Степан Кіяк: В Часлівцях - видумка, а в Драгові винна "біла гарячка"...

Останнім часом на Закарпатті трапилося кілька неприємних інцидентів ("сексуальна" історія з вихованцями Часлівського спецінтернату, перекидання службового автомобіля ДАІ в с.Драгово на Хустщині тощо), в яких окремі ЗМІ поспішили звинуватити міліцію. А яка з приводу цього думка незалежних експертів? - цікавимося в помічника міністра внутрішніх справ України з питань дотримання прав людини в Закарпатській області Степана КІЯКА.

Степан Кіяк: В Часлівцях - видумка, а в Драгові винна "біла гарячка"...

ВИННИХ ПРИТЯГНУТО ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

-- Упродовж року мною як помічником міністра в Закарпатській області,--розповідає Степан Емеріхович, -- було здійснено прийом 55-ти громадян.  За їхніми зверненнями  призначено 17 службових перевірок, під час яких у дев’яти випадках  виявлені порушення, за що 23 працівники міліції  притягнуті  до дисциплінарної відповідальності. Матеріали стосовно двох перевірок направлено для реагування в прокуратуру. 

Зокрема, були виявлені випадки необгрунтованих  затримань громадян працівниками міліції. А також випадки неналежного реагування правоохоронцями на звернення громадян, поверховий розгляд матеріалів за цими зверненнями тощо.

У засоби масової інформації було надано 11 інформацій про роботу помічника міністра. Спільно з представниками громадськості ми здійснили перевірку майже усіх райвідділів міліції краю. Під час моніторингу спецустанов міліції (чергових частин та ізоляторів тимчасового тримання) грубих порушень прав затриманих виявлено не було. Водночас траплялися незначні порушення, пов’язані із санітарними вимогами: не у всіх випадках затримані мали постільну білизну. Надходили також скарги на несвоєчасне надання медичної допомоги затриманим. За це винні працівники Берегівського ІТТ були притягнені до дисциплінарної відповідальності. А в Рахові їхні колеги були покарані за перевищення 10-денного терміну тримання осіб в ізоляторі. По Ужгороду були факти несвоєчасного реагування працівників міліції на звернення про побиття громадян. Внаслідок  проведеної за моїм дорученням службової перевірки шестеро співробітників чергової частини, спецпідрозділу “Беркут” та оперативних підрозділів було притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

ПРО КОНФЛІКТИ В ЧАСЛІВЦЯХ ТА ДРАГОВІ

-- А яка ваша думка стосовно згаданих конфліктів у Часлівцях та в Драгові?

-- Я мав доручення з Києва перевірити ці факти. Ми піднімали матеріали службових перевірок. Безпосередніх звернень за цими фактами до мене не надходило. Висловлю свою особисту думку. У випадку з буцімто знущанням над вихованцями спецінтернату в Часлівцях, можливо, щось і було, але все описане в пресі виглядає як явне перебільшення. Адже велися перевірки, в тому числі і я запитував інформацію. Так цей кочегар, про якого писали, що він буцімто раніше судимий, як з’ясувалося, жодних судимостей не має. Тобто викладені в газетах факти не знайшли свого підтвердження.

Стосовно другого інциденту, в Драгові на Хустщині, то ми виїжджали в Хуст проводити спільний прийом громадян разом із начальником ГУМВС області  Павлом Кононенком, представниками служби внутрішньої безпеки Міністерства. На прийом прийшло 22 громадян, в тому числі й жителі села Драгово. Свою особисту думку я вже висловлював журналістам, можу її повторити й тепер. Якщо й були порушення з боку працівників ДАІ: побори на дорогах, вимагання від водіїв грошей і т.д., то люди мали звернутися у відповідні інстанції із заявою, що є така проблема. Перевертати ж міліцейські машини -- це злочин, і за нього треба відповідати!

З іншого боку, поведінка працівників міліції вже після самого інциденту з перекиданням службового авто потребує ретельної перевірки. Думаю, перевірка прокуратури за цими зверненнями громадян з’ясує правомірність дій працівників міліції. І дасть оцінку, було перевищення працівниками міліції своїх повноважень чи ні. Бо, вислухавши обидві сторони конфлікту, мені важко прийти до єдиної думки й дати адекватну оцінку тим подіям. Єдине, що я висловив начальнику міліції, і він мене в цьому підтримав -- це побажання чітко фіксувати на відео дії працівників міліції у подібних надзвичайних подіях. Бо потім виникає багато скарг громадян на дії працівників міліції, а останні не мають документального підтвердження законності своїх дій.

Скажімо, під час згаданого прийому громадян у Хусті один із жителів Драгова, учасник конфлікту, став запевняти, що йому було погано, а міліція не викликала лікаря. Водночас є заключення лікаря про те, що в цієї людини, котра зловживає спиртними напоями, було щось на кшталт “білої гарячки”... Є й показання  інших людей з цього приводу.      

-- На що ще скаржаться люди, стикаючись з роботою міліції?

-- Доволі часто  громадяни нарікають  на зволікання слідчих під час розслідування кримінальних справ. Вкотре наголошую, що за родом своєї діяльності я не можу відслідковувати процес розслідування кримінальної справи, впливати на слідчого тощо. У таких випадках я адресую скарги громадян або начальнику слідчого управління ГУМВС, або безпосередньо в апарат міністра для передачі їх у Головне слідче управління МВС України.

З КЕРІВНИЦТВОМ МІЛІЦІЇ ІСНУЄ ПОРОЗУМІННЯ

-- Чи підтримує вас керівництво закарпатської міліції, адже ви якоюсь мірою покликані його контролювати?


-- Так, у мене на сьогодні  є порозуміння з керівництвом ГУМВС  у тих питанням у роботі  міліції, які я порушую. Є нормальна реакція з боку начальника управління генерала Павла Кононенка. Тож звертатися для вирішення якоїсь проблеми безпосередньо в апарат міністра мені не доводиться. Хоча ми щоп’ятниці інформуємо керівника апарату міністра про всі питання, які виникають в нашій роботі протягом тижня. І про критичні публікації в ЗМІ на адресу міліції, і про випадки катувань чи незаконних затримань громадян, якщо вони, звісно, мають місце. Наведу приклади. Під час моєї прес-конференції в Ужгороді, присвяченої міжнародному дню боротьби з катуваннями,  до мене звернулися журналісти з інформацією, що вони мають відеоролик про те, як міліція катує людей. Але коли я попросив цей документ або зустрічі з самим потерпілим,  мені відмовили. Тож  я не можу стверджувати, що такий факт мав місце.

На сьогодні  звернень з приводу фактів катувань, незаконних затримань міліцією громадян, як це є в інших регіонах, особливо на сході, до мене не надходило. Хоча я неодноразово виступав і на телебаченні, і в газетах з проханням надавати мені такі матеріали.

-- Наскільки ефективно працює в області Громадська рада з питань дотримання прав людини? Під час нашої попередньої розмови ви скаржилися, що існують проблеми з її комплектуванням.

-- Громадська рада вже створена й працює, однак я не можу сказати, що громадськість краю проявляє велику активність в цьому плані. Окрім двох громадських помічників, які нині  у мене є: Олександра Коваля та Федора Шандора, громадськість, на жаль, не хоче допомагати, не хоче бути активною в цих питаннях. Наведу недавній приклад. Одна з газет подала інформацію стосовно порушення міліцією прав ромів у Берегові. У мене є домовленості з представниками ромських організацій:  якщо у них є якісь питання стосовно роботи міліції, то нехай звертаються до мене. У даному випадку я особисто телефонував одному з керівників ромських товариств з проханням прийти на розмову, аби з’ясувати проблемні моменти по Берегову. Я домовився про спільну зустріч з цього приводу з в.о. начальника ГУМВС Віталієм Глуховерею. Однак керівник ромської общини  проігнорував  моє прохання прийти на зустріч... 

ПРО НІЧНІ ПЕРЕВІРКИ РАЙВІДДІЛІВ

-- Що плануєте зробити ще до кінця цього року і вже в наступному?

-- Разом зі згаданими  моїми помічниками Ф.Шандором та О.Ковалем продовжуватимемо спільний моніторинг з дотримання прав людини. Й надалі  відпрацьовуватимемо  спецустанови міліції. Остання, вереснева перевірка ІТТ показала:  ситуація  щодо  утримання затриманих громадян змінилася на краще. Є в мене також певні питання стосовно дотримання прав водіїв з боку працівників ДАІ під час зупинок автотранспорту. Заплановано також нічні  перевірки міськрайвідділів міліції спільно з працівниками внутрішньої безпеки.  Двічі на місяць  маємо намір виїжджати в райони для проведення виїзних прийомів громадян, про що буде додатково повідомлено в засобах масової інформації. Ну, і щоденна робота зі зверненнями громадян. Щочетверга я приймаю громадян в приміщенні ГУМВС на вул.Ракоці в Ужгороді. Час прийому з 14.00 до 16.00. Тел. 695-594. Тож до зустрічі!

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
18 вересня 2009р.

Теги: Часлівці, Драгово, права людини, міліція, скарги

Коментарі

kergudu 2009-09-18 / 17:32:00
"У випадку з буцімто знущанням над вихованцями спецінтернату в Часлівцях, можливо, щось і було, але все описане в пресі виглядає як явне перебільшення".



Коментар фахівця! Можливо щось і було, але за давністю часу і загалом, можливо, це і не варто би було взагалі, аби преса не втручалась, хоча можливо і я помиляюся, однак десь воно щось таки звучало і десь хтось казав нам, що нічого не сталося, однак ми будемо реагувати про всяк випадок і так далі... Діагноз - "словесна діарея".



(Это ребята полный капец. А Феде и Саше желаем на туристическом поприще больших успехов! Но зачем еще лезть в изоляторы, в которых вы никогда не были? Неужели скоро таки "бабло победит зло" на Закарпатье?)

читач 2009-09-18 / 14:33:00

Ну і заголовок! І це пише журналіст із 20-річним досвідом?!


Аби не підставляти "журналіста з 20-річним досвідом" трохи підкоригували. Так краще? Адмін

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини