Закарпатські медики закликають припинити істерію навколо вакцинації

Tінь на вакцинацію бу­ло кинуто у зв'язку з ускладненнями та смер­тями, що виник­ли після щеплень проти грипу й краснухи. Хоча ситуація навколо вакцинації визрівала давно, і смерть щепленого 11-класника стала своєрідним пусковим механізмом. У той же час медики вважають, що негативні наслідки та побічні дії після будь-якого шеплення значно перебільшені і часто вакцинація необгрунтовано вважається причиною появи тієї чи іншої хвороби в майбутньому.

Так само необгрунтованими є часті відмови від щеплення батьків дітей. Медики вважають, що якщо ситуація не зміниться, то це матиме досить страшні наслідки.

Закарпатські медики закликають припинити істерію навколо вакцинації

Про це розповідає головний педіатр управління охорони здо­ров’я Закарпатської ОДА Оксана Лошак.
 
— Якою наразі в області є ситуація зі щепленням дітей?

— Мабуть, ні для кого не секрет, яка протягом останніх років проводиться у нашій країні антивакцинальна кампанія. Ця кампанія має серйозний негативний вплив на проведення планових щеплень у дітей. Добре відомо, що епідеміологічна ситуація є, так би мовити, спокійною тоді, коли в організованих колективах понад 95 % осіб є щепленими. Антивакцинальна кампанія вплинула на наших громадян так, що цього відсотка в Україні досягли лише дві вакцинації — БЦЖ та проти кору, паротиту і краснухи, решта ж щеплень суттєво зменшили свій відсоток. Це загрожує серйозними проблемами і нагадує ситуацію 1990 років у нашій країні, коли був спалах дифтерії, що також був пов’язаний зі зниженням відсотка вакцинованих осіб.

Тому метою управління охорони здоров’я є пропагандистська робота з населенням, з медичними працівниками, висвітленням показань та протипоказань до щеплення, підняттям свідомості нашого населення щодо важливості вакцинопрофілактики. Ми постійно маємо всім нагадувати, які загрози може нести масова відмова від щеплень.
 
До речі, у виборі вакцини населення має альтернативу: воно може щепитися тими вакцинами, які закупила держава, або має право щепитися власноруч придбаними в аптеках вакцинами, якщо вони зареєстровані в Україні та дозволені до застосування.
 
— Чи є конкретні дані по Ужгороду або області, скільки є відмов від щеплень?

— Орієнтовно, як і по всій Україні, кількість відмов зросла в півтора-два рази. І така ситуація є жахливою. Все це, наголошую, вплив тієї антивакцинальної кампанії, про яку я згадувала. Але, на мою думку, це говорить і про низьку обізнаність нашого населення. Особливо коли батьки не можуть пояснити причину своєї відмови від вакцинації, і найчастіше просто кажуть "не хочу".
 
— Але зараз про вакцини і щеплення є дуже багато інформації як у ЗМІ, так і в спеціальній літературі, не кажучи вже про Інтернет. Візьмімо ті ж проби Манту, на перший погляд ніби абсолютно безпечні й безневинні, але будь-хто може прочитати, що в них міститься ртуть. А хіба це безпечно?
 
— Хочу сказати, що, приміром, у нашій області, де теж висока захворюваність на туберкульоз, не проводити щеплення від нього і відмовлятися від проб Манту, як на мене, нерозумно. Ми ж маємо якось виявляти це захворювання. Саме завдяки високому відсотку вакцинації БЦЖ у нашій області діти не хворіють на туберкульоз. І уявіть собі, що станеться, якщо ми знизимо цей відсоток. Ми матимемо серйозний спалах. А у середовищі дітей це дуже небезпечно.
 
— Чи є випадки відмов від щеплень через релігійні переконання?

— Так, хоч і рідко та трапляються відмови через релігійні переконання, причому йдеться не про поширені конфесії, а про більш дрібні відгалуження. Тут багато чого залежить від духовенства, й ми повинні переконувати їх, а вони вірників, що щеплення — це благо, що воно не йде врозріз з жодною релігією.

— Чи якісна вакцина у наших поліклініках?

— Річ у тім, що МОЗ України регламентовано у разі виникнення будь-яких ускладнень після вакцинації медикам та медзакладам надавати повідомлення про це. Так от, до санепідслужб таких повідомлень не надходило.
 
— Як щодо вакцинації проти сезонного грипу? Чи можна зараз робити такі щеплення?

— Епідситуація щодо захворювання на каліфорнійський грип H1N1 у Закарпатській області зараз стабілізована. Дійсно, під час масової захворюваності й спалаху епідемії щеплення є недоцільним і воно в нашій області, як і загалом в Україні, не проводилося. Відстрочувалося і проведення планових щеплень, оскільки ми хотіли обмежити скупчення людей. Коли ж епідемія закінчилася, карантин знято, діти почали відвідувати шкільні заклади, почалося проводити щеплення проти сезонного грипу. На сьогодні щеплено понад тисячу осіб і майже половина з них — діти. Жодних ускладнень після цих щеплень не зафіксовано. Що стосується щеплення від "свинячого" грипу, то сьогодні вивчається, якою саме вакциною буде щепитися населення в Україні. Ця вакцина буде апробована, сертифікована в Україні й лише після цього матимемо вказівки починати вакцинацію. У першу чергу вакцинуватися будуть групи ризику — медпрацівники, діти віком понад шести місяців, особи з неспецифічними захворюваннями легень чи з іншими супутніми хворобами.

Оскільки друга хвиля грипу очікується у січні, то зараз саме доцільно зробити щеплення проти сезонного грипу.

Єва Деметер, РІО
19 грудня 2009р.

Теги: вакцинація, щеплення, медики, грип

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини