Ой, високо хата та, а ще вище друга. Репортаж з Рахова, географічного центру Європи

Під'їжджаємо до найбільш високогірного міста України - Рахова. Машину хитає на крученій гірській дорозі.

Ой, високо хата та, а ще вище друга. Репортаж з Рахова, географічного центру Європи

По горах, то тут, то там, розкидані хатки, а то й цілі господи з великими, ледь не “на півгори”, подвір’ями з дерев’яними загорожами. “Як жителі тих вершин у магазин ходять?”, - запитує хтось із подорожніх. Схили деяких гір помережані городами. “Як під таким кутом можна городину садити?”, – питаю я.

Рахів справляє враження небагатого містечка. Невисокі будиночки на горбистих вуличках виглядають більш ніж скромно, кажуть, перепади між висотою рахівських вулиць сягають 600 метрів. Найвища розташована на висоті 1000 метрів. Найнижча – “лише” 400 метрів над рівнем моря. Багато вбогих дерев’яних хаток.

У центрі міста – стихійний ринок. Люди продають молоко, сир, городину, курей. На лавці вмостилися два гуцули у кептариках та з трембітами: вочевидь, планується культмасовий захід. Поряд з ними присів відпочити дідусь. Худий, обличчя засмагле, з грубими зморшками, протертий одяг, у руках ціпок. Його б вдягнути у народне, виглядав би як старий мольфар.

Історію міста відлічують із 1447 року. А назву пов’язують із опришками та Олексою Довбушем. Мовляв, саме у цьому місці опришки рахували здобич.

Туристів майже нема

За словами керівника туристично-інформаційного центру “Галицька світлиця” Діани Попович, на Закарпатті не сезон. “Я зараз навіть в інформаційному центрі не сиджу, - розповідає жінка. – Все одно там нікого немає. У нас влітку сезон і взимку – ближче до Нового року. Здебільшого до нас приїздять угорці, словаки, поляки. Бували тут і росіяни, і прибалти”.

– Треба розвивати сільський туризм, - каже пані Діана. – У нас є приватні садиби, але рівень сервісу не відповідає ціні. Не всі хочуть займатися харчуванням туристів. Ніч у готелі коштує близько 60 гривень, у приватній садибі – 50-80.

- Помітила багато оголошень “Продаю землю”, – цікавлюсь у пані Діани.

- Причина в кризі. Люди вже тут не живуть, а земля дідів-батьків є, потрібні гроші, ось і продають.


Три географічні знаки і ринок сувенірів

У селі Діловому поряд з Раховом розташована ще одна приваблива туристична точка – центр Європи. “Думала – це місце краще розкручене”, - дивувалася моя колега. Центровість засвідчують три знаки. Австрійський, встановлений у 1887 році на підставі висновків геодезичної комісії: "Постійне, точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним апаратом, виготовленим в Австрії та Угорщині, зі шкалою меридіанів та паралелей встановлено центр Європи”, - пише на ньому латиною. Є ще радянський та український. Географи сперечаються щодо справжності цього місця. Французькі вчені, наприклад, визначили, що серце Європи розташоване у Вільнюсі. Залишмо наукову дискусію вченим. Але навіть міф можна було б презентувати туристам ефектніше. Поруч – ресторан – дерев’яний зруб. Та базар з сувенірами і карпатськими смаколиками.

“О, які дівки файні поприїздили, - говорить один із продавців, що назвався Василем. – Давайте, купуйте шо”. Чоловік продає дерев’яні вироби – ложки, лопатки для випічки. “То ви самі робили?”. – “Нє, то навіть не в Рахові робили, тут не стрів таких, щоби вміли”, - відказує. – “А цей предмет звідки приїхав?”, - беру до рук дерев’яне віяло. “То з Китаю, за 5 гривень на півраза обмахнутися”. Розпитую продавця, як живеться тутешнім. “Та як всюди, їздять по заробітках. І на полонинах вже менше людей. Раніше, як прийдеш, то такі гостинні, на стіл гарно накриють. Нині – не те”.

“Той бідно живе, хто не працює”, - заперечує колега по ринку пан Михайло. Чоловік продає овечі шкурки власної вичинки. Одна шкурка – 150 гривень. “Залишки колишньої розкоші, - каже він.- Колись мав величеньку отару – 200 овець. Тепер хіба кілька осталося”.

Чоловік каже, що сам він з Тячева, на ринку торгує з початку 90-х. “А до того я інспектором з бюджету був”, - говорить. Окрім шкурок, у асортименті має різноманітні старі речі: банкноти, монети, ручки, годинники. “Ви ж журналіст, купіть ручку з золотим пером. Я колись її за 50 рублів купував, а тепер за 50 доларів продаю. 50 рублів колись були великі гроші, що там нинішні 50 доларів”…

Ольга Читайло, "Високий замок"
14 жовтня 2009р.

Теги: Рахів, географічний центр Європи

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини