоб дресирувати собак, їх ретельно відбирають. Насамперед у службового собаки повинні бути добрі робочі якості. Це означає, зокрема, вміння йти за хазяїном на відстані шести-десяти метрів, коли поводок звисає з правого боку, робити два повороти на дев'яносто градусів, простувати слід у слід упродовж двох годин і знаходити людину тощо. Саме свої "робочі" якості німецькі вівчарки демонстрували у третьому конкурсі.

Для службових собак прикордонників, міліції та ДСО в лісомасиві "Шипка" розшукові чотириногі показали свої навики  у пошуку злочинця. Уявного зловмисника вони шукали за "гарячими" слідами. Для вівчарок митників було інше завдання – пошук  в автівці  наркотиків та вибухівки.

Звісно, не всі відмінно справились із завданням. Найбільше балів  отримали собаки кінологічної служби ГУ МВС України в Закарпатській області, друге почесне  зайняли – УДСО при ГУ МВС,  третє – прикордонні війська  області. Серед митників перше місце зайняла Чопська митниця, друге – Ужгородська, а третє – Виноградівська.  Найкраще вміння свого підопічного в особистому заліку продемонстрував ст.. сержант Василь Іваничко, молодший інспектор-кінолог кінологічного центру ГУМВС, друге почесне дісталось ст..сержанту Михайлу Бурясу, інспектору-кінологу УДСО, третє –  прапорщику Юрію Савчуку – Мукачівський прикордонний загін.

Важливість кінологічної служби в системі МВС незаперечна: кінологи зі своїми вихованцями-собаками забезпечують оперативно-службову діяльність підрозділів кримінальної міліції, міліції громадської безпеки, вибухотехнічної служби НДЕКЦ, спецустанов міліції, Державної служби охорони та у внутрішніх військах МВС України. Як стверджують фахівці, кожен третій злочин розкривається за допомогою собак по гарячих слідах. Коли кінолог із собакою першими прибувають на місце злочину, то в 99% випадків розкриття гарантоване, за винятком, якщо злочинці не залишили місця своїх "промислів" на автомобілі.

Наталія Машіко, Мукачівський МВ ГУ МВС
30 березня 2010р.

Теги: кінологи, змагання, собаки, МВС

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини